Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Kapuska
Heb jij ooit van Kapuska gehoord? Dit is zo’n magisch gerecht. Want met een paar simpele ingrediënten tover je een waanzinnige lekkere Turkse stoof op tafel. Misschien ken je dat wel, je hebt de ingrediënten in huis maar je kunt je er nog niks bij voorstellen. Dat hadden wij ook met dit gerecht en geloof ons, het is een nieuwe favoriet geworden.
Je kunt het ook perfect bewaren in de vriezer. Je hoeft het dan alleen maar even op te warmen. En, de yoghurtsaus heb je in minder dan één minuut gemaakt. Wij hebben de afgelopen maanden zo vaak gesmuld van kapuska en nog kunnen we er geen genoeg van krijgen. Je moet dit gerecht echt maken om te ervaren hoe lekker dit is.
En, deze Turkse stoof is het hele jaar door lekker om te eten. Dus, zowel op koude dagen als op warme dagen. Een heerlijke lichte maaltijd, dat goed vult en ook nog eens gezond is.
Kapuska
(soja- en glutenvrij)
Aantal: 4 personen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Kapuska
(soja- en glutenvrij)
Aantal
4 personen
Voorbereidingstijd
15 minuten
Totale tijd
1 uur 45 minuten
Ingrediënten
Voor de kapuska
- 1 (150 g) witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 3 el olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl sumak
- 1 ½ tl zout
- ½ tl zwarte peper
- 80 g Peas Maker Stukjes
- 800 g witte kool, gesneden
- 750 ml groentebouillon (750 ml water + 1 ½ blokje groentebouillon)
- Scheut citroensap, naar smaak
Voor de vegan yoghurtsaus
- 6 el (90 g) plantaardige yoghurt (wij hebben kokosyoghurt gebruikt)
- 3 el (45 g) vegan mayonaise
- 2 tl gedroogde bieslook (of vers)
- Snufje zout, naar smaak
Eet lekker met: Turks brood of ander soort brood zoals vegan naanbrood.
Garneer met: verse peterselie (optioneel)
Zo maak je het
1.
2.
3.
4.
Tip: Hoe eerder je de kapuska maakt, hoe lekkerder deze Turkse stoof wordt. De smaken trekken goed in de witte kool en de Peas Maker Stukjes. Zeker een goed idee om iets eerder te maken of zelfs een dag eerder.
Ben jij ook zo dol op stoof recepten? Dan denken we dat je de volgende recepten ook erg lekker gaat vinden:
Wat is kapuska?
Kapuska is een traditioneel Turks stoofgerecht. De naam kapuska is afgeleid van het Slavische woord voor kool. Hoewel het een Slavische naam heeft is het wel echt een Turks gerecht. Dit gerecht is dan ook erg bekend in Oost-Europese landen.
Vaak werd kapuska gemaakt door de armere mensen tijdens de tweede wereldoorlog. De ingrediënten waren namelijk simpel en niet duur. Het is ook erg bijzonder om te ervaren dat met weinig ingrediënten, je zo’n lekker gerecht kunt maken.
Kapuska wordt ook op veel verschillende manieren gemaakt. Het kan gemaakt worden met bijvoorbeeld vlees, bulgur, bonen, rijst maar ook helemaal vegetarisch. In, dit geval is de kapuska uiteraard helemaal vegan. En, zo lekker, je likt je vingers erbij af.
Hoe maak je kapuska?
Terwijl de stoof lekker aan het koken is maken we de yoghurtsaus. We mengen de plantaardige yoghurt, vegan mayonaise, gedroogde bieslook en wat zout in een kom.
We serveren de kapuska direct en garneren dan af met de yoghurtsaus en verse peterselie. Eet lekker met Turks brood of vegan naanbrood.