Meteen naar de content

Vegan kip pasteitjes

Ontdek de verleidelijke wereld van onze vegan kip pasteitjes, waar traditionele culinaire grenzen vervagen en verrassende smaakcombinaties centraal staan. We hebben het beste van twee werelden samengebracht in dit unieke recept: de rijke aroma's van de Italiaanse en Indiase keukens


Terwijl de geraspte vegan Parmezaan een hartige toets toevoegt die doet denken aan zonnige Italiaanse dagen, zorgt de mango chutney voor een zoete en kruidige twist, typerend voor de smaakvolle Indiase straatgerechten. Het is deze bijzondere combinatie die onze pasteitjes niet alleen uniek maakt, maar ook onweerstaanbaar lekker


Deze vegan kip pasteitjes kunnen zowel warm als koud worden geserveerd en zijn ideaal als voorgerecht, snack of zelfs als hoofdgerecht met een bijpassende salade of soep. Ze zijn populair bij feestelijke gelegenheden, picknicks of gewoon als een hartige traktatie bij de thee.

Vegan kip pasteitjes

(soja- en glutenvrij)

Aantal

5 grote pasteitjes

Voorbereidingstijd

35 minuten

Totale tijd

1 uur 5 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 75 g Peas Maker Stukjes
  • 2 klontjes plantaardige boter
  • 1 (60 g) kleine witte ui
  • 1 el knoflookpasta
  • 1 el appelazijn
  • ½ tl gedroogde chilivlokken (optioneel)
  • ½ tl zout
  • Versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 1 el bloem (glutenvrij)
  • 60 g geraspte vegan Parmezaan
  • 2 el plantaardige room
  • 10 plakjes diepvries bladerdeeg
  • Mango chutney (optioneel)
  • Zwarte sesamzaadjes (optioneel)

Zo maak je het


1.

Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en laat wat afkoelen. Hak de stukjes grof in wat kleinere stukjes.

2.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de plantaardige boter. Snipper de witte ui en voeg toe aan de pan samen met de knoflookpasta. Bak alles ca. 5 minuten of tot de uien wat zacht zijn.

3.

Doe nu de Peas Maker Stukjes, appelazijn, chilivlokken, het zout en de versgemalen zwarte peper erbij. Roer alles goed en bak voor een paar minuten. Strooi de bloem over de Peas Maker Stukjes en bak 1 minuut mee. Voeg dan de geraspte vegan Parmezaan toe samen met de plantaardige room. Bak alles 2 minuten of tot alles goed aan elkaar begint te kleven. Haal de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen. 

4.

Haal ondertussen de bladerdeegplakjes uit de vriezer en leg alle plakjes op je keukenblad om te ontdooien voor ca. 5 minuten. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

5.

Leg een bladerdeegplakje neer op de kant zonder het velletje. Trek het velletje eraf. Dit is de kleverige/gladde kant (plakt het beste) en deze moet dus naar boven wijzen. Leg ongeveer 65 gram vulling in het midden van het bladerdeegplakje. Druk de vulling wat platter en hou ongeveer 1-2 centimeter aan de randen vrij. Leg een ander bladerdeegplakje erbovenop met de kleverige/gladde kant op de vulling. Zo plakken beide kanten goed tegen elkaar aan. Druk de randen stevig aan en vouw de randen naar binnen. Duw met het uiteinde van een vork de randen dicht. Herhaal deze stappen tot je 5 grote pasteitjes hebt. Leg allemaal op een bakplaat bekleed met bakpapier. Snij wat inkepingen, op de bovenkant van de pasteitjes (hierdoor kan het lucht eruit). 

6

Bak de pasteitjes ca. 30 minuten in het midden van de oven of tot ze goudbruin zijn. 

7

Zodra de pasteitjes uit de oven komen, smeer dan de bovenkant in met wat mango chutney en garneer af met zwarte sesamzaadjes. 

Tip: Maak de vulling voor deze vegan kip pasteitjes eventueel een dag eerder. Je hoeft dan alleen nu maar het bladerdeeg te vullen met de heerlijke vulling. Even bakken in de oven en je hebt heerlijke vegan kip pasteitjes.


Leuk idee: Serveer deze vegan kip pasteitjes als een heerlijk voorgerecht met wat rucola of een simpele salade. Je kan de pasteitjes ook garneren met wat stroperige en zoete aceto balsamico in plaats van mango chutney. 

Ben jij ook zo dol op lekkere vegan snacks? Dan denken we dat je de volgende recepten ook erg lekker gaat vinden:


Wat zijn vegan kip pasteitjes?

Kip pasteitjes zijn een traditioneel en geliefd gerecht in vele culturen over de hele wereld. Hoewel de specifieke ingrediënten en bereidingswijzen kunnen variëren afhankelijk van de regio, bestaan kip pasteitjes in de basis meestal uit een knapperige of zachte deegomhulling die gevuld is met een hartige vulling van kip en diverse groenten en kruiden.

Bereiding

De vulling voor kip pasteitjes wordt vaak bereid door stukjes kip te bakken of te stoven samen met ingrediënten zoals uien, wortels, erwten en soms aardappelen. Dit mengsel wordt op smaak gebracht met kruiden zoals tijm, laurier, zout en peper. In sommige versies kunnen ook room of bouillon worden toegevoegd om een rijke, romige vulling te creëren.


Nadat de vulling is bereid, wordt deze ingeschept in kleine deegpakketjes of in een grote deegbodem voor een grotere pastei. De deegomhulling wordt vervolgens gesloten. Ten slotte worden de pasteitjes gebakken in de oven totdat het deeg goudbruin en krokant is.

Verschillende versies

In verschillende landen kunnen kip pasteitjes een eigen unieke twist hebben. In sommige Caribische landen bijvoorbeeld, worden ze gekruid met pittige kruiden en kunnen ze worden gefrituurd in plaats van gebakken. In Aziatische culturen kunnen ze worden bereid met specifieke lokale groenten en smaakmakers. Wij kiezen er dan ook voor om onze eigen vegan twist eraan te geven.

Hoe maak je vegan kip pasteitjes?

Het is helemaal niet moeilijk om vegan kip pasteitjes te maken. En de vulling zou je ook eventueel eerder kunnen maken.

We beginnen eerst met het wellen van de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Daarna zeven we de stukjes en hakken deze in weer wat kleinere stukjes. We bakken vervolgens de witte ui en de knoflookpasta in wat plantaardige boter. Dan gaan de Peas Maker Stukjes erbij samen met de appelazijn, chilivlokken, het zout en de versgemalen zwarte peper. Dit bakken we ook kort mee. Dan strooien we wat bloem over de Peas Maker Stukjes in de pan. Dit bakken we ook kort waarna we vervolgens de geraspte vegan Parmezaan toevoegen samen met de plantaardige room. Zodra alles goed aan elkaar blijft kleven en een paar minuten heeft gebakken, halen we de pan van het vuur en laten we de vulling wat afkoelen.

Dan verwarmen we de oven voor op 200 graden Celsius. We laten de bladerdeegplakjes wat ontdooien om vervolgens te vullen. De pasteitjes bakken we dan in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Zodra de vegan kip pasteitjes uit de oven komen smeren we de bovenkant in met wat mango chutney en garneren we af met wat zwarte sesamzaadjes

Wanneer eet je vegan kip pasteitjes?

Deze vegan kip pasteitjes zijn een veelzijdige lekkernij en kunnen op vele verschillende momenten worden gegeten:


Feestelijke gelegenheden: Pasteitjes zijn vaak een hit op feestjes en bijeenkomsten vanwege hun handige formaat en smakelijke vulling. Ze kunnen als voorgerecht of snack worden geserveerd en zijn ideaal voor borrels en verjaardagsfeestjes.


Lunch: Een paar vegan kip pasteitjes samen met een frisse salade kunnen een voedzame en vullende lunch vormen. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen, wat ze ook geschikt maakt voor een picknick of een lunch op het werk.


Avondeten: Voor een volledige maaltijd kunnen deze vegan kip pasteitjes worden geserveerd met bijgerechten zoals groenten, aardappelpuree of rijst. Combineer het met een smakelijke jus of saus voor een rijke maaltijd.


High Tea: In sommige culturen worden pasteitjes ook geassocieerd met een traditionele high tea. Samen met andere hapjes, zoals sandwiches en scones, kunnen deze vegan kip pasteitjes een hartige toevoeging zijn aan de theetafel.


Tussendoortje: Heb je halverwege de dag trek? Een vegan kip pasteitje is dan een perfecte hartige snack.


Speciale gebeurtenissen: Denk aan Kerstmis, Pasen of andere feestdagen. Afhankelijk van de traditie of cultuur kunnen deze vegan kip pasteitjes een lekkere keuze zijn om te serveren tijdens speciale gelegenheden.


Reizen en onderweg: Omdat pasteitjes vaak zowel koud als warm lekker zijn, zijn ze ook ideaal voor onderweg. Ze zijn namelijk stevig, wat ze geschikt maakt voor reizen of als snack tijdens een lange autorit.


Kortom, vegan kip pasteitjes kunnen op vrijwel elk moment van de dag en bij elke gelegenheid worden genoten.

Hoe kun je deze vegan kip pasteitjes bewaren?

Koelkast

Nadat de vegan kip pasteitjes volledig zijn afgekoeld kun je ze bewaren in de koelkast voor een paar dagen. 


Opwarmen

Je kunt het even kort opwarmen in de magnetron maar dan is het bladerdeeg niet meer kruimig maar juist zacht. De smaken blijven wel gewoon lekker. Ook kun je de vegan kip pasteitjes opwarmen in ca. 8-10 minuten in de oven op 160 graden Celsius. Hou goed in de gaten dat het bladerdeeg niet gaat verbranden aan de buitenkant. 

Vriezer

Je kunt er ook voor kiezen om deze vegan kip pasteitjes in te vriezen. Smeer geen mango chutney over de pasteitjes en garneer niet met de zwarte sesamzaadjes. Laat de pasteitjes volledig afkoelen en bewaar dan in de vriezer. 


Opwarmen 

Laat de vegan kip pasteitjes zodra ze uit de vriezer komen eerst ontdooien op kamertemperatuur. Warm dan op in ca. 8-10 minuten in de oven op 160 graden Celsius. Hou goed in de gaten dat het bladerdeeg niet gaat verbranden aan de buitenkant. Als de pasteitjes uit de oven komen, smeer dan in met wat mango chutney en garneer met zwarte sesamzaadjes.