Meteen naar de content

Vegan gehaktballen

Vegan gehaktballen zelf maken vanuit je voorraadkast? Dat kan gewoon en we weten het zeker, zo heb je ze nog nooit geproefd! Elke keer als we het maken dan likken we onze vingers erbij af en we schamen ons er niet voor. Dit recept hebben wij door vele anderen laten proeven; van vegans tot vleeseters en allemaal zaten ze te smullen. De vleeseters hadden zelfs niet door dat er géén vlees in zat. Voor ons was het duidelijk, dit recept moest gedeeld worden!

In maar 30 minuten maak je deze vegan gehaktballen. En ook hier geldt weer dat je waarschijnlijk de meeste ingrediënten al in je voorraadkast hebt liggen. Superhandig dus en ze zijn ook nog eens heel makkelijk te maken. En, maak je niet druk om de afwas want veel zal het niet worden want je maakt alles in één koekenpan.


Het volledige recept staat in het gratis e-book ‘Even geen vlees’. Wil je het recept meteen ontvangen?

Hoe lang bestaat de gehaktbal in Nederland?

Kun je je voorstellen dat de voorloper op de gehaktbal de naam frickedil had? Zo werd de gehaktbal toen genoemd in de Nederlandse literatuur rond de 17e eeuw. De vorm was ook anders, het was namelijk meer een platte schijf. Vanaf de 19e eeuw schijnt de gehaktbal voor te komen in allerlei kookboeken zoals we die nu kennen. En we weten bijna zeker dat iedereen die dit nu leest, weet wat een gehaktbal is. Want je kunt er niet omheen, overal op de wereld komen gehaktballen voor. Misschien met wat andere ingrediënten en in wat andere vormen. Denk bijvoorbeeld aan de köfte uit Turkije. Het is zelfs op het nieuws geweest dat het recept van de Zweedse gehaktballen helemaal niet bedacht zijn in Zweden. De balletjes zijn bedacht op basis van het recept dat Karel XII meenam vanuit Turkije in het begin van de 18e eeuw. Zo zie je maar, het is een gevoelig onderwerp.


In Nederland wordt de klassieke gehaktbal meestal gemaakt van rundergehakt en/of varkensgehakt. Vaak voor extra binding wordt er ook melk en eieren aan toegevoegd. Maar hoe fijn is het dat je al deze dierlijke ingrediënten vandaag de dag niet meer nodig hebt om lekker vegan gehaktballetjes te maken!


Het is zo fijn om te zien dat de vegan trend voortzet en dat er steeds meer vegan producten te koop zijn in de supermarkt en online. Dit maakt het voor iedereen steeds makkelijker om minder vlees en andere dierlijke producten te eten.

Hoe maak je vegan gehaktballen?

Voor dit recept heb je maar 10 ingrediënten nodig. De Peas Maker Stukjes kun je op twee manieren toepassen in je gerechten. Je kunt de stukjes eerst wellen in gekookt water of je kunt ze droog toevoegen aan een saus. Belangrijk is wel dat je dan extra vocht moet toevoegen zodat de stukjes dit goed kunnen opnemen. 


In het geval van de vegan gehaktballen gaan we ze gewoon meteen droog (direct vanuit de verpakking) toevoegen. We doen de Peas Maker Stukjes in de pan en hier voegen we een simpele zelfgemaakt bouillon toe van watersojasausuienpoederknoflookpoedernootmuskaatpoeder en cayennepeper. Je brengt het geheel aan de kook en laat het dan ongeveer 10 minuten koken op laag vuur. De stukjes worden dan zacht waardoor je ze makkelijker uit elkaar kan duwen met een houten lepel (we laten je dit nog duidelijk zien in de video hieronder). Dit zorgt ervoor dat alles meer aan elkaar blijft plakken waardoor je goeie ballen kan draaien. 

Aan alles voegen we havermoutmeel toe samen met een gesnipperd uitjeketchup en mosterd. Vervolgens draaien wij hier balletjes van. Zorg ervoor dat je handen wat nat zijn zodat het mengsel niet aan je handen blijft plakken. Je kunt de balletjes meteen bakken in de pan maar wij laten ze altijd wat koud worden in de koelkast voordat we gaan bakken. Hoe kouder de balletjes worden hoe steviger ze blijven bij het bakken.

Gebruik de balletjes in andere recepten

Deze vegan gehaktballen zijn dé perfecte basis voor elk gerecht. Gebruik ze bijvoorbeeld in een Italiaans gerecht zoals spaghetti met balletjes in tomatensaus. Of wat dacht je van een Aziatische twist? Lekker door de zoete chilisaus rollen en garneren met geroosterde sesamzaadjes. Doe er vervolgens prikkers in en deel uit als een hapje. Of eet de vegan gehaktballetjes op Hollandse wijze. Bijvoorbeeld met een aardappelpuree en zelfgemaakte jus.


Zelf vinden wij het ook heel lekker om de vegan gehaktballen te eten met gebakken aardappeltjes, tahinsaus en gehakte peterselie. Zo geef je er een Arabische twist aan. Een tahinsaus maak je simpelweg door aan de tahin wat water toe te voegen en te mengen tot de juiste dikte. Aan de tahin kun je eventueel ook kruiden en smaakmakers toevoegen zoals ras el hanout en bijvoorbeeld een beetje citroensap. Vaak wordt er aan ons gevraagd welk merk wij gebruiken voor tahin. Want niet elke tahin is even lekker, als we eerlijk zijn. Het merk die wij het lekkerst vinden die in de supermarkt te vinden is, is die van het merk Sebahat.

Maak ze glutenvrij!

De Peas Maker stukjes zijn al glutenvrij maar je kunt de sojasaus vervangen door tamari en het havermeel door bijvoorbeeld boekweitmeel. Tegenwoordig komen er steeds meer alternatieve voor glutenvrije opties. Gelukkig bieden steeds meer supermarkten opties en anders kun je het altijd online kopen.

Bewaaradvies

Je kunt de vegan gehaktballen nadat ze gebakken zijn bewaren in de koelkast voor een paar dagen. Daarna kun je ze zowel opwarmen in de magnetron als in de oven of even kort aanbakken in de pan. Ook kun je de vegan gehaktballen prima invriezen wat ervoor zal zorgen dat je het ongeveer 3 maanden kunt bewaren. Laat ze ontdooien voor gebruik. Nog een leuke tip: je kunt de vegan gehaktballen ook rullen in de pan en gebruiken door een saus. Dit is ook erg lekker!


In dit recept gebruiken wij 1 zakje Peas Maker stukjes van 125 gram. Hier kun je 25 vegan gehaktballen mee maken. Wij maken gelijk 25 ballen zodat we een deel alvast kunnen invriezen. Superhandig want zo heb je altijd wat op voorraad.