Meteen naar de content

Vegan butter chicken

Dit recept voor vegan butter chicken is groot favoriet bij ons. Iedereen die het proeft wilt ook altijd het recept. Daarom zijn we blij dat we dit recept nu ook met jou kunnen delen. 


Ben je dol op saus, dan is dit populaire Indiase curry gerecht echt een must om te proberen. De geur, de zoete smaak, de zijdezachte romige saus en de kruidige Peas Maker Stukjes maken dit gerecht heel speciaal. Dip lekker met naan of eet met warme basmati rijst en een frisse komkommersalade. 


Met dit recept maak je een grote pan vol vegan butter chicken. Heb je over, vries dan lekker in. Zo kan je er later nog van genieten. Wij zijn benieuwd of dit recept ook jouw favoriet gaat worden.

Vegan butter chicken

(soja- en glutenvrij)

Aantal

5 personen

Totale tijd

45 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de Peas Maker Stukjes

125 g Peas Maker Stukjes

100 g plantaardige yoghurt

2 el appelazijn

1 el garam masala

1 el korianderpoeder

½ el komijnpoeder

1 tl zout

½ tl chilipoeder

Voor de saus

200 g rode uien

1 kg tomaten

Klontje plantaardige boter

100 g rauwe cashewnoten

4 teentjes knoflook

175 ml water

3 (25 g) el kokosbloesemsuiker

2 el appelazijn

1 el gedroogde fenegriekblad 

2 tl garam masala

2 tl kaneelpoeder 

1 tl zout

½ tl zwarte peper

½ tl gemberpoeder 

Zo maak je het


1.

Voor de Peas Maker Stukjes: doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat voor 5-10 minuten wellen. Zeef de stukjes. Doe in een kom de plantaardige yoghurt, appelazijn, garam masala, korianderpoeder, komijnpoeder, het zout en de chilipoeder. Roer alles goed en voeg dan de Peas Maker Stukjes toe. Schep alles goed om zodat elk stukje is bedekt met de marinade. Leg voor nu opzij.

2.

Voor het maken van de saus: Snipper de rode ui. Snij de tomaten in blokjes. Smelt de plantaardige boter in een grote pan op middelhoog vuur en voeg de rode ui toe. Fruit ongeveer 3 minuten. Voeg de tomaten, rauwe cashewnoten en geperste knoflook toe. Bak alles 5 minuten. Blijf af en toe roeren. Voeg vervolgens het water, de kokosbloesemsuiker, appelazijn, het fenegriekblad, de garam masala, kaneelpoeder, het zout, de zwarte peper en het gemberpoeder toe. Roer alles goed en laat dit 20 minuten pruttelen op laag vuur met een deksel schuin op de pan. Vergeet niet af en toe te roeren.

3.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Leg de Peas Maker Stukjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak 15-20 minuten in het midden van de oven. 

4.

Haal de saus van het vuur en mix in een sterke blender (of gebruik een sterke staafmixer) tot een gladde saus. Doe de saus weer in de pan en voeg de gebakken Peas Maker Stukjes toe aan de saus. Serveer direct.

TIP: Je kunt de stukjes eerder in de marinade leggen. Dit is zeker een aanrader. Dan kunnen de stukjes goed de smaak opnemen. Maak gerust een dag eerder.


Heb je een sterke blender dan raden we aan om de saus hierin te malen. Hoe gladder de saus hoe beter. Je moet namelijk geen stukjes van de cashewnoten meer proeven. 


Het is zeker een must om fenegriekblad te gebruiken in dit gerecht. Dit geeft namelijk de echte typische smaak die butter chicken heeft. Zonder deze kruid, geen butter chicken. Gelukkig is het te verkrijgen bij vele grote supermarkten of bij een oosterse winkel. 

Ben jij ook zo dol op curry gerechten? Dan denken we dat je de volgende recepten ook erg lekker gaat vinden:


Wat is butter chicken

Butter chicken, ook wel bekend als "murgh makhani," is een populaire en heerlijke Noord-Indiaas currygerecht. Het gerecht staat bekend om zijn romige en boterachtige tomatensaus, gecombineerd met malse stukjes vlees, meestal kip. Hier is een korte uitleg van de belangrijkste kenmerken van butter chicken:


Romige tomatensaus: Het hart van butter chicken is de romige tomatensaus, die wordt bereid met tomaten, room (of zuivelvrije alternatieven in een veganistische versie), boter of ghee, en een mix van specerijen. De saus is zijdezacht en heeft een zoete en pittige smaak.


Malse kip (of vegan alternatief): In het traditionele recept wordt kip gebruikt, meestal in de vorm van in blokjes gesneden kipfilet of kippendijen. Maar bij deze vegan versie gebruiken wij uiteraard de Peas Maker Stukjes.


Specerijen en kruiden: De saus krijgt zijn kenmerkende smaak door een mix van Indiase specerijen en kruiden, zoals garam masala en kaneelpoeder. Deze specerijen voegen diepte en complexiteit toe aan de smaak van de saus.


Marineren: In traditionele bereidingen wordt de kip gemarineerd in yoghurt en specerijen voordat deze wordt gegrild of gebakken. Dit geeft de kip een rijke smaak en malsheid voordat deze wordt toegevoegd aan de saus.


Serveren: Butter chicken wordt vaak geserveerd met basmatirijst, naanbrood of roti. Het is een comfort food gerecht dat zowel in India als over de hele wereld geliefd is.


Het resultaat van al deze elementen is een gerecht dat zowel romig als hartig is, met een gebalanceerde smaak van kruiden en tomaten. Het is een favoriet onder liefhebbers van de Indiase keuken en staat bekend om zijn smaakvolle karakter.

Hoe maak je vegan butter chicken?

Het is helemaal niet moeilijk om vegan butter chicken te maken. We beginnen eerst met het wellen van de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Hierna zeven we de stukjes. Dan maken we een heerlijke kruidige marinade van plantaardige yoghurt, appelazijn, garam masala, korianderpoeder, komijnpoeder, zout, zwarte peper en gemberpoeder. Vervolgens voegen we de Peas Maker Stukjes toe aan de marinade en roeren alles goed tot elke stukje bedekt is. 


Dan beginnen we met het maken van de saus. We smelten wat plantaardige boter in een grote pan op middelhoog vuur. Hierin fruiten we de rode ui. Vervolgens doen we de tomaten, rauwe cashewnoten en geperste knoflook erbij. Dit bakken we ook een paar minuten. Dan doen we het water, de kokosbloesemsuiker, appelazijn, het fenegriekblad, de garam masala, kaneelpoeder, het zout en de chilipoeder toe. Dit laten we dan lekker 20 minuten pruttelen met een schuine deksel op de pan. 


Vervolgens verdelen we de Peas Maker Stukjes op een bakplaat, bekleed met bakpapier, en dan bakken de stukjes ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven.


Dan malen we de saus helemaal glad in een sterke blender. Dan doen we de saus weer terug in de pan en voegen we de gebakken Peas Maker Stukjes toe. We roeren de stukjes goed door de saus en dan serveren we het direct met warme basmati rijst, naan en een frisse komkommersalade.

Wat eet je lekker bij vegan butter chicken?

Bijgerechten kunnen een butter chicken-maaltijd aanvullen en verrijken. Hier zijn enkele heerlijke opties die goed samengaan met butter chicken:


Basmati rijst: Basmati rijst is een uitstekende keuze om de romige saus van butter chicken mee te eten. 


Naanbrood: Versgebakken naanbrood is een klassiek bijgerecht voor butter chicken. Het zachte en licht knapperige brood leent zich uitstekend om de saus mee op te scheppen en te genieten van een heerlijke hap. Een supersimpel recept dat wij gebruiken om naanbrood te maken is het recept dat we delen bij de vegan korma curry. Maar je kunt ook kant-en- klare vegan naan kopen.


Groentebijgerechten: Een eenvoudige salade van gesneden komkommer, tomaat en ui met een vleugje citroensap, zout en peper kan een verfrissende aanvulling zijn. Je kunt ook groenten zoals bloemkool, aubergine, broccoli of okra serveren als gezonde bijgerechten.

Raita: Raita is een yoghurtdip met kruiden en groenten zoals komkommer en munt. Het biedt een verkoelend contrast met de pittigheid van butter chicken en kan helpen de smaak te balanceren.


Chutney: Verschillende chutneys, zoals mango chutney of tamarinde chutney, voegen zoetheid en een vleugje zuur toe aan je maaltijd, wat een interessante smaakcombinatie kan creëren.


Papadums: Papadums zijn dunne, knapperige linzenkoekjes die een leuke knapperigheid aan de maaltijd kunnen toevoegen. Ze worden vaak gegeten als een knapperige snack of als bijgerecht.


Gekruide rijst: Naast gewone basmatirijst kun je ook overwegen om gekruide rijstgerechten zoals pilaf of biryani te serveren voor extra smaakvariatie.


Het beste bijgerecht hangt af van je persoonlijke voorkeur en smaak, maar met deze suggesties kun je een heerlijke en evenwichtige maaltijd samenstellen om van je butter chicken te genieten. Experimenteer gerust en ontdek welke combinaties het beste bij jou passen!

Kun je deze vegan butter chicken invriezen?

Ja, je kunt deze vegan butter chicken simpelweg gewoon invriezen. Zorg dat de vegan butter chicken goed is afgekoeld voordat je het gaat invriezen. In de vriezer blijft het zeker 3 maanden goed. 


Ook kun je de afgekoelde vegan butter chicken voor een paar dagen bewaren in de koelkast. Zo kun je er later nog lekker van genieten.