Meteen naar de content

Vegan zuurvlees

Dit recept voor vegan zuurvlees is een moderne draai aan een klassieke Limburgse favoriet. Vaak wordt ons gevraagd hoe het mogelijk is om zo'n traditioneel vleesgerecht om te toveren in een plantaardige variant die net zo smaakvol is. We zijn dan ook verheugd dit geheim nu met jou te delen.


De rijke, zoetzure smaak van het zuurvlees gecombineerd met de textuur van de Peas Maker Stukjes doet je denken aan het traditionele stoofpotje, maar dan geheel plantaardig. Serveer het met knapperige friet, vegan mayonaise en een frisse salade voor een complete maaltijd die je meeneemt op een culinaire reis naar het zuiden van Nederland.


Als je een fan bent van hartige, rijke gerechten met een vleugje zoetheid en zuurheid, dan is dit vegan zuurvlees een absolute aanrader. En het beste? Als je wat overhoudt, is het de volgende dag nog lekkerder. Probeer het zelf en laat je verrassen door de diepe smaken van dit heerlijke gerecht!

Vegan zuurvlees

(sojavrij)

Aantal

4 personen

Totale tijd

25 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 klontje plantaardige boter
  • 1 (125 g) grote witte ui
  • 6 el (120 g) appelstroop 
  • 150 ml appelazijn
  • 800 ml water
  • 2 laurierblaadjes 
  • 4 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 1 ½ tl zout
  • 1 ½ tl uienpoeder
  • 1 ½ tl korianderpoeder
  • 1 ½ tl mosterdpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl zwarte peper
  • 125 g Peas Maker Stukjes
  • 3 ½ (90 g) plakken ontbijtkoek

Zo maak je het


1.

Smelt de plantaardige boter in de pan. Snij de ui in halve ringen. Fruit de witte ui een paar minuten of tot ze glazig zijn. 

2.

Voeg dan de appelstroop, appelazijn, het water, de laurierblaadjes, kruidnagels, jeneverbessen, het zout, de uienpoeder, korianderpoeder, mosterdpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder en zwarte peper toe. Roer alles goed. Breng het geheel aan de kook en voeg dan de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe. Zet het vuur wat lager en laat 10 minuten pruttelen met een deksel op de pan. 

3.

Verkruimel dan de ontbijtkoek en voeg toe aan de pan. Laat nog eens 5-10 minuten op een laag vuurtje pruttelen, zonder deksel. 

Tip: Wil je de saus wat dikker hebben, meng dan 1 eetlepel maïzena met 1 eetlepel water en voeg als laatste toe aan de pan. Laat dan nog 1-2 minuten mee pruttelen.


Voor bewaartip, lees verder in de tekst.

Ben jij ook zo dol op stoofgerechten? Dan denken we dat je de volgende recepten ook erg lekker gaat vinden:


Door het gebruiken van de Peas Maker Stukjes, zijn deze gerechten ook een stuk sneller klaar. 

Wat is zuurvlees?

Zuurvlees, ook bekend als "zoervleisj" in het Limburgs, is een traditioneel gerecht uit de Nederlandse provincie Limburg. Het is een soort stoofpotje waarbij vlees, meestal paard of rund, langzaam wordt gegaard in een mengsel van azijn, appelstroop en specerijen zoals laurier en kruidnagel. De combinatie van zoete en zure ingrediënten zorgt voor een unieke en diepe smaak. Door het langzame garen wordt het vlees mals en de saus rijk en smeuïg. Oorspronkelijk werd zuurvlees bereid om vlees langer te kunnen bewaren, maar tegenwoordig wordt het vooral gewaardeerd om zijn bijzondere smaak. Het gerecht wordt traditioneel geserveerd met friet of aardappelpuree en wordt vaak vergezeld van appelmoes of rode kool.

Vegan versie

Hoewel zuurvlees van oorsprong een vleesgerecht is, kiezen wij ervoor om in ons recept uiteraard geen vlees te gebruiken. In plaats daarvan gebruiken we de Peas Maker Stukjes. Deze stukjes zijn ideaal omdat ze heel goed alle smaken uit het gerecht opnemen. Ze zorgen voor de juiste structuur en maken het gerecht smeuïg en smaakvol, net zoals je van traditioneel zuurvlees zou verwachten. Ons recept is dus geheel plantaardig, waardoor iedereen, of je nu veganistisch bent of niet, kan genieten van dit heerlijke, traditionele Limburgse gerecht met een moderne twist.

Hoe maak je vegan zuurvlees?

Om vegan zuurvlees te maken, beginnen we met het smelten van plantaardige boter in een pan. We snijden de witte ui in halve ringen en fruiten deze tot ze glazig zijn. Vervolgens voegen we appelstroop, appelazijn, water, laurierblaadjes, kruidnagels, jeneverbessen, zout, uienpoeder, korianderpoeder, mosterdpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder en zwarte peper toe. Alles wordt goed geroerd en aan de kook gebracht. Dan voegen we de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe en laten het geheel 10 minuten sudderen met een deksel op de pan. 


Als laatste verkruimelen we de ontbijtkoek en voegen dit toe, waarna het geheel nog rustig 5-10 minuten zonder deksel pruttelt. 

Wat zijn lekkere bij vegan zuurvlees?

Wanneer je geniet van een lekker bord vegan zuurvlees, wil je natuurlijk ook bijpassende bijgerechten die de smaakervaring helemaal compleet maakt. Vegan zuurvlees is rijk en hartig van smaak, en daarom smaakt het heerlijk met een verscheidenheid aan bijgerechten.

Friet en vegan mayonaise

Allereerst zijn er de klassieke frieten. Krokant gebakken, goudbruin en perfect als tegenhanger voor de diepe smaken van het vegan zuurvlees. Daarnaast is een lepel vegan mayonaise een onmisbare toevoeging. De romigheid van de mayonaise vormt een perfecte harmonie met het zoete vegan zuurvlees.

Frisse salade

Maar er is meer. Een frisse salade is een geweldige aanvulling om een evenwichtig palet van smaken en texturen te bereiken. Denk aan een salade met knapperige groenten, gemengde sla, tomaten, komkommer en een lichte vinaigrette.


Voor de liefhebbers van wat extra pit, kun je ook denken aan ingelegde groenten of zuurkool als bijgerecht. Deze gefermenteerde groenten bieden een fijne zuurgraad die de rijke saus van het zuurvlees prachtig balanceert.

Lekker dippen met brood

Als je een echte broodliefhebber bent, kan je ook kiezen voor versgebakken stokbrood of zuurdesembrood. Ideaal om de laatste druppels saus mee op te deppen en van je bord te genieten.

Aardappelpuree

Tot slot, voor een volledig feestmaal, kun je ook denken aan aardappelpuree of aardappelkroketten. De zachte, romige textuur van de puree of de knapperige buitenkant van de kroketten passen perfect bij vegan zuurvlees.


Dus, of je nu kiest voor het traditionele frietje met mayo, of je wilt experimenteren met andere bijgerechten, deze vegan zuurvlees biedt eindeloze combinatiemogelijkheden!

Hoe kun je dit vegan zuurvlees bewaren?

Koelkast

Na het koken, kun je het zuurvlees in een luchtdichte container bewaren en binnen 3-4 dagen eten. Zorg ervoor dat je het gerecht eerst volledig laat afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst.

Invriezen

Je kunt dit vegan zuurvlees met de Peas Maker Stukjes uitstekend invriezen. Bereid het gerecht volgens het recept, laat het vervolgens volledig afkoelen en doe het in een luchtdichte bak. Op deze manier kun je het zuurvlees op een later moment snel en gemakkelijk opwarmen. Ideaal voor als je een drukke dag hebt of gewoon vooruit wilt koken!

Opwarmtips

Als je het vegan zuurvlees uit de koelkast of vriezer haalt, zorg er dan voor dat je het langzaam opwarmt op een laag vuur. Als je het vanuit de vriezer opwarmt, is het het beste om het eerst een nacht in de koelkast te laten ontdooien.


Ook kun je altijd eventueel opwarmen in de magnetron.


Door deze tips te volgen, kun je optimaal genieten van je vegan zuurvlees, ongeacht wanneer je besluit het te serveren!