Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
4-5
Vegan roti
Vegan roti zelf maken is echt een aanrader. We delen dan ook graag naast het recept van de vegan ‘kip’ masala ook het recept voor hoe je makkelijk roti (platbrood) zelf kunt maken. De kruiden in combinatie met de Peas Maker Stukjes, aardappel en kousenband is echt zo lekker.
Deze vegan versie voor Surinaamse roti is voor ons dan ook echt ultieme comfort food. We krijgen er nooit genoeg van. En, als je het gerecht een dag later eet dan is het zelfs nog lekkerder. Ga jij dit recept maken? Dan raden we ook aan om dit gerecht lekker met je handen te eten (want zo hoort het ook). Althans als je het met roti brood gaat eten anders wordt het een kliederboel. 😉
Vegan 'kip' masala
(soja- en glutenvrij)
Aantal: 4-5 personen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Vegan ‘kip’ masala
(soja- en glutenvrij)
Aantal
4-5 personen
Voorbereidingstijd
15 minuten
Totale tijd
45 minuten
Ingrediënten
- 1 el zonnebloemolie
- 1 (125 g) witte ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 (190 g) tomaat
- 2 el garam masala
- 1 tl vegan bouillonpoeder met kipsmaak(of groentebouillon)
- 1 tl Indiase kerriepoeder
- Snufje gedroogde chilivlokken (optioneel)
- 1 tl zout
- 1 kg aardappelen, vastkokend
- 500 ml water
- 50 g Peas Maker Stukjes
- 300 g kousenband (of sperziebonen)
Eet lekker met: zelfgemaakte roti of kant-en-klare roti.
Zo maak je het
1.
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan op middelhoog vuur. Snij de uien in fijne blokjes en pers de knoflook. Voeg toe aan de pan en bak voor een paar minuten. Snij de tomaten in blokjes en voeg toe aan de pan samen met de garam masala, vegan bouillonpoeder, Indiase kerriepoeder, gedroogde chilivlokken en zout. Roer alles goed door elkaar.
2.
3.
4.
Aantal: 12 stuks
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Vegan roti
Aantal
12 stuks
Voorbereidingstijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur
Ingrediënten
- 180 ml lauwwarm water
- 300 g bloem (plus extra)
- Plantaardige boter, gesmolten
Zo maak je het
1.
Doe de bloem in een kom samen met het lauwwarme water en kneed met een handmixer (met deeghaak) tot een zachte deegbal voor ongeveer 5 minuten. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes (ongeveer 38 g per stuk). Vouw elk stukje deeg tot een mooi ronde deegbal. Trek steeds een stukje deeg van het midden weg en vouw weer terug naar het midden. Doe dit een heel rondje een ga door tot er een mooi rondje ontstaat (bekijk in de video hierboven de methode). Knijp het deeg goed samen met je vingers in het midden, tot een stevige bal. Plet de bal een beetje tussen je handen. Doe wat bloem in een bakje en druk hier de bal in tot het helemaal bedekt is met bloem. Doe dit ook met de rest van het deeg. Leg alle deegballetjes op een bord en dek af met een schone theedoek. Laat rusten voor 30 minuten.
2.
3.
Wat is roti?
Roti (ook wel chapati genoemd) bestaat al duizenden jaren en is ontdekt in India. Roti is dan ook de algemene benaming voor velen soorten ronde platbroden. Een nomadische vrouw ontdekte dat als je tarwe fijn zou stampen en hier vervolgens water aan zou toevoegen, dat je er een deeg van kon kneden. Vervolgens rolde ze er dunne ronde pannenkoeken van. Deze werden dan gebakken op hete stenen. Roti werd dan ook, en eigenlijk nog steeds, gezien als een basis voor bij allerlei gerechten.
Voor het maken van roti heb je dus alleen maar bloem en water nodig. Soms wordt hier ook wat zout aan toegevoegd maar in ons recept laten we dit achterwege.
Surinaamse roti
Maar hoe is de roti dan uiteindelijk geworden zoals wij de Surinaamse roti in Nederland kennen? Door Indiase immigranten is de roti uiteindelijk terecht gekomen in Suriname. Door de jaren heen is het recept verder ontwikkeld tot de roti die we nu kennen.
In Suriname worden gemalen gele spliterwten of aardappel toegevoegd als vulling in de roti. Deze roti wordt dan ook gegeten met bijgerechten als kousenband, aardappelen, hardgekookt ei en verschillende soorten vlees die gekruid zijn in een masala.
Hoe maak je vegan roti?
Ons recept voor vegan roti bestaat uit twee onderdelen. Je hebt de vegan ‘kip’ masala en de roti (platbrood). Om de kip te vervangen gebruiken wij de Peas Maker Stukjes.
Vegan ‘kip’ masala
We bakken eerst de ui en knoflook, in wat zonnebloemolie, in een diepe pan op middelhoog vuur. Dan voegen we de gesneden tomaten, garam masala, bouillonpoeder, Indiase kerriepoeder, gedroogde chilivlokken en zout toe. Dan roeren we alles goed. Vervolgens gaan de gesneden aardappelen en water erbij. Dit brengen we aan de kook en laten het dan op een laag vuurtje pruttelen met een deksel op de pan. Dan voegen we de droge Peas Maker Stukjes toe. Deze kunnen dan alle smaken goed opnemen. Tenslotte gaat de gesneden kousenband er ook bij. Dit laat je weer pruttelen.
Roti (brood)
Om de roti’s te maken kneden we de bloem samen met lauwwarm water tot een zacht deeg. Dan snijden we het deeg in 12 gelijke stukken. Hier vormen we ronde balletjes van. Dit laten we dan even rusten onder een schone theedoek. Dan rollen we de deegballetjes uit tot hele dunne ronde pannenkoeken. (De methode hiervoor zie je in het filmpje hierboven). Deze bakken we dan in een droge koekenpan aan beiden kanten bruin. Dan smeren we nog wat gesmolten plantaardige boter op de roti zodat de pannenkoek lekker flexibel blijft.