Meteen naar de content

Vegan panang curry

Yes, onze favoriete vegan panang curry recept kunnen we dan eindelijk met je delen! Deze simpele Thaise curry is zó waanzinnig lekker en echt supermakkelijk om te maken. We durven toe te geven dat wij dit recept zeker meerdere keren per maand maken. Wij kunnen er gewoon geen genoeg van krijgen. En, iedereen die het bij ons heeft geproefd wilde meteen het recept hebben. Dat zegt, wat ons betreft, al genoeg.


De saus is romig, zacht, zoet en een klein beetje pittig. De combinatie met de Peas Maker Stukjes, de courgette en de cherrytomaten maken deze curry helemaal compleet. Eet lekker met jasmijnrijst en garneer met wat geroosterde pinda’s. Deze vegan panang curry is een ware smaakexplosie in je mond en hierdoor verslavend lekkerJe maakt alles in één pan en in maar 25 minuten. Simpel, snel en lekker voor iedereen.

Vegan panang curry

(soja- en glutenvrij)

Aantal

4-5 personen

Totale tijd

25 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Zo maak je het


1.

Verhit de plantaardige olie in de pan en voeg de panang currypasta, het zout, de komijnpoeder en de korianderpoeder toe. Bak alles een paar minuten op middelmatig vuur. Voeg dan de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe samen met 500 ml water. Doe de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur wat zachter en laat 10 minuten pruttelen.

2.

Haal de deksel van de pan en voeg de kokosmelk toe samen met de suiker, het limoensap en de pindakaas. Roer alles goed en leg de deksel weer op de pan. Laat het geheel nu 5 minuten zachtjes pruttelen. Vergeet niet af en toe te roeren.

3.

Snij ondertussen de cherrytomaten door de helft en snij de courgette in grove halve maantjes. Haal de deksel van de pan en voeg alles toe. Laat nog eens 5 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Voeg als laatste de Thaise basilicumblaadjes toe en roer door de vegan panang curry. Serveer direct en eet lekker met jasmijn rijst.

*Let op: Wij hebben de panang curry pasta gebruikt van Koh Thai. Kies je voor een ander merk dan kan het zijn dat de smaken niet overeenkomen. De ene is bijvoorbeeld pittiger, zouter of kruidiger dan de ander. Het kan dus zijn dat je minder of meer moet gebruiken als je voor een ander merk kiest.

**Kun je niet aan Thaise basilicum komen dan kun je dit recept nog steeds maken. De Thaise basilicum geeft een heerlijke anijsachtige aroma aan de curry. Deze kun je dus niet vervangen voor Italiaanse basilicum. Kun je het niet vinden dan kun je het simpelweg gewoon achterwege laten.

Ben je benieuwd naar alle andere vegan curry gerechten die we maken met de Peas Maker Stukjes? Probeer dan echt eens een van deze recepten:

Caribische curry 

• Vegan korma curry 

• Massaman curry 

• Vegan groene curry 

• Vegan tikka masala 

• Handi curry 

Wat is panang curry?

De meest bekende currygerechten van Thailand zijn gele curry, rode curry, groene curry, massaman curry en panang curry. Panang curry is dan ook duidelijk al jaren een favoriet van ons. Normaal gesproken is de currypasta ongeveer gelijk aan een basis rode currypasta maar dan zijn hier pinda’s aan toegevoegd en is het een stuk minder pittig. Het is schijnbaar nog niet helemaal duidelijk of de panang curry nu is ontstaan in Maleisië (op het eiland penang) of in Thailand. Maar een ding is zeker, overal in Thailand en bij elk Thais restaurant in Nederland kun je panang curry eten.

Deze curry is mild van smaak en heeft een zachte, zoete en een wat zure en frisse smaak. Deze smaakcombinaties maken deze curry juist extra speciaal.

Peas Maker Stukjes in plaats van vlees

Om de saus verder romig te maken wordt er kokosmelk aan toegevoegd. Meestal wordt er kip of varkensvlees gebruikt voor in panang curry. Maar je ziet ook wel dat er gebruik wordt gemaakt van vis. Voor de vegetarische en vegan variant wordt er vaak gekozen voor tofu of extra groenten.

Uiteraard hebben wij de Peas Maker Stukjes gebruikt als vervanging voor het vlees. Door de stukjes droog, dus direct vanuit de verpakking, toe te voegen aan de curry, krijgen ze niet alleen een heerlijke smaak maar ook een lekkere bite.

Hoe maak je vegan panang curry?

Wat zo ideaal is aan dit gerecht is dat je alles makkelijk in één pan maakt. Eerst bakken we de panang currypasta in wat plantaardige olie in de pan. Hier voegen we het zout, de komijnpoeder en de korianderpoeder aan toe en bakken dit een paar minuten mee.

Dan doen we de droge Peas Maker Stukjes erbij met wat water. We roeren alles goed en brengen het geheel aan de kook. Daarna laten we het zachtjes pruttelen op een laag vuurtje met een deksel op de pan.

Vervolgens voegen we de kokosmelk toe samen met de suiker, het limoensap en de pindakaas. We roeren dan alles goed en brengen het geheel weer aan de kook om het vervolgens op een laag vuurtje te laten koken met een deksel op de pan.

Dan kunnen de gesneden cherrytomaten en de gesneden courgette erbij. Dit koken we ook nog even kort mee en tot slot voegen we de Thaise basilicumblaadjes toe voor de authentieke smaak.

Welke panang currypasta gebruiken

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om zelf de currypasta te maken. Dit is zeker leuk om te doen en op het internet kun je hier heel veel lekkere recepten van vinden. Maar om dit recept zo toegankelijk mogelijk te maken, voor iedereen, hebben wij ervoor gekozen om een kant-en-klare currypasta te gebruiken voor dit gerecht. Wij gebruiken de panang currypasta van Koh Thai. Een heerlijke currypasta die lekker in balans is en perfect werkt in dit recept.

Andere currypasta gebruiken

Kies je ervoor om een andere currypasta te gebruiken, of dit nu een ander merk is of dat je dit zelf maakt, hou er dan rekening mee dat de smaken dan wat anders kunnen uitvallen. Probeer tijdens het koken steeds te proeven zodat de smaken (zoet, zout, zuur en pittig) in balans blijven.

Kun je de vegan panang curry invriezen?

Ja, je kunt de vegan panang curry prima invriezen. Zorg ervoor dat de curry helemaal is afgekoeld voordat je het gaat invriezen.

Opwarmen na invriezen

Haal de panang curry uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien. Warm vervolgens op in een pannetje op middelmatig vuur of 2-3 minuten in de magnetron.