Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan bánh mì
Een broodje vegan bánh mì, daar kun je ons echt voor wakker maken. Dit ongelofelijke populaire broodje, afkomstig uit Vietnam, kun je heel makkelijk vegan maken. De smaakcombinaties en de verschillende structuren in de vulling maken dit broodje waanzinnig lekker en heel speciaal. Dus, ben jij op zoek naar wat inspiratie of afwisseling voor tijdens de lunch? Dan is dit recept een absolute aanrader. Kans is groot dat deze vegan bánh mì een nieuwe favoriet gaat worden. Laten we snel beginnen.
Vegan bánh mì
(sojavrij met glutenvrije optie)
Maakt: 2 stokbroden (of 5 kleine pistolets)
Totale tijd: 15 minuten
Vegan bánh mì
(sojavrij met glutenvrije optie)
Maakt
2 stokbroden (of 5 kleine pistolets)
Totale tijd
15 minuten
Ingrediënten
Voor de zoetzure wortel
- 200 g wortel
- 3 el natuurazijn
- 1 el suiker
- ¼ tl zout
Voor de vegan bánh mì ‘kipstukjes’
- 60 g Peas Maker Stukjes
- 2 el coconut amonis (of 1 el sojasaus + 1 tl agavesiroop)
- 1 el natuurazijn
- ½ tl five spice kruiden
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl zout
- ¼ tl knoflookpoeder
Wat heb je verder nodig:
- 2 witte Franse stokbroden (om af te bakken)
- Vegan paté
- Vegan Mayonaise
- Komkommer
- Verse koriander
Zo maak je het
1.
Snij de wortel in dunne reepjes. Meng de natuurazijn samen met suiker en zout in een kom. Voeg de reepjes wortel toe en hussel alles goed door elkaar. Leg voor nu opzij of bewaar afgesloten in de koelkast.
2.
3.
Wat is vegan bánh mì?
Bánh mì is een dik belegd stokbroodje met ingrediënten uit de Franse keuken en de Vietnamese keuken. “Bánh” betekent dan ook, in het Vietnamees, brood en mì betekent tarwe. De baguette, ook wel stokbrood genoemd in Nederland, werd destijds in Vietnam geïntroduceerd door de Frans kolonisten.
In Vietnam bedachten ze zelf hoe je de Franse baguette kon maken maar dan luchtiger en zachter van binnen. Dit werd gedaan door een combinatie te gebruiken van rijst- en tarwemeel. De korst is krokant maar wel een stuk dunner. De vulling is vaak een combinatie van verschillende soorten vlees, zoetzure rettich, wortel of komkommer, paté, mayonaise en verse koriander. Soms gaat er ook nog wat sriracha saus over om die extra Aziatische kick te geven. Dit broodje is enorm populair en kun je in Vietnam op elke hoek van de straat krijgen. En, je raad het al, ook hier heeft iedereen weer zijn eigen variant.
Vegan versie
Wij laten je graag zien hoe je makkelijk en snel een heerlijke vegan versie maakt. Gelukkig zijn vele producten tegenwoordig ook gewoon in een vegan optie te krijgen. Dat maakt het gelukkig een stuk makkelijker.
Hoe maak je vegan bánh mì?
Vegan bánh mì maken doe je in een paar makkelijk stappen. Eerst mengen we de natuurazijn samen met suiker en zout in een kom. Blijf roeren tot al het suiker is opgelost. Dan snijden we de wortel in reepjes en voegen we dit toe aan de kom. Nu husselen we alles goed door elkaar en leggen we het opzij voor later.
Dan doen we de droge Peas Maker Stukjes in een steelpan samen met water, coconut aminos, natuurazijn, five spice kruiden, gemberpoeder, zout en knoflookpoeder. Dit koken we tot alle smaken in de stukjes zijn opgenomen en het meeste vocht is verdampt. Dan bakken we de stokbroden af en smeren we aan de ene kant vegan mayonaise en aan de andere kant vegan paté. Dan verdelen we de Peas Maker Stukjes over de stokbroden, garneren we het met de zoetzure wortel, plakjes komkommer en verse koriander.