Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan lasagne
Wie heeft er zin in een vegan lasagne? We snappen heel goed dat lasagne een populair gerecht is. Je maakt namelijk alles lekker in een ovenschaal en iedereen smult er altijd van. De combinatie van pasta, tomatensaus en romige vegan bechamelsaus is gewoon de perfecte combinatie.
Dit Italiaanse gerecht wordt dan ook in vele keukens, thuis gemaakt. En het voordeel is dat je de lasagne geheel naar eigen smaak kunt aanpassen. Deze lasagne is helemaal plantaardig en helemaal niet moeilijk om te maken. Een heerlijk gerecht waarvan we durven te zeggen dat dit nog wel eens een nieuw favoriet kan gaan worden.
Vegan lasagne
(sojavrij met glutenvrije optie)
Aantal: 5 personen
Voorbereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Vegan lasagne
(sojavrij met glutenvrije optie)
Aantal
5 personen
Voorbereidingstijd
35 minuten
Totale tijd
1 uur 10 minuten
Ingrediënten
Voor de tomatensaus
- 50 g Peas Maker Stukjes
- 1 el olijfolie
- 1 (140 g) witte ui
- 2 teentje knoflook
- 2 (200 g) wortels
- 1 (290 g) rode paprika
- 2 tl gedroogde oregano
- ¼ tl kaneelpoeder
- 1 tl zout
- ¼ tl zwarte peper
- 140 g tomatenpuree
- 500 ml water
Vegan bechamelsaus
- 50 g plantaardige boter (sojavrij)
- 60 g bloem
- 600 ml havermelk
- 1 tl zout
- 2 el edelgistvlokken
- 250 g lasagnebladen (wij hebben 12 bladen gebruikt in dit recept)
Zo maak je het
1.
Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Roer even door elkaar en laat de stukjes minstens 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en hak ze in wat kleinere stukjes met een scherp mes.
2.
3.
4.
5.
Komt lasagne wel uit Italië?
Bij lasagne denk je waarschijnlijk meteen aan Italië. Maar het schijnt dat de lasagne uit Griekenland komt. Valt je mond ook open? Lasagne zou namelijk afgeleid zijn van het Griekse woord “Laganon” wat verwijst naar de vorm van de eerst bekende pastasoort. Deze pasta werd gemaakt van platdeeg waar weer reepjes uit werd gesneden. Maar het lasagne gerecht hoe wij het allemaal nu kennen en waar we ook zo van smullen komt oorspronkelijk wel uit Italië. Deze traditionele ovenschotel met pasta is dan ook ontstaan in Midden-Italië. En wij kunnen er geen genoeg van krijgen.
Verschillende smaken
Omdat lasagne in feite een ovenschotel is dat wordt gemaakt met lasagne bladen kun je natuurlijk heel goed variëren met de vulling. Maak bijvoorbeeld een romige witte wijnsaus met spinazie en groene asperges en vul hier de lasagne mee. Maar wat dacht je van een lasagne gemaakt met Aziatische invloeden? Lekker pittig maken met chilipepers en vullen met paksoi en vervolgens op smaak maken met sojasaus en rijstazijn. Op Groenteboertje delen wij een heerlijk recept voor Aziatische Lasagne. Heb jij nog lekkere ideeën? Laat het ons vooral weten .
Hoe maak je een vegan lasagne?
Het is helemaal niet moeilijk om je lasagne vegan te maken. Daarentegen is het wel fijn om een goed basisrecept te hebben zodat je dit altijd kan aanhouden en dan eventueel naar eigen smaak kunt aanpassen. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de vulling.
Goed basisrecept
Voor deze vegan lasagne beginnen we eerst met de tomatensaus. We gebruiken de Peas Maker Stukjes om het gehakt te vervangen. Laat de stukjes eerste wellen in gekookt water waarna je het vervolgens afgiet en in kleinere stukjes hakt. Vervolgens bak je de stukjes in olijfolie samen met ui, knoflook, wortel, rode paprika, oregano, kaneelpoeder, zout, zwarte peper, tomatenpuree en water. Laat de saus lekker pruttelen.
Vegan bechamelsaus
Intussen maak je de vegan bechamelsaus. Smelt eerst de plantaardige boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe. Zorg dat je de bloem even een paar minuten laat koken zodat de bloem niet meer rauw is. Voeg de havermelk toe samen met zout en edelgistvlokken. Roer alles goed en breng de saus aan de kook. Zodra het kookt en de saus de gewenste dikte heeft halen we het pannetje van het vuur.
Lasagne opbouwen
Verdeel wat van de tomatensaus in een ovenschotel en bedek met lasagnebladen. Verdeel nu weer de tomatensaus over de lasagnebladen en vervolgens verdeel je hier wat vegan bechamelsaus over. Bedek weer met de lasagnebladen en ga zo door. Eindig altijd met de vegan bechamelsaus en wat druppels van de tomatensaus. Bak de lasagne nu in het midden van de oven.