Meteen naar de content

Vegan moussaka

Vegan moussaka

Vegan moussaka, een favoriet gerecht dat je bijna in elke restaurant in Griekenland kan bestellen. Wat ons betreft ultieme comfort food! Graag laten we naast het recept ook in een video zien hoe je deze vegan moussaka makkelijk zelf kunt maken. Kans is groot dat je de meeste ingrediënten al in huis hebt om hiermee aan de slag te gaan.


We delen ook tips over hoe je de plakjes aardappel en plakjes aubergine het beste van tevoren kunt garen. Want wat werkt nu het beste? Een oven, Airfryer of gewoon bakken in de pan? Daarnaast laten we je weten hoe je deze vegan moussaka makkelijk kunt voorbereiden. Dit scheelt weer tijd op de dag dat je het wilt gaan eten.

Shop Peas Maker Stukjes

Glutenvrij en sojavrij!

Het is ons gelukt om deze vegan Moussaka ook helemaal glutenvrij en sojavrij te maken. En, we kunnen alvast verklappen, deze vegan moussaka smaakt precies zoals de klassieker die je in Griekenland krijgt. Wil je weten hoe we dit hebben gedaan? Lees dan snel verder.

Vegan moussaka

(soja- en glutenvrij)

Aantal: 6 personen

Voorbereidingstijd: 45 minuten

Totale tijd: 2 uur 15 minuten

Vegan moussaka

(soja- en glutenvrij)

Aantal

6 personen

Voorbereidingstijd

45 minuten

Totale tijd

2 uur 15 minuten

Ingrediënten

Voor de vegan gehaktsaus

  • 125 g Peas Maker Stukjes 
  • 2 el olijfolie
  • 1 (170 g) grote witte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el (70 g) tomatenpuree
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl agavesiroop
  • 1 tl zout
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • ½ tl pimentpoeder
  • ½ tl zwarte peper

Voor de aardappels en aubergines

  • 4 grote (800 g) aardappels
  • 2 (690 g) aubergines
  • Zonnebloemolie, om in te frituren of olijfolie om de plakken aardappels en aubergines mee in te smeren

Voor de vegan mornaysaus

  • 50 g plantaardige boter (sojavrij)
  • 60 g glutenvrije bloem (of gewoon bloem)
  • 500 ml amandelmelk (of plantaardige melk naar keuze)
  • 2 el geraspte vegan Parmezaan (plus extra voor topping)
  • 1 tl zout
  • Snufje nootmuskaat

Eet eventueel lekker met: stokbrood en een Griekse salade.

Zo maak je het


1.

Voor de vegan gehaktsaus: doe de droge Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat wellen voor minstens 5 minuten. 

2.

Verhit ondertussen de olijfolie in de pan op middelhoog vuur. Snipper de ui en pers de knoflook. Voeg te aan de pan en laat alles fruiten voor 4 minuten of tot de uien wat glazig worden. Voeg nu de tomatenpuree, appelazijn, agavesiroop, zout, kaneelpoeder, gedroogde tijm, pimentpoeder en zwarte peper toe. Roer alles goed en bak voor 2 minuten. Voeg nu 500 ml water toe en breng het geheel aan de kook. 

3.

Zeef ondertussen de Peas Maker Stukjes en hak alles in kleinere stukken. Voeg toe aan de pan en laat alles op een laag vuurtje pruttelen tot het meeste vocht is verdampt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Leg de vegan gehaktsaus voor nu opzij.

4.

Voor de aardappels en aubergines: schil de aardappels en snij vanaf het langste deel, in plakken, van ongeveer een halve centimeter. Verwijder de uiteinden van de aubergines en snij deze ook door de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bak nu de plakken aardappels en plakken aubergine naar eigen wens*

5.

Voor de vegan mornaysaus: smelt de plantaardig boter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de glutenvrije bloem toe en roer alles goed met een garde. Zorg dat alles blijft bubbelen. Voeg dan beetje bij beetje, terwijl je blijft roeren, de amandelmelk toe. Nu kan de geraspte vegan Parmezaan, zout en nootmuskaat erbij. Roer alles goed en zodra de saus dik begint te worden, laat dan nog voor 1 minuut zachtjes door bubbelen. Maar vergeet niet om te blijven roeren. 

6.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (heteluchtoven stand). Roer twee flinke eetlepels van de vegan mornaysaus door de vegan gehaktsaus. Vet je bakvorm in met wat olijfolie (wij hebben een ovenschaal gebruikt met een afmeting van 30 x 21 x 7 cm) en verdeel de plakjes aardappel over de bodem. Hierover gaat de vegan gehaktsaus en vervolgens de plakken aubergine. Tot slot verdeel je gelijkmatig de vegan mornaysaus over de plakken aubergine. Garneer dan eventueel nog af met wat extra geraspte vegan Parmezaan. Bak in de oven voor 30-45 minuten. Belangrijk is dat de bovenkant wat bruin begint te kleuren. 

7.

Haal de vegan moussaka uit de oven en laat dan nog 30 minuten afkoelen voordat je het gaat aansnijden. Eet eventueel lekker met wat stokbrood en een Griekse salade.

* Je kunt ervoor kiezen om de plakken aardappel en plakken aubergine te bakken in zonnebloemolie in een koekenpan. Hiermee ga je het frituren. Maar je kunt er ook voor kiezen om alles te bakken in de oven of Airfryer (als je deze hebt). Besprenkel alles dan wel met wat olijfolie. Wil je de methode hiervoor weten? Scrol dan naar beneden en lees de tekst verder.

* Wil je de vegan moussaka eerder maken? Dat kan prima. Scrol naar beneden en lees in de tekst onze tips.
Vegan moussaka

Wat is vegan moussaka?

Moussaka zoals wij die nu allemaal kennen wordt warm gegeten en is een ovengerecht dat bestaat uit verschillende laagjes van aardappel, aubergine, gehaktsaus en mornaysaus (bechamelsaus met kaas en eidooiers). Maar wist je dat moussaka van oudsher eigenlijk koud werd gegeten en is ontstaan in de Ottomaanse keuken? Ja, echt! Want moussaka betekent eigenlijk “fris”. Tegenwoordig zie je dat veel landen hun eigen versie hebben van moussaka. Waar het bij de een wordt gemaakt met courgette en wortel wordt het bij de ander als een frisse salade gegeten bestaande uit tomaat en aubergine.


Maar in dit recept delen wij de Griekse versie van de moussaka zoals waarschijnlijk iedereen het kent. En, uiteraard is deze versie helemaal plantaardig maar smaakt toch precies zoals de klassieker.


Zin in meer Grieks eten? Probeer de volgende keer een van deze gerechten!

Filodeeghapje

Vegan Souvlaki 

Griekse Ovenschotel


Als je een van deze recepten probeert, laat het ons dan weten! Laat een reactie achter, beoordeel het en vergeet niet een foto #peasmaker op Instagram te taggen.

Ovengerecht

Hoe maak je vegan moussaka?

Vaak denkt men dat het maken van moussaka een hele klus is. En, om eerlijk te zijn is het zeker niet een snel recept maar het is ook zeker niet moeilijk om te maken. Dit Griekse ovengerecht is het wel helemaal waard aangezien het zo ontzettend lekker is. Volg gewoon de stappen goed en voor je het weet zit je een heerlijke vegan moussaka te eten. Dit recept werkt ook perfect als je voor meerdere eters moet koken. Het valt niet voor niks bij velen goed in de smaak. Naast dat dit een populair gerecht is kun je het ook perfect een dag eerder maken. Tips hierover lees je verder in de tekst.

Eerst wellen we de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Hierna zeven we de stukjes en hakken we dit nog in wat kleinere stukken. Dan fruiten we de ui en de knoflook in wat olijfolie. Dit maken we op smaak met tomatenpuree, appelazijn, agavesiroop, zout, kaneelpoeder, gedroogde tijm, pimentpoeder en zwarte peper. Dit alles roeren we goed. Vervolgens voegen we het water toe en brengen we het geheel aan de kook. Tot slot gaan de Peas Maker Stukjes erbij. We laten alles pruttelen op een laag vuurtje tot het meeste vocht is verdampt en de vegan gehaktsaus wat dikker is geworden. Dit leggen we voorlopig opzij.


Dan bakken we de plakken aardappel en de plakken aubergine (dit kun je op 3 verschillende manieren doen. De tips en uitleg hierover, lees je verder in de tekst). Dit leggen we dan ook even apart.


Als laatste maken we de vegan mornaysaus. We smelten de plantaardige boter in een steelpan waar we dan wat glutenvrije bloem (of gewoon bloem) aan toevoegen. Dit roeren we goed met een garde voor 1 minuut. Dan voegen we de amandelmelk toe terwijl we blijven roeren met de garde. De geraspte vegan Parmezaan, zout en nootmuskaat kan er vervolgens bij. Zodra de saus dikker begint te worden en gaat bubbelen laten we het nog 1 minuut doorkoken, terwijl we blijven roeren met een garde. Tot slot roeren we twee flinke eetlepels van de mornaysaus door de vegan gehaktsaus.


Dan vetten we een ovenschaal in met wat olijfolie en verdelen we de plakjes aardappel over de bodem. Hier gaat dan de vegan gehaktsaus over, dan de plakken aubergine en dan de vegan mornaysaus. Dit alles garneren we af met wat geraspte vegan Parmezaan. Tot slot bakken we de vegan moussaka in de oven.

Plakken aardappel
Bladerdeeg gevuld met vegan gehakt
Plakken aardappel
Bladerdeeg gevuld met vegan gehakt
Plakken aubergine
Bechamelsaus
Vegan Parmezaan
Plantaardige ovenschotel

Vegan moussaka van tevoren maken?

Deze moussaka kun je prima een dag eerder maken. Dit is namelijk zo’n gerecht dat zelfs de volgende dag nog beter en lekkerder wordt in smaak en structuur. Volg gewoon alle stappen in het recept. Als je de vegan moussaka uit de oven haalt, laat dan eerst volledig afkoelen voordat je het in de koelkast bewaard. De volgende dag kun je de vegan moussaka in de oven opwarmen. Dit scheelt je weer tijd! Wil je niet de hele ovenschaal met de vegan moussaka opwarmen dan kun je er ook een deel uithalen en dit kun je zowel in de oven als in de magnetron prima opwarmen.


Als je de vegan moussaka, vanuit de koelkast, wilt opwarmen in de oven, dek dan af met aluminiumfolie en laat dan op ongeveer 120 graden Celsius warm worden voor 45 minuten. Zet dan de temperatuur hoger naar 180 – 200 graden Celsius (afhankelijk van hoe sterk je oven is) voor ongeveer 15 minuten. Prik met een vork of ijzeren spies aan de binnenkant en controleer of de vegan moussaka goed warm is. Als dit het geval is kun je de aluminiumfolie eraf halen en de vegan moussaka nog voor 15 minuten bakken op 200 graden tot er een lekkere korst ontstaat op de bovenkant.

Vegan moussaka

Vegan moussaka kruidenmix

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende kruidenmixen te koop voor allerlei gerechten. Zo ook voor moussaka. Dit kun je doen maar om eerlijk te zijn is de kans groot dat je de meeste kruiden al in huis hebt. Wij gebruiken maar 5 kruiden in deze vegan moussaka. De kruiden zijn kaneelpoeder, gedroogde tijm, pimentpoeder, zwarte peper en zout. Dus heb je deze kruiden in huis, dan raden wij dit aan om gewoon te gebruiken in plaats van een zakje moussaka kruidenmix. Zo heb je de smaken ook veel beter in de hand.
Comfort food

3 manieren om de aardappels en aubergines te bakken

Je kunt op 3 verschillende manieren de aardappels en aubergines van tevoren bakken. Dit is belangrijk want de moussaka gaat maar 40 minuten in de oven en in deze tijd worden de aardappelen en aubergines nooit gaar. Je kunt er dus voor kiezen om het te bakken in de olie, bakken in een Airfryer (als je dit hebt) of bakken in de oven. Maar wat werkt nu het beste en is het snelste klaar?

Frituren

De aardappelen en aubergines bakken/frituren in de olie is zeker de snelste manier. En vergeet niet, zo doen ze het ook gewoon in Griekenland. Maar onthoud wel dat je hiermee tegelijkertijd veel meer olie verbruikt. Helemaal bij de aubergines want die zuigen de olie heel goed op. Nu kun je denken dat dit gerecht dan erg vet wordt maar eerlijk is eerlijk een moussaka is ook nou niet echt een gerecht dat je elke dag eet. En als het goed is eet je ook maar een deel van de moussaka. Deze vegan moussaka is namelijk voor 6 personen.😉 Dus wil je een moussaka maken zoals ze dat in Griekenland doen, dan is dit de methode.

Airfryer

De Airfryer werkt ook perfect om de plakken aardappel en plakken aubergine in te bakken. Voeg dan een scheutje olijfolie toe aan de aardappels. Dit bakken we dan in twee keer (anders zit de Airfryer te vol) op 190 graden Celsius voor 10 minuten. Na 5 minuten wel even husselen zodat alle aardappels mooi kleuren.

De plakken aubergine smeren we ook in met wat olijfolie voordat we dit gaan bakken in de Airfryer. Dit duurt wel wat langer dan de aardappels want bij ons konden er maar 4 plakken per keer in. Hier moeten de plakken namelijk niet op elkaar liggen. Dit bakken we voor 8 minuten op 190 graden Celsius. Na 4 minuten draaien we de plakken om zodat deze overal mooi bruin gaan kleuren.

Oven

Nu kun je er ook voor kiezen om alles te garen in de oven. Maar heb je geen sterke oven dan kan het erg lang duren voordat alles gaar is. Ook hier is het belangrijk dat de plakken aardappels en plakken aubergine bedekt zijn met wat olijfolie. Zet je oven op de hoogste stand met boven- en onderwarmte en wacht tot alles gaar is.
Vegan Moussaka

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Gratis e-book

Ontvang meteen 4 heerlijke recepten zonder vlees.