Meteen naar de content

Griekse ovenschotel

Wanneer je deze Griekse ovenschotel ruikt, waan je je meteen aan de Mediterrane kust. De geur van de paprika, ui en oregano zijn voor ons typische geuren die ons meteen aan vakantie doen denken. Wil je niet lang in de keuken staan maar wel een heerlijk gerecht op tafel toveren? Dan is dit het perfecte recept voor jou. Je bent maar 10 minuten bezig en de oven doet daarna de rest van het werk. Ook heb je maar 10 ingrediënten nodig en de kans is groot dat je de meeste ingrediënten al in je voorraadkast hebt liggen.


Deze vegan Griekse ovenschotel kun je lekker eten met rijst, gebakken of gepofte aardappels, een salade maar ook met brood. Dit is zo’n recept dat je gewoon moet maken om te weten hoe lekker het is. Wil je even snel een vakantiegevoel? Ga naar YouTube of Spotify en luister naar de muziek van Nikos Vertis en maak deze ovenschotel. Griekenland, here we come!

Griekse ovenschotel

(soja- en glutenvrij)

Aantal

3 personen

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

50 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 60 g Peas Maker Stukjes
  • ¼ tl zout
  • 2 el witte wijnazijn (vegan)
  • 1 ½ tl gedroogde oregano
  • ¼ tl gedroogde chilivlokken
  • ½ (35 g) rode ui
  • 100 g vegan feta
  • 1 el olijfolie (extra vierge)
  • 1 (200 g) grote tomaat
  • 1 (200 g) groene paprika

Zo maak je het


1.

Doe de Peas Maker Stukjes in een kom. Giet hier kokend water op en laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en leg ze terug in een kom. Voeg het zout, de witte wijnazijn, gedroogde oregano en gedroogde chilivlokken toe. Pel de rode ui en snij in halve ringen. Voeg toe aan de kom en roer alles goed door elkaar. Verkruimel de vegan feta in de kom (leg een klein beetje apart voor later) en roer nogmaals goed door elkaar.

2.

Verdeel de olijfolie over de ovenschaal en verdeel daarna de vulling. Snij nu de groene paprika in reepjes en verdeel over de ovenschaal. Snij nu de tomaat in hele plakken en leg deze op de groene paprika.

3.

Bak de Griekse ovenschotel, in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius (hetelucht), in ca. 40 minuten gaar. Haal de ovenschotel uit de oven en verdeel nog wat van het overgebleven vegan feta erover. Eet lekker met een salade, brood, gebakken aardappels of rijst.

Grieks koken zonder vlees

Vele traditionele Griekse gerechten bevatten veel vlees. Denk aan de bekende gyros, souvlaki en moussaka. Maar er wordt natuurlijk ook ontzettend veel gekookt met allerlei groentes. Dus een Griekse ovenschotel maken zonder vlees is helemaal niet moeilijk. Wij hebben ook een recept op de website voor vegan souvlaki en voor vegan moussaka met de Peas Maker Stukjes.


Zoals je misschien hebt kunnen zien zijn wij dol op allerlei verschillende keukens. Variatie is voor ons echt een must. Toen wij nog niet plantaardig aten hadden wij in Griekenland een keer feta bougiourdi gegeten. Dit gerecht zijn we zeker niet vergeten en daar hebben we het zelfs nog regelmatig over. In dit gerecht wordt feta in de oven gebakken met tomaat, paprika, ui, olijfolie en oregano. De combinatie is zo lekker. Niet alleen de feta wordt hierdoor zacht maar ook de tomaat, paprika en ui. En de geur en smaak van de oregano maakt het extra smaakvol. Hier kun je dan bijvoorbeeld lekker je brood in dippen of eten met gebakken aardappels en sla.

Hoe maak je deze Griekse ovenschotel?

Om deze vegan Griekse ovenschotel te maken heb je echt niet veel ingrediënten nodig. Omdat dit gerecht natuurlijk vegan is gebruiken wij de Peas Maker Stukjes voor extra eiwitten en vezels. Gezond en ook meteen een goeie vervanging voor vlees.

Eerst wellen we de Peas Maker Stukjes 5 minuten in kokend water. Terwijl de stukjes wellen, snijden we de groene paprikarode ui en tomaat. Vervolgens zeven we de Peas Maker Stukjes en leggen deze terug in de kom. Hier voegen we zoutwitte wijnazijngedroogde oreganogedroogde chilivlokken, rode ui en vegan feta aan toe. Dit mengen we goed door elkaar. Verdeel vervolgens wat olijfolie over de bodem van de ovenschaal en leg hier het mengsel in. Zorg dat alles goed verspreid ligt. Leg hier de reepjes groene paprika op en vervolgens de plakken tomaat. Bak in het midden van de oven ca. 40 minuten. Haal uit de oven en brokkel nog wat vegan feta over het gerecht. Eet lekker met bijvoorbeeld rijstaardappelsbrood en een salade.

Vegan feta in de oven

Feta is een Griekse witte kaas gemaakt van schapenmelk en soms aangevuld met geitenmelk. Het wordt gebruikt in salades, ovenschotels en dips. Feta zorgt voor een zoute smaak en kan zowel koud als warm worden gegeten. Maar feta is dus niet vegan!

Maar hoe kun je feta vervangen, zul je je misschien afvragen. Natuurlijk is hier een oplossing voor. Met de Greek White van Violife kun je feta vervangen voor een plantaardige versie. Wel moeten we eerlijk zijn. De eerste keer dat we het hadden geproefd moesten wij eigenlijk eerder aan geitenkaas denken dan feta. En zodra je het verwarmt smelt het meteen. Maar het is wel erg lekker en in deze ovenschotel geeft het juist die extra lekkere smaak die we gewend zijn van feta.

Vegan feta zelf maken

Nu schijn je ook van tofu, heel makkelijk, vegan feta te kunnen maken. Zelf hebben wij dit nog niet getest maar mocht jij dit hebben geprobeerd laat ons dan vooral weten in een reactie hoe het is uitgepakt en of het een aanrader is.

Met de vegan feta in dit recept heb je wel meteen een sojavrije versie, mocht je dit graag willen.

Grieks brood

Misschien ken je het wel, in Griekenland krijg je bijna altijd vers brood geserveerd bij je avondeten. Nu zijn wij echte broodliefhebbers dus dat vinden wij helemaal niet erg. Het brood is bijna altijd wit en zacht en in grove plakken gesneden. Je kunt dus ook heerlijk met brood dippen in deze Griekse ovenschotel.

Pitabrood

Je kent vast wel het kant-en-klare pitabrood uit de supermarkt. Deze kun je gemakkelijk vullen omdat je het ronde broodje in tweeën kan snijden waardoor er een opening ontstaat. Maar bij het echte Griekse pitabrood is het heel anders. Het is juist de bedoeling dat je dit brood afscheurt en dipt in gerechten. Of je legt er juist eten op in plaats van in.