Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan bolognese
Deze vegan bolognese smaakt net zo lekker als de klassieker. Wij weten zeker dat als je dit maakt, niemand denkt dat dit plantaardig is. We maken lekker een grote pan vol. Heb je dan nog over dan kun je deze verrukkelijke vegan bolognese saus gewoon invriezen. Een voorraadje in de vriezer is altijd fijn als je geen tijd hebt om te koken.
Wij gebruiken ui, bleekselderij en wortel in dit recept. Dit wordt ook in het traditionele gerecht gebruikt. Door de saus lekker een tijdje te laten pruttelen worden de groenten lekker zacht. Zo eindig je met een saus waar de groenten gewoon smelten op je tong. Daarom is pasta bolognese vaak ook groot favoriet bij kinderen. Lekker in smaak en zacht in textuur.
Geloof ons, met deze vegan bolognese maak je iedereen blij aan tafel. En, kies vooral het pastasoort dat jij lekker vindt. Normaal gesproken wordt het gegeten met tagliatelle maar wij hebben deze keer gekozen voor pasta radiatori. Zo lekker, je likt je vingers erbij af.
Vegan bolognese
(soja- en glutenvrij)
Aantal: 4-6 personen
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Vegan bolognese
(soja- en glutenvrij)
Aantal
4-6 personen
Voorbereidingstijd
25 minuten
Totale tijd
1 uur 25 minuten
Ingrediënten
- 125 g Peas Maker Stukjes
- 2 el olijfolie
- 2 el plantaardige boter
- 1 (150 g) witte ui
- 1 (175 g) wortel
- 2 stengels bleekselderij
- 150 ml droge witte wijn* (vegan)
- 1 blokje groentebouillon
- 70 g tomatenpuree
- 800 g gepelde tomaten (uit blik)
- 1 tl zout
- ½ tl zwarte peper
- Snufje nootmuskaat
- 4 el edelgistvlokken
- 200 ml water
- 150 ml plantaardige melk
- 500 g pasta (Rummo Radiatori) of glutenrvije pasta
- Vegan geraspte kaas of vegan Parmezaan (optioneel)
Zo maak je het
1.
2.
3.
4.
5.
*Liever geen alcohol gebruiken? Geen probleem. Vervang de droge witte wijn gewoon voor water. Proef de vegan bolognese als het klaar is en maak eventueel op smaak naar wens.
Ben jij ook zo dol op de Italiaanse keuken? Dan denken we dat je de volgende recepten ook erg lekker gaat vinden:
Wat is vegan bolognese?
Als je je gaat verdiepen in de geschiedenis van pasta bolognese dan is dit heel ingewikkeld. Bijna elke streek in Italië heeft zo weer zijn eigen verhaal over de herkomst van pasta bolognese.
De burgemeester uit Bologna beweerd dat bolognese daar is ontstaan en hoort absoluut NÓÓIT gegeten te worden met spaghetti. Ach ja, het voordeel is dan weer dat wij ons hier niet zo druk om kunnen maken. Wij vinden het belangrijk dat je gewoon lekker eet.
Wat misschien wel leuk is om te weten, is dat pasta ragu en pasta bolognese zeker niet hetzelfde zijn. Ragu wordt gemaakt met rode wijn en bolognese wordt gemaakt met droge witte wijn. Ook hoort de bolognese saus afgemaakt te worden met een scheut melk. Wij gebruiken uiteraard plantaardige melk. En het is waar, dit maakt de saus echt compleet en een beetje romig.
Hoe maak je vegan bolognese?
Het is helemaal niet moeilijk om vegan bolognese te maken. Het meeste werk zit in het snijden. Daarna gaat alles lekker in de pan en dan hoeft het alleen maar een uurtje te pruttelen.
We beginnen eerst met het wellen van de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Hierna gieten we de stukjes af en hakken we alles in kleinere stukjes. We verhitten vervolgens de olijfolie en plantaardige boter in een diepe pan op middelhoog vuur. Dan voegen we de gesneden ui, wortel en bleekselderij toe aan de pan. Dit bakken we voor een paar minuten. Dan voegen we de gehakte Peas Maker Stukjes toe. Dit bakken we ook even mee. Vervolgens voegen we de droge witte wijn erbij. Dit laten we even koken zodat de alcohol verdampt. Dan verkruimelen we het groentebouillonblokje in de pan en voegen we de tomatenpuree, gepelde tomaten, het zout, de zwarte peper, nootmuskaat en edelgistvlokken toe. Dit alles roeren we goed en we proberen ook de gepelde tomaten wat te pletten tijdens het roeren. Dan mag het water erbij en laten we de vegan bolognese een uur pruttelen op een laag vuurtje, met de deksel schuin op de pan.
Dan maken we het tot slot af met wat plantaardige melk. Ondertussen koken we ook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. We garneren de pasta vervolgens met wat geraspte vegan kaas of vegan Parmezaan. Uiteraard kun je ook garneren met edelgistvlokken, dat is ook erg lekker.
Wat voor soort pasta eet je bij vegan bolognese?
Zoals we al eerder vertelde, ligt dat in Italië ook erg gevoelig. Iedere streek heeft hier weer zijn eigen gedachte over. De een eet het met tagliatelle en de ander eet het weer met spaghetti.
Toen we dit recept aan het testen waren hadden we een nieuwe pastasoort in de voorraadkast liggen, dit was geen spaghetti of tagliatelle maar een pasta dat radiatori genoemd wordt. Het Italiaanse woord ‘radiatori’ betekent letterlijk ‘radiatoren’ in het Nederlands. Dit begrijpen we ook helemaal omdat het inderdaad lijkt op kleine radiatoren. Maar wat was deze pastasoort lekker in combinatie met de vegan bolognese. Daarom hebben we besloten om deze pasta ook gewoon te gebruiken in dit recept.
Uiteraard kun je dus kiezen voor een andere soort pasta. Gelukkig is de keuze reuze. Ook heb je heerlijke glutenvrije pastasoorten waar je uit kunt kiezen.