Meteen naar de content

Vegan bulgogi

Heb je wel eens van vegan bulgogi gehoord? We kennen in Nederland, de Chinese, de Thaise en de Indonesische keuken. Maar hoe leuk is het om eens de Koreaanse keuken in het daglicht te zetten. Daarom delen we graag deze vegan versie van bulgogi. Door het toevoegen van heerlijke smaken als sojasaus, sesamolie en abrikozenjam ontstaat er een smaakcombinatie die gewoon verslavend lekker is. En, het voordeel is dat de Peas Maker Stukjes deze smaken weer heel makkelijk en snel opnemen.


Dit gerecht is het perfecte voorbeeld van de óh zo populaire smaakcombinatie van zoet en zout. Zoet en zout zijn naar onze mening een match made in heaven dus dat dit recept lekker zou worden wisten we eigenlijk al vanaf het begin. En ben je niet dol op pittig eten, dan is dit echt een gerecht voor jou, aangezien het van oorsprong ook geen pittig gerecht is.

Vegan bulgogi 

(glutenvrij)

Aantal

2 personen

Totale tijd

20 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 50 g Peas Maker Stukjes
  • 1 (100 g) witte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el sojasaus (of tamari voor glutenvrije optie)
  • 1 el mirin
  • 1 el abrikozenjam
  • Flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 1 tl plantaardige olie
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1 stengel bosui

Zo maak je het


1.

Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat de stukjes 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en hak ze grof. Leg vervolgens terug in de kom.

2.

Pel ondertussen de ui en knoflook. Snij de ui in grove blokjes en pers de knoflook. Voeg toe aan de kom samen met de sojasaus, mirin, abrikozenjam en versgemalen zwarte peper. Roer tot alles goed gemengd is. (Je kunt nu gelijk bakken maar je kunt het ook afdekken en in de koelkast laten staan totdat je het gaat bakken.)

3.

Verhit de plantaardige olie in de pan op middelhoog vuur. Bak alles 5 minuten. Snij ondertussen de bosui in dunne ringen. Voeg toe aan de pan samen met de sesamzaadjes en sesamolie. Roer alles goed door elkaar en serveer direct.

Wat is bulgogi?

Deze vegan bulgogi is geïnspireerd op het populaire gerecht bulgogi dat van oorsprong uit Korea komt. Bulgogi is zo populair, het schijnt zelfs dat dit gerecht in elk Koreaans restaurant op de kaart staat. En dat begrijpen wij volkomen. Je kunt bulgogi eigenlijk zien als een soort van Koreaanse BBQ. Normaal gesproken wordt het gemaakt van rundvlees en varkensvlees dat gemarineerd wordt. Het woord “bul” betekent vuur en “gogi” betekent vlees. Voordat de Koreaanse BBQ begint wordt eerst het vlees in dunne reepjes gesneden en lang gemarineerd in een heerlijke smaakvolle marinade. De marinade kan bestaan uit sojasaus, suiker, sesamolie, knoflook, gember en sesamzaadjes. Toch zie je dat iedereen zijn eigen touch aan het gerecht geeft.


Bulgogi eten lijkt een beetje op gourmetten. Er komt in het midden van de tafel een grote ronde plaat dat heet wordt gemaakt boven houtskool. Iedereen bakt zijn eigen gemarineerde reepjes vlees op de hete plaat en eten dit dan vervolgens met metalen eetstokjes.

Hoe maak je vegan bulgogi?

We hebben goed nieuws want dit gerecht maak je in maar 20 minuten! Makkelijk en snel kun je dit recept echt noemen. Normaal gesproken wordt het vlees superlang gemarineerd in een marinade. Zo worden alle smaken goed opgenomen in het vlees. Maar omdat de Peas Maker Stukjes heel goed en snel de smaak opnemen ben je zo klaar.

We wellen eerst de Peas Maker Stukjes in kokend water. Hierna zeven we de stukjes waar we ze vervolgens weer in wat kleinere stukjes hakken. We doen de stukjes weer in een kom en hier voegen wij gehakte uiknoflooksojasaus, mirinabrikozenjam en versgemalen zwarte peper aan toe. Meng alles goed door elkaar. Je kunt er nu voor kiezen om het afgedekt in de koelkast te laten voor een tijdje of je kunt meteen gaan bakken. We bakken de vegan bulgogi in wat plantaardige olie op middelhoog vuur. Vervolgens voegen we de gesneden bosuisesamzaadjes en sesamolie toe.

De Koreaanse keuken

Bulgogi is een enorm populair gerecht in Korea. Andere bekende gerechten in Korea dat als soulfood wordt gezien zijn bijvoorbeeld bibimbap en Sundubu Jjigai. Deze gerechten worden vaak gegeten met allerlei bijgerechten. Het is in de Koreaanse keuken erg belangrijk om met verse ingrediënten te koken. Daarnaast zijn de smaken erg uitgesproken en is het eten meestal gezond.


Ben jij dol op Aziatisch eten? Probeer dan ook eens onze vegan rendang, Aziatisch wokgerecht, handi curry, vegan tikka masala of vegan bapao.

Wat eet je lekker bij vegan bulgogi?

Bulgogi wordt meestal gegeten uit de hand in een blaadje sla ook wel shiso -/perillaslablaadjes genoemd. Kun je hier niet aan komen dan kun je prima botersla of romainesla gebruiken. Hier wordt dan eventueel rijst, andere groenten en sauzen aan toegevoegd. Het gerecht wordt traditioneel gegeten met allerlei bijgerechten. Deze bijgerechten worden ‘banchan’ in het Koreaans genoemd. Denk aan taugé, kimchi, gekookte bimi, gewokte reepjes ui en gebakken tempeh of tofu. Al deze smaken en structuren bij elkaar maken dit gerecht extra lekker. Maar de keuze is aan jou.


Wij vinden het lekker om de vegan bulgogi te eten met rijst, sperziebonen en wat dunne wortelreepjes. Maar je kunt dit natuurlijk ook heerlijk eten op een broodje of wat dacht ervan om het als een vulling te gebruiken in bijvoorbeeld een vegan springroll!? Maar in een vegan bowl past deze vegan bulgogi ook perfect.