Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan bapao
Deze vegan Bapao smaakt echt net zo lekker als de klassieker. Ben jij ook zo dol op Bapao’s maar wil je graag eens zelf bapao’s maken zonder vlees? Dan hebben wij goed nieuws want wij delen graag met jou een klassiek recept maar dan in een vegan jasje! Ja, je leest het goed, deze vegan bapao broodjes zijn helemaal plantaardig en óh zo lekker!
Naast het recept laten we je in onze video, stap voor stap zien, hoe je dit gemakkelijk kunt maken. Omdat wij de bapao’s kennen vanuit de Molukse keuken was het ons doel om dit zo goed mogelijk na te streven en we kunnen zeggen dat dit goed gelukt is. Wij gebruiken in dit recept de Peas Maker Stukjes wat geweldig werkt om de structuur van vlees na te bootsen. Kans is trouwens groot dat je de meest ingrediënten al in je voorraadkast hebt staan. Hoe fijn is dat!
Aantal: 11 stuks
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 2 uur
Vegan bapao
Aantal
11 stuks
Voorbereidingstijd
45 minuten
Totale tijd
2 uur
Ingrediënten
Deeg
- 175 ml water, lauwwarm
- 1 tl instant droge gist
- 3 el suiker
- 2 el zonnebloemolie
- 325 g bloem
- ½ tl bakpoeder
- ¼ tl zout
Vulling
- 1 (70 g) kleine witte ui
- 1 klein teentje knoflook
- 1 tl zonnebloemolie
- 300 ml water
- 1 el sojasaus
- 2 el ketjap manis
- 60 g Peas Maker Stukjes
- ¼ tl zout
- Versgemalen zwarte peper, naar smaak
Zo maak je het
1.
Voor het deeg: doe het water, gist, suiker, zonnebloemolie, bloem, bakpoeder en zout in een kom. Mix met een handmixer (met kneedhaak) voor 5 minuten tot er een soepel deeg ontstaat. Vorm met je handen een bal en leg het deeg terug in de kom en dek het af met een theedoek. Laat op een tochtvrije en warme plek rijzen voor 1,5 uur of tot het deeg een keer zo groot is geworden.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Waar komt bapao oorspronkelijk vandaan?
De bapao is een heerlijk gevuld broodje die je warm eet. Oorspronkelijk komt de bapao uit China. Hier worden de broodjes baozi genoemd wat broodje betekent in het Chinees. Uiteindelijk is de bapao via Indonesië in Nederland terecht gekomen. Tegenwoordig maken heel veel Aziatische keukens deze gevulde broodjes. Ieder broodje heeft weer zijn eigen smaak en vulling.
Wat voor soort vullingen worden er gebruikt?
Je kunt natuurlijk eindeloos variaties bedenken waar je de gestoomde broodjes mee kunt vullen. In Nederland zie je meestal hartige vullingen, gemaakt met vlees of groenten. Maar op de Molukken hebben ze zelfs bapao broodjes gevuld met een zoete kokosvulling. En in Taiwan zijn ze gevuld met een zoete zwarte sesampasta, om maar iets te noemen.
Op de website van Groenteboertje delen wij ook een heerlijke vegan vulling gemaakt met oesterzwammen voor in de vegan bapao.
Hoe maak je vegan bapao?
Met water, gist, suiker, zonnebloemolie, bloem, bakpoeder en zout maken wij het deeg voor de vegan bapao. Dit moet even lekker rijzen zodat het deeg zeker een keer zo groot wordt. Ondertussen maken wij dan alvast de vulling zodat deze daarna goed kan afkoelen.
Voor de vulling bakken we ui en knoflook in de pan waar we water, sojasaus, ketjap manis en droge Peas Maker Stukjes aan toe voegen. Dit laten we helemaal inkoken tot alle smaken goed in de Peas Maker Stukjes zijn getrokken en het meeste vocht is verdampt. Maak dan nog eventueel op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Vervolgens maken we de stukjes wat kleiner door er met een houten lepel in te duwen.
Deze vulling gaat vervolgens in de deegballetjes en dan worden ze gestoomd. Het recept is zeker niet moeilijk om te maken maar om het recept te maken heb je wat geduld nodig aangezien je het deeg twee keer moet laten rijzen. Maar laat je dat niet weerhouden, want in die tussentijd kun je natuurlijk prima wat anders doen.
Wanneer eet je bapao?
Wij zien bijna geen reden wanneer je vegan bapao niet zou moeten eten. Maar bapao’s worden meestal gegeten tijdens speciale gelegenheden, van feesten tot begrafenissen. Je eet het als een heerlijke warme snack.
We hebben gehoord dat je tegenwoordig vegan bapao’s ook in de grote supermarkten kunt kopen. Maar om heel eerlijk te zijn hebben wij dit nog niet geproefd. Wij vinden het leuk om het zelf te maken en we weten dat ze zelfgemaakt, in ieder geval, waanzinnig lekker zijn. Het brood is dan superlicht en luchtig zoals het hoort bij een bapao. En zelf maken is uiteindelijk ook nog eens veel goedkoper.
Sausje erbij?
Hou je van pittig? Smeer dan lekker wat sambal of sriracha saus over de bapao’s. Maar hou je meer van zoet en een beetje pittig? Dip dan lekker in de zoete chilisaus.
Omdat we de vulling al superlekker vinden eten we het eigenlijk nooit met een sausje. Maar sinds we de Crispy Chilli in Oil hebben ontdekt willen we dit nog wel eens smeren op de vegan bapao. Echt, zó lekker! Deze Crispy Chilli in Oil is van Lao Gan Ma en wordt online verkocht en vele toko’s verkopen het ook. Dus mocht je een toko bij jou in de buurt hebben dan is dit echt een aanrader. En voordeel, deze is natuurlijk ook helemaal vegan!