Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan moussaka
Vegan moussaka, een favoriet gerecht dat je bijna in elke restaurant in Griekenland kan bestellen. Wat ons betreft ultieme comfort food! Graag laten we naast het recept ook in een video zien hoe je deze vegan moussaka makkelijk zelf kunt maken. Kans is groot dat je de meeste ingrediënten al in huis hebt om hiermee aan de slag te gaan.
We delen ook tips over hoe je de plakjes aardappel en plakjes aubergine het beste van tevoren kunt garen. Want wat werkt nu het beste? Een oven, Airfryer of gewoon bakken in de pan? Daarnaast laten we je weten hoe je deze vegan moussaka makkelijk kunt voorbereiden. Dit scheelt weer tijd op de dag dat je het wilt gaan eten.
Glutenvrij en sojavrij!
Vegan moussaka
(soja- en glutenvrij)
Aantal: 6 personen
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Vegan moussaka
(soja- en glutenvrij)
Aantal
6 personen
Voorbereidingstijd
45 minuten
Totale tijd
2 uur 15 minuten
Ingrediënten
Voor de vegan gehaktsaus
- 125 g Peas Maker Stukjes
- 2 el olijfolie
- 1 (170 g) grote witte ui
- 1 teentje knoflook
- 2 el (70 g) tomatenpuree
- 1 el appelazijn
- 1 tl agavesiroop
- 1 tl zout
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl gedroogde tijm
- ½ tl pimentpoeder
- ½ tl zwarte peper
Voor de aardappels en aubergines
- 4 grote (800 g) aardappels
- 2 (690 g) aubergines
- Zonnebloemolie, om in te frituren of olijfolie om de plakken aardappels en aubergines mee in te smeren
Voor de vegan mornaysaus
- 50 g plantaardige boter (sojavrij)
- 60 g glutenvrije bloem (of gewoon bloem)
- 500 ml amandelmelk (of plantaardige melk naar keuze)
- 2 el geraspte vegan Parmezaan (plus extra voor topping)
- 1 tl zout
- Snufje nootmuskaat
Eet eventueel lekker met: stokbrood en een Griekse salade.
Zo maak je het
1.
Voor de vegan gehaktsaus: doe de droge Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat wellen voor minstens 5 minuten.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Wat is vegan moussaka?
Moussaka zoals wij die nu allemaal kennen wordt warm gegeten en is een ovengerecht dat bestaat uit verschillende laagjes van aardappel, aubergine, gehaktsaus en mornaysaus (bechamelsaus met kaas en eidooiers). Maar wist je dat moussaka van oudsher eigenlijk koud werd gegeten en is ontstaan in de Ottomaanse keuken? Ja, echt! Want moussaka betekent eigenlijk “fris”. Tegenwoordig zie je dat veel landen hun eigen versie hebben van moussaka. Waar het bij de een wordt gemaakt met courgette en wortel wordt het bij de ander als een frisse salade gegeten bestaande uit tomaat en aubergine.
Maar in dit recept delen wij de Griekse versie van de moussaka zoals waarschijnlijk iedereen het kent. En, uiteraard is deze versie helemaal plantaardig maar smaakt toch precies zoals de klassieker.
Zin in meer Grieks eten? Probeer de volgende keer een van deze gerechten!
Als je een van deze recepten probeert, laat het ons dan weten! Laat een reactie achter, beoordeel het en vergeet niet een foto #peasmaker op Instagram te taggen.
Hoe maak je vegan moussaka?
Vaak denkt men dat het maken van moussaka een hele klus is. En, om eerlijk te zijn is het zeker niet een snel recept maar het is ook zeker niet moeilijk om te maken. Dit Griekse ovengerecht is het wel helemaal waard aangezien het zo ontzettend lekker is. Volg gewoon de stappen goed en voor je het weet zit je een heerlijke vegan moussaka te eten. Dit recept werkt ook perfect als je voor meerdere eters moet koken. Het valt niet voor niks bij velen goed in de smaak. Naast dat dit een populair gerecht is kun je het ook perfect een dag eerder maken. Tips hierover lees je verder in de tekst.
Eerst wellen we de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Hierna zeven we de stukjes en hakken we dit nog in wat kleinere stukken. Dan fruiten we de ui en de knoflook in wat olijfolie. Dit maken we op smaak met tomatenpuree, appelazijn, agavesiroop, zout, kaneelpoeder, gedroogde tijm, pimentpoeder en zwarte peper. Dit alles roeren we goed. Vervolgens voegen we het water toe en brengen we het geheel aan de kook. Tot slot gaan de Peas Maker Stukjes erbij. We laten alles pruttelen op een laag vuurtje tot het meeste vocht is verdampt en de vegan gehaktsaus wat dikker is geworden. Dit leggen we voorlopig opzij.
Dan bakken we de plakken aardappel en de plakken aubergine (dit kun je op 3 verschillende manieren doen. De tips en uitleg hierover, lees je verder in de tekst). Dit leggen we dan ook even apart.
Als laatste maken we de vegan mornaysaus. We smelten de plantaardige boter in een steelpan waar we dan wat glutenvrije bloem (of gewoon bloem) aan toevoegen. Dit roeren we goed met een garde voor 1 minuut. Dan voegen we de amandelmelk toe terwijl we blijven roeren met de garde. De geraspte vegan Parmezaan, zout en nootmuskaat kan er vervolgens bij. Zodra de saus dikker begint te worden en gaat bubbelen laten we het nog 1 minuut doorkoken, terwijl we blijven roeren met een garde. Tot slot roeren we twee flinke eetlepels van de mornaysaus door de vegan gehaktsaus.
Dan vetten we een ovenschaal in met wat olijfolie en verdelen we de plakjes aardappel over de bodem. Hier gaat dan de vegan gehaktsaus over, dan de plakken aubergine en dan de vegan mornaysaus. Dit alles garneren we af met wat geraspte vegan Parmezaan. Tot slot bakken we de vegan moussaka in de oven.
Vegan moussaka van tevoren maken?
Deze moussaka kun je prima een dag eerder maken. Dit is namelijk zo’n gerecht dat zelfs de volgende dag nog beter en lekkerder wordt in smaak en structuur. Volg gewoon alle stappen in het recept. Als je de vegan moussaka uit de oven haalt, laat dan eerst volledig afkoelen voordat je het in de koelkast bewaard. De volgende dag kun je de vegan moussaka in de oven opwarmen. Dit scheelt je weer tijd! Wil je niet de hele ovenschaal met de vegan moussaka opwarmen dan kun je er ook een deel uithalen en dit kun je zowel in de oven als in de magnetron prima opwarmen.
Als je de vegan moussaka, vanuit de koelkast, wilt opwarmen in de oven, dek dan af met aluminiumfolie en laat dan op ongeveer 120 graden Celsius warm worden voor 45 minuten. Zet dan de temperatuur hoger naar 180 – 200 graden Celsius (afhankelijk van hoe sterk je oven is) voor ongeveer 15 minuten. Prik met een vork of ijzeren spies aan de binnenkant en controleer of de vegan moussaka goed warm is. Als dit het geval is kun je de aluminiumfolie eraf halen en de vegan moussaka nog voor 15 minuten bakken op 200 graden tot er een lekkere korst ontstaat op de bovenkant.