Meteen naar de content

Caribische curry

Caribische curry maken is met dit recept heel makkelijk en tegelijkertijd superlekker. Je weet niet wat je proeft. Dit recept is uiteraard helemaal vegan en wij gebruiken natuurlijk de Peas Maker Stukjes als vervanger voor het vlees. Want in een Caribische curry en dan voornamelijk de Jamaicaanse versie wordt er geitenvlees gebruikt.


De kruidige smaak in combinatie met de heerlijke bite van de Peas Maker Stukjes, de zachte zoete aardappel en het klein beetje pit van de madame Jeanette maken deze Caribische curry onweerstaanbaar lekker en zo speciaal. Deze curry eet je dan ook heerlijk in combinatie met gebakken banaan, rijst met bonen en avocado. Besprenkel met wat limoensap en geniet ervan.

Caribische curry

(soja- en glutenvrij)

Aantal

4 personen

Voorbereidingstijd

15 minuten

Totale tijd

45 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 el kokosolie (of andere plantaardige olie)
  • 1 (100 g) witte ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el verse gember geraspt
  • 2 el kerriepoeder
  • ½ el appelazijn
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl pimentpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl zout
  • 700 ml groentebouillon (700 ml water + 1 bouillonblokje)
  • 80 g Peas Maker Stukjes
  • 1 (280 g) zoete aardappel
  • 1 groene paprika
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 madame Jeanette (optioneel)

Zo maak je het


1.

Pel de ui en snij in partjes. Hak de knoflook fijn en rasp de verse gember. Verhit de kokosolie in de pan op middelmatig vuur. Voeg de ui, knoflook en gember toe en fruit ca. 5 minuten. Voeg dan de kerriepoeder, appelazijn, uienpoeder, pimentpoeder, knoflookpoeder, het zout, de groentebouillon en de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe. Breng het geheel aan de kook.

2.

Schil ondertussen de zoete aardappel, snij in grove stukken en voeg toe aan de pan. Snij de paprika in reepjes en voeg ook toe aan de pan samen met de verse tijm en madame Jeanette. Roer alles goed. Leg een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 20 minuten pruttelen. Vergeet niet af en toe te roeren.

Ben jij ook zo dol op vegan curry gerechten? Probeer dan ook echt eens een van de volgende vegan recepten met de Peas Maker Stukjes:


 Vegan korma curry

• Massaman curry 

• Vegan roti 

• Vegan groene curry 

• Vegan tikka masala

• Vegan handi curry

Vegan rendang

Wat is Caribische curry?

Nu heb je allerlei verschillende curry gerechten in het Caribische gebied met allemaal hun eigen specialiteit. De curry die wij delen is vooral geïnspireerd op de Jamaicaanse curry, ook wel geitencurry genoemd.

Stukje Jamaicaanse geschiedenis

Maar wist je dat deze Caribische curry, uit Jamaica, eigenlijk is ontstaan door de invloeden van buitenaf? De Indiase en de Chinese immigranten hebben namelijk een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van deze nationale keuken. Zij brachten niet alleen rijst en geit mee maar ook heel veel ander soort eten.

India & China

India bracht bijvoorbeeld ook okra, linzen, curry, pruimen, mango’s, jackfruit, tamarinde, aubergine en verschillende chutneys mee. Terwijl de Chinezen daarentegen de sojasaus meenamen en het roerbakken introduceerde in de Jamaicaanse keuken. Het schijnt dat vele Jamaicaanse vleesgerechten dan ook sojasaus bevatten.


Omdat wij deze vegan Caribische curry sojavrij wilde houden hebben wij ervoor gekozen om geen sojasaus te gebruiken.


Ook hier zie je weer mooi hoe een bepaalde keuken is ontstaan door het samenkomen van verschillende culturen.

Hoe maak je vegan Caribische curry?

Wat dit gerecht zo leuk maakt is dat je alles in een pan maakt en het is echt supermakkelijk. We bakken eerste de ui, knoflook en de verse gember in de pan in wat kokosolie. Daarna voegen we de kerriepoeder, appelazijn, uienpoeder, pimentpoeder, knoflookpoeder, het zout, de groentebouillon en de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe. We brengen het geheel aan de kook, voegen dan de zoete aardappel, paprika, verse tijm en madame Jeanette toe en zetten het vuur weer laag. Met de deksel op de pan laten we het rustig 20 minuten pruttelen. Af en toe roeren we nog even zodat alles goed kookt in de kruidige bouillon.

Wat eet je lekker bij Caribische curry?

Rijst met bonen

In Jamaica wordt er meestal rijst met bonen en gebakken banaan bij geserveerd. Wij hebben kidneybonen toegevoegd aan de rijst maar je kunt natuurlijk allerlei soorten bonen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan bruine bonen of zwarte bonen.

Gebakken banaan

Het is zo lekker om gebakken banaan te eten bij deze curry. Deze Caribische curry is namelijk heerlijk kruidig en zoutig van smaak en ook een beetje pittig. De wat zoete banaan werkt hier dan ook perfect bij. Maar omdat wij zoete aardappel hebben toegevoegd in deze vegan curry hoef je de gebakken banaan er niet per se bij te eten aangezien deze ook al een zoete tegenhanger geeft aan dit gerecht.

Avocado

Het is niet altijd gebruikelijk om avocado te eten bij Caribische curry maar toch komen we het wel tegen. En, dit snappen wij. Het romige van de avocado past namelijk perfect bij dit gerecht. Zowel in structuur als in de zachte smaak. Dus, mocht je nog een heerlijke rijpe avocado thuis hebben liggen, dan is het echt een aanrader om er avocado bij te eten.

Kun je de Caribische curry invriezen?

Je kunt deze Caribische curry heel makkelijk invriezen. Sterker nog, hierdoor trekken de smaken nog lekkerder in. Ook als je deze curry een dag later zou eten.


Voor het invriezen laten we deze vegan curry eerst volledig afkoelen en we verwijderen dan ook altijd de madame Jeanette. Zorg dat je het goed afgesloten bewaard in de vriezer. Op deze manier kun je het 3 maanden bewaren.