Meteen naar de content

Noedels met broccoli

Noedels met broccoli in een heerlijke saus is het perfecte gerecht voor als je zin hebt in iets lekkers en makkelijks. Dus of je nu weinig tijd hebt, gewoon snel even wat in elkaar wilt flansen of heerlijke Aziatische comfort food wilt eten dan is dit het recept voor jou! 


De saus in dit gerecht speelt echt wel de hoofdrol want deze is bijzonder lekker! De combinatie van sojasaus, lichtbruine basterdsuiker, sesamolie, knoflook en verse gember maken dit gerecht namelijk extra speciaal. Deze smaakmakers trekken niet alleen lekker in de Peas Maker Stukjes maar gaat ook heerlijk om de noedels en broccoli zitten. Elke hap is dan ook een smaakexplosie in je mond. En, dit gerecht maak je in maar 25 minuten!


Wil je liever dat het gerecht glutenvrij en sojavrij is? Dan helpen we je uiteraard met de beste opties om bepaalde producten te vervangen. Deze tips lees je verder in de tekst.

Noedels met broccoli

(soja- en glutenvrij)

Aantal

2-3 personen

Totale tijd

25 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de saus

  • 90 ml water
  • 3 el sojasaus (*gluten- en sojavrije sojasaus)
  • 1 el lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el maïzena
  • 1 el sesamolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl verse gember, geraspt
  • Snufje witte peper
  • 1 el plantaardige olie, om in te bakken

Zo maak je het


1.

Snij de broccoli in roosjes en kook (of stoom) beetgaar.

2.

Kook de woknoedels volgens de verpakking.

3.

Leg ondertussen de droge Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en duw met een lepel het meeste vocht eruit of laat goed uitlekken.

4.

Doe het water in een kom samen met de sojasaus, lichtbruine basterdsuiker, maïzena, sesamolie, geperste knoflook, geraspte verse gember en witte peper. Roer alles goed door elkaar met een garde en leg voor nu opzij.

5.

Verhit de plantaardige olie in de wok op middelhoog vuur en voeg de Peas Maker Stukjes toe. Bak de stukjes ongeveer 4 minuten rondom bruin. Zet het vuur nu wat lager en voeg de saus toe. Roer alles goed en laat ongeveer 2 minuten pruttelen (zo nemen de stukjes de smaak goed op). Voeg dan de broccoli en noedels toe. Hussel alles goed door elkaar tot de saus goed verdeeld is en alles warm is. Serveer direct en garneer eventueel met wat zwarte sesamzaadjes en sambal badjak.

*Voor glutenvrije en sojavrije alternatieven, lees je onze tips, verder in de tekst hieronder.

Wat zit er in dit gerecht?

Deze snelle noedels met broccoli zit vol smaak en is heel makkelijk om te maken. De groente in dit gerecht is natuurlijk de broccoli en de extra eiwitten haal je uit de Peas Maker Stukjes. Samen met de noedels en de heerlijke saus, waar we verse knoflook en verse gember aan toevoegen, maakt dit recept tot een complete maaltijd.

Andere groenten toevoegen?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om andere groenten te gebruiken dan broccoli. Denk bijvoorbeeld aan groene peultjes of sugarsnaps. Daarentegen moet je er wel rekening mee houden, dat als je meer groenten aan dit gerecht toevoegt, dan wat er in de ingrediëntenlijst staat, de smaak van dit gerecht vlakker wordt. Dus, hou er rekening mee dat je misschien wat meer saus moet maken, om de smaak hetzelfde te houden.

Hoe maak je noedels met broccoli?

We beginnen met het stomen van de broccoli. De broccoli moet wel beetgaar blijven, dus een beetje knapperig, dat is juist lekker in dit gerecht. Ook koken we de woknoedels volgens de verpakking. Dan laten we de droge Peas Maker Stukjes wellen in gekookt water in een kom. Dit gieten we vervolgens af. Met de achterkant van een lepel duwen we het meeste vocht uit de Peas Maker Stukjes.

Dan mengen we in een andere kom het water, de sojasauslichtbruine basterdsuikermaïzenasesamolieknoflookverse gember en witte peper. Vervolgens verhitten we de plantaardige olie in de wok op middelhoog vuur. Hierin bakken we de Peas Maker Stukjes rondom bruin. Dan doen we de saus erbij en dit laten we even meekoken. De broccoli en de noedels voegen we nu ook toe en alles husselen we goed zodat al de saus, de noedels en broccoli bedekken.

Kun je ook andere noedels gebruiken?

In dit gerecht gebruiken wij ramen woknoedels. Maar je kunt natuurlijk ook andere noedels gebruiken. Denk aan rijstnoedels, sobanoedels, udon noedels en bijvoorbeeld mie nestjes. Ook heb je van sommige varianten een volkorenversie, mocht je nog meer vezels willen toevoegen. Daarom is dit ook zo’n handig gerecht want je kun zelf kiezen welke noedels jij het liefste eet.

Als je ook zo dol bent op noedelgerechten, probeer dan ook eens het recept voor vegan ramen. Dit gerecht zit ook boordevol groenten, is heerlijk op smaak en je maakt het in maar 20 minuten! 

Als je een van onze recepten probeert, vinden we het heel leuk als je ons dit laat weten! Laat een reactie achter, beoordeel het en vergeet niet een foto met #peasmaker op Instagram te taggen.

Hoe maak je dit recept glutenvrij en sojavrij?

Noedels gemaakt op basis van rijst zijn gewoon glutenvrij en een perfecte vervanger voor in vele noedelgerechten. Je hebt zelfs rijstnoedels gemaakt van zilvervliesrijst. Deze bevatten weer meer vezels.

Sobanoedels kun je ook perfect gebruiken in dit gerecht. Maar let op: niet alle sobanoedels zijn 100% glutenvrij. Vele sobanoedels die je gewoon in de supermarkt kunt kopen zijn vaak allemaal een mix van tarwe en boekweit. Dus, deze zijn dan niet glutenvrij. Online kun je wel glutenvrije sobanoedels kopen. Deze bestaan dan alleen uit boekweit. Boekweitkorrels komen van een kruidachtige plant. Hier kan perfect meel gemaakt van worden en daarom ook noedels.

Welke sojasaus is soja- en glutenvrij?

Glutenvrije sojasaus

Sommige merken hebben naast de sojasaus ook glutenvrije versies. Dit kun je tegenwoordig gewoon kopen in de supermarkt maar let op: hier zit nog wel soja in dus dit is niet sojavrij.


Ook kun je voor tamari kiezen als vervanger van sojasaus. Normaal gesproken wordt tarwe gebruikt in sojasaus om het fermentatieproces te versnellen. Hiermee kunnen producenten de kosten ook drukken. Bij tamari wordt er geen gebruik gemaakt van tarwe om het proces te versnellen. Hierdoor duurt het proces dus langer waardoor dit product tegelijkertijd ook weer duurder wordt. Je kunt ervan uitgaan dat tamari dus glutenvrij is. Maar ook hier raden wij aan om altijd de ingrediëntenlijst goed te lezen om dit uit te sluiten. Tamari wordt ook vaak gebruikt als men sojasaus te zout vindt. Naast dat tamari minder zout is, is het wel weer rijker van smaak dan gewoon sojasaus.


Soja- en glutenvrije sojasaus

Wil je sojasaus vervangen voor een soja-en glutenvrije variant dan komt coconut aminos het beste in de buurt. Dit is een smaakmaker dat gemaakt wordt van het sap uit de kokosbloesem. Je kunt dit makkelijk online kopen op verschillende websites.


Tip: Wil je coconut aminos gebruiken als vervanger voor de sojasaus dan raden wij aan om in dit gerecht vier eetlepels te gebruiken in plaats van drie. Coconut aminos is een stuk minder zout en heeft ook een zoetje. De lichtbruine basterdsuiker in de ingrediëntenlijst kun je in dit geval dus ook overslaan. Voeg, eventueel naar wens, nog wat zout toe aan de saus.