Meteen naar de content

Vegan saté curry

Oeh la la, deze vegan saté curry is zo waanzinnig lekker dat we er geen genoeg van krijgen. Dit is een populair familierecept dat vroeger gemaakt werd voor tijdens de feestdagen. Dit werd toen en nog steeds Duiveltjes saté genoemd. Misschien ken je het wel. Maar nu is deze saté curry uiteraard helemaal vegan door de Peas Maker Stukjes.


Dit is echt een heerlijk recept waar iedereen van gaat smullen. Ook is dit gerecht heel makkelijk om te maken en lekker voor elk moment. Alles maak je in één pan in maar 30 minuten en wat je overhoudt kun je makkelijk invriezen.


Geloof ons dit is zo’n gerecht wat meteen een favoriet gaat worden. Eet lekker met bijvoorbeeld: rijst, stokbrood, gebakken aardappels, frietjes, komkommersalade of perzik. Alvast veel kookplezier en eet smakelijk.

Marita

7-11-2022

Saté curry gemaakt geweldig van smaak. Niets gezegd tegen de rest van de familie dat ze vega eten. Iedereen vond het heerlijk

Vegan saté curry

Aantal

6 personen

Totale tijd

30 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 el plantaardige olie
  • 200 g oesterzwammen
  • 2 (250 g) witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ zakje conimex nasikruiden (goed schudden voor gebruik)
  • 6 el ketjap manis
  • 6 el ketchup (50% minder suiker)
  • 3 el appelazijn
  • ½ tl zout
  • 150 g Peas Maker Stukjes
  • 700 ml water
  • 270 g 100% pindakaas naturel
  • 1-2 tl sambal badjak*
  • Versgemalen zwarte peper

Zo maak je het


1.

Verhit de plantaardige olie op middelhoog vuur. Snij de oesterzwammen in grove stukken en voeg toe aan de pan. Bak in ca. 2 minuten al roerend bruin.

2.

Snij de witte uien in halve ringen. Voeg te aan de pan en bak 5 minuten mee.

3.

Pel ondertussen de knoflook en pers in de pan en bak 1 minuut mee.

4.

Voeg nu de nasikruiden, ketjap manis, ketchup, appelazijn, het zout, de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) en het water toe. Roer alles goed, breng het geheel aan de kook, zet het vuur weer lager en doe de deksel op de pan. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Haal dan de deksel van de pan en laat nog eens 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur. 

5.

Voeg dan de pindakaas en sambal badjak toe. Roer alles goed en kook nog even kort mee op laag vuur. Voeg eventueel nog wat water toe tot de gewenste dikte. Maak eventueel nog op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

*Sambal badjak is een stuk minder pittig dan gewone sambal. Let hierop als je andere soorten sambal gaat gebruiken. Het laatste wat je wilt is dat het té pittig wordt. Dat zou zonde zijn aangezien je dit moeilijk kan terugdraaien. Je kunt er namelijk altijd wat bij doen maar nooit eraf halen. 😉

Ben je dol op gerechten waar pindakaas in wordt gebruikt? Probeer dan echt eens een van onderstaande recepten met de Peas Maker Stukjes:


• Vegan saté bladerdeeghapjes

• Vegan saté

• Vegan panang curry

Wat is vegan saté curry?

Deze vegan saté curry is ontstaan vanuit een recept dat vroeger door mijn (Fiona) tante gemaakt werd tijdens de kerstdagen. Als alle families dan bij elkaar kwamen met kerst dan was een lopend buffet de perfecte oplossing. En de duiveltjes saté was dan een groot favoriet omdat iedereen (van jong tot oud) hiervan smulde.


En nu, vele jaren later hebben we het recept nagemaakt maar dan uiteraard met de Peas Maker Stukjes in plaats van varkensvlees. En, jeetje wat is dit lekker geworden. Dit gerecht hebben we al door velen (ook vleesliefhebbers) laten proeven en het viel bij iedereen meteen in de smaak. Het recept werd dan ook meteen gevraagd.


We zijn blij dat we dit recept nu ook met jou kunnen delen. Of je nu voor een grote groep moet koken of voor jezelf, je kunt wat je over hebt altijd invriezen. Dit is zo’n gerecht dat het hele jaar door gegeten kan worden en keer op keer een succes zal zijn.

Hoe maak je vegan saté curry?

Naast dat dit recept heel lekker is, is het ook supermakkelijk om te maken. En, je maakt alles heel handig in één pan.

We verhitten eerst wat plantaardige olie in een grote pan. Dan snijden we de oesterzwammen in grove stukken. Dit bakken we een paar minuten. Tegelijkertijd snijden we de witte uien in halve ringen en dit voegen we toe aan de pan. Dit bakken we ook een paar minuten mee. Als laatste voegen we de geperste knoflook toe.

Dan voegen we de nasikruiden, ketjap manis, ketchup, appelazijn, het zout, de droge Peas Maker Stukjes en het water toe. We roeren alles goed en dan brengen we het geheel aan de kook. Met een deksel op de pan laten we alles pruttelen op middelmatig vuur. Dan halen we de deksel van de pan en laten we het nog even doorkoken. Vervolgens doen we de pindakaas erbij samen met de sambal badjak. Dit roeren we er goed doorheen en brengen het geheel dan nog op smaak met wat versgemalen zwarte peper en eventueel wat zout.

Wat eet je lekker bij vegan saté curry?

Dit is zo’n gerecht waar je echt van alles bij kunt eten. Daarom is dit ook zo’n perfect gerecht voor tijdens een lopend buffet of als je nog wat groenten over hebt. Traditioneel aten we dit gerecht vroeger met stokbrood, perzik uit blik en een salade. Nog steeds erg lekker en zeker een aanrader.

Maar je kunt het ook eten met rijst, gebakken aardappels of frietjes en groenten naar keuze. Wij vinden het ook altijd lekker om er een komkommersalade bij te maken. Een heerlijke frisse tegenhanger, vinden we zelf.

Lopend buffet voor tijdens een feestje!

Mocht je deze vegan saté curry nou gaan willen maken voor een lopend buffet en ben je nog op zoek naar andere heerlijke vegan (bij)gerechten? Bekijk dan eens de volgende recepten met de Peas Maker Stukjes:

Vegan huzarensalade
Vegan kip kerrie salade
Vegan tonijnsalade
Vegan makreelrillette

Amerikaanse salade

Kun je de vegan saté curry invriezen?

Zoals we al eerder hadden aangegeven is dit een perfect gerecht om in te vriezen en je kunt het ook heel makkelijk een dag eerder maken.

Invriezen

Laat de vegan saté curry helemaal afkoelen op kamertemperatuur. Vries dan in. Je kunt dit dan ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

Opwarmen

Als je het uit de vriezer haalt, laat de vegan saté curry dan eerst zoveel mogelijk ontdooien, op kamertemperatuur. Warm dan op in de magnetron voor een paar minuten of voeg toe aan een pan en verwarm op middelmatig vuur. Voeg eventueel een scheutje water toe.