Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan bitterballen
Vegan bitterballen horen gewoon op een feestje, borrel of verjaardag. Deze typische Hollandse snack is dan ook iets wat we gewoon moesten testen. En, jeetje wat is dit lekker geworden. Deze vegan bitterballen zijn superknapperig vanbuiten en zacht en smeuïg vanbinnen. Daarnaast hebben ze een heerlijke structuur door de Peas Maker Stukjes. Echt waar, het lijkt gewoon alsof je Van Dobben bitterballen zit te eten.
En, goed nieuws, deze vegan bitterballen zijn ook nog eens helemaal sojavrij. Als je dit recept maakt zul je ervaren dat het ook helemaal niet moeilijk is om vegan bitterballen te zelf te maken. Ook kun je ze perfect bewaren in de vriezer dus maak eventueel het recept keer twee. Zo heb je altijd een heerlijk voorraadje in de vriezer liggen.
Vegan bitterballen
(sojavrij)
Aantal: 24 stuks
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 45 minuten (+ 6 uur wachttijd)
Vegan bitterballen
(sojavrij)
Aantal
24 stuks
Voorbereidingstijd
45 minuten
Totale tijd
45 minuten (+ 6 uur wachttijd)
Ingrediënten
Voor de vulling
- 40 g Peas Maker Stukjes
- 55 g plantaardige boter
- 60 g bloem
- 350 ml groenbouillon (350 ml water + 1 blokje groentebouillon)
- ¼ tl zout (of naar smaak)
- Flinke snuf versgemalen zwarte peper, naar smaak
Verder heb je nodig
- Paneermeel
- Panko
- 750 ml – 1 liter zonnebloemolie, om in te frituren
Eet lekker met: mosterd. Meng eventueel wat vegan mayonaise en grove mosterd door elkaar. Dit vinden wij zo’n lekker combinatie.
Zo maak je het
1.
Doe de Peas Maker Stukjes in een kom. Giet hier gekookt water op en laat wellen voor minstens 5 minuten. Zeef de stukjes en hak ze in wat kleinere stukken. Leg voor nu opzij.
2.
3.
4.
5.
Zorg dat jouw vegan bitterballen niet openklappen tijdens het frituren!
• Als je ballen gaat draaien van de vulling zorg dan dat ze zo glad mogelijk zijn aan de buitenkant. Dus, zorg ervoor dat er zo min mogelijk scheurtjes en uitstekende stukjes in zitten.
• Zorg dat de temperatuur van de olie niet té heet is. Frituur je in een pan op het fornuis zorg dan dat de olie óók niet heter wordt tijdens het frituren. Een keukenthermometer is in beiden gevallen je beste vriend!
• De vulling wordt té heet! De kans is groot dat je de vegan bitterballen dan te lang hebt laten frituren. Zorg dat je een timer zet. Dit doen wij ook, want voor je het weet, zijn de 2-3 minuten om.
• Zelfgemaakte bitterballen zijn fragiel en dus ook sneller breekbaar. Zodra je de bitterballen in de olie laat zakken, schud ze dan voorzichtig los van elkaar. Zo gaan ze niet aan elkaar plakken en is de kans op openbreken kleiner.
Wat zijn vegan bitterballen?
Een ‘gewone’ bitterbal is een kleine bal gevuld met vleesragout. De buitenkant is knapperig omdat dit uit een stevig paneerlaagje bestaat wat vervolgens knapperig wordt nadat de bitterballen gefrituurd worden.
Maar wat is dan een vegan bitterbal? Een vegan bitterbal is in tegenstelling tot de ‘gewone bitterbal’ helemaal plantaardig. Hier worden geen dierlijke producten gebruikt zoals vlees, melk en boter. De vulling van een vegan bitterbal is dan ook gemaakt van plantaardige ragout.
Waarom heet het bitterballen?
Zoals we misschien allemaal wel weten is een bitterbal niet bitter. De naam bitter in bitterbal is ontstaan omdat dit vroeger meestal werd gegeten met een bittertje: een glaasje sterke drank (zoals jenever). Deze snack kreeg je, in cafés geserveerd naast je sterke drank. Dit gaat al 100 jaar terug. Tegenwoordig is de bitterbal een populaire snack dat gewoon thuis bij de borrel wordt gegeten.
Zijn bitterballen eigenlijk wel in Nederland ontstaan?
Dat de bitterbal een typische Hollandse snack is, is een feit. Bijna elke horecagelegenheid heeft het wel op de kaart staan. De bitterbal behoort dan ook echt tot de Nederlandse cultuur. Maar betekent dit dan ook dat de bitterbal in Nederland is ontstaan? Als we in de geschiedenis van de bitterbal duiken dan heeft dit nog een verrassende wending.
Toen de Batavieren in Nederland leefden, dit was ergens rond 200 jaar voor Christus, aten zij meestal geroosterd vlees met brood en groenten. Als er restjes eten over was dan maakten de vrouwen er een stoof van met brood en water. Dit was immers weer voedzaam voor de jagers tijdens hun reizen.
Uit Spanje?!
De Spanjaarden kopieerde het recept weer van de Batavieren tijdens de Spaanse invasie. Maar zij maakte er hun eigen versie van door het overgebleven vlees te mengen met een beslag van meel en ei, wat vervolgens weer werd opgerold in oude broodkruimels, wat daarna weer werd gefrituurd. Dit lijkt het meest op de bitterbal zoals wij die nu kennen in Nederland. Dus, de conclusie is: de bitterbal komt oorspronkelijk uit Spanje!
Hoe maak je vegan bitterballen?
Zelf vegan bitterballen maken is helemaal niet moeilijk. Het vergt alleen wat tijd maar de stappen zijn heel makkelijk. Eerst maken we de vulling. We wellen de Peas Maker Stukjes in gekookt water waarna we het vervolgens zeven en in wat kleinere stukjes hakken.
Dan maken we een simpele roux door plantaardige boter te smelten in de pan om hier vervolgens bloem aan toe te voegen. Terwijl we blijven roeren in de pan met een garde voegen we langzaam de groentebouillon toe. Nu ontstaat er een smeuïge massa. Dan maken we het nog extra goed op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Vervolgens doen we de Peas Maker Stukjes erbij. Dit laten we afkoelen in een ondiepe kom. Daarna laten we het goed stijf worden in de koelkast.
Uiteindelijk draaien we ballen van de vegan ragout. Elke bal rollen we eerst door het paneermeel dan door het water, weer door het paneermeel, dan weer door het water en als laatste door de panko. Tot slot bakken we de vegan bitterballen in zonnebloemolie tot ze bruin worden en krokant. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten.