Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan burrito
Een vegan burrito maken zoals de klassieker, dat was onze uitgangspunt. En,jeetje wat is deze vegan burrito lekker geworden. De vulling van vegan chorizo met avocadosaus, tomatensalsa, verse koriander, krokante gebakken uitjes en gesmolten vegan mozzarella op een zelfgemaakt wrap is gewoon waanzinnig lekker. Eerlijk, wij konden niet stoppen met eten. Schrik niet van de ingrediëntenlijst. Grote kans dat je de meeste ingrediënten al in huis hebt.
En, we delen ook graag met je, hoe je zelf vegan tortilla wraps makkelijk thuis kunt maken. Dit is zeker een aanrader. Want om eerlijk te zijn, zelfgemaakte wraps, zijn echt zoveel lekkerder dan de kant-en-klare uit de supermarkt. Maar wil je liever wat sneller aan tafel dan kun je natuurlijk ook gewoon de kant-en-klare wraps gebruiken. Belangrijk is, niks moet alles mag.
Vegan burrito
(sojavrij met glutenvrije optie)
Aantal: 8 burrito's
Voorbereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Vegan burrito
(sojavrij met glutenvrije optie)
Aantal
8 burrito's
Voorbereidingstijd
1 uur 15 minuten
Totale tijd
1 uur 30 minuten
Ingrediënten
Tortilla wraps
- 300 g bloem
- 1 tl (5 g) zout
- 180 ml lauwwarm water
- 60 ml zonnebloemolie
Avocadosaus
- 2 rijpe avocado’s
- 1 klein teentje knoflook
- Handje (20 g) verse koriander
- 1 groene serranopeper (optioneel: wil je niet pittig sla dan over)
- 2 el limoensap
- ½ el witte ui
- ⅛ tl zout
- 100 ml water
Vegan chorizo
- 80 g Peas Maker Stukjes
- 2 el natuurazijn
- 1 el zoete paprikapoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- ½ tl zout
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl gedroogde chilivlokken (optioneel)
- 2 el gekookt water
Wat heb je verder nodig voor in de vegan burrito: vegan geraspte mozzarella, tomaat, fijngesneden witte ui, verse koriander en gebakken uitjes.
Zo maak je het
1.
Voor de zelfgemaakte tortilla wraps: doe de bloem in een kom en roer het zout erdoor. Voeg nu het lauwwarme water en zonnebloemolie toe. Meng alles met een handmixer (met deeghaak) of met je handen (wij gebruiken een handmixer want dit is deeg dat lang nat blijft). Hoe langer je mixt hoe droger het deeg wordt. Mix alles voor ongeveer 10 minuten of tot het een zacht en soepel deeg wordt. Dek de kom af met een schone theedoek of bord. Laat voor 15 minuten rusten op een warme plek.
2.
3.
4.
5.
6.
Wat is een burrito en waar komt het vandaan?
Voor een burrito worden grote tortilla wraps (een soort pannenkoek) gemaakt van tarwe. Deze wordt dan gevuld waar vervolgens de zijkanten naar binnen worden gevouwen en de tortilla wrap verder wordt opgerold. De burrito komt oorspronkelijk uit Mexico.
Leuk weetje, het schijnt dat ze in het noorden van Mexico liever tortilla wraps eten gemaakt van bloem in tegenstelling tot het zuiden van Mexico. Hier eten ze voornamelijk tortilla wraps gemaakt van mais.
Géén bonen
Er is altijd veel discussie over wat er nou echt in een burrito hoort. Wij dachten altijd dat rijst en bonen een must waren en dat het dan helemaal niet uitmaakt hoe je het verder vult. Maar nadat we dit hadden besproken met onze Mexicaanse vrienden kwamen we erachter dat zij daar helemaal geen burrito’s met rijst en bonen gevuld hebben. Dus, we hebben maar besloten om een vegan burrito recept te maken die geen bonen en rijst als vulling hebben. Kortom dit was een goede keuze want jeetje wat is het lekker geworden.
Hoe maak je een vegan burrito?
Tortilla wrap
Wij maken eerst de tortilla wraps door bloem te mengen met zout, water en zonnebloemolie. De zonnebloemolie zorgt ervoor dat de tortilla wraps lekker stretchy zijn. Hierdoor is oprollen een eitje. We kneden alles met een handmixer met kneedhaak. Dit is net zo makkelijk. Vervolgens maken we 8 deegballetjes en deze rollen we uit tot hele dunne wraps. Deze bakken we aan beiden kanten bruin in een hete koekenpan.
Avocadosaus
Dan maken we een heerlijke avocadosaus van avocado, knoflook, verse koriander, groene serranopeper, limoensap, witte ui, zout en water. We mixen alles tot een gladde saus met een staafmixer.
Vegan chorizo
Voor het maken van de vegan chorizo wellen we eerst de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Vervolgens zeven we de stukjes en hakken ze tot wat kleinere stukjes. Dan gaat alles in een kom samen met natuurazijn, zoete paprikapoeder, gerookte paprikapoeder, uienpoeder, komijnpoeder, gedroogde oregano, zout, knoflookpoeder, gedroogde chilivlokken en gekookt water. Dan bakken we alles in de pan, in wat zonnebloemolie voor een paar minuten.
Vegan burrito vullen en oprollen
De juiste balans in smaak en structuur
We laten je graag weten waarom deze vegan burrito zo lekker en speciaal is. Zodra je de juiste balans hebt in een burrito zul je dit keer op keer doen. De balans in smaak en textuur is heel belangrijk.
Waar moeten een goede burrito uit bestaan?
- Proteïne (eiwitten): Wij gebruiken hier de Peas Maker Stukjes voor. Hier maken we een heerlijke vegan chorizo mee. De Peas Maker Stukjes zitten vol met eiwitten en vezels. Een gezonde vulling die je makkelijk kunt maken en een heerlijke smaak geeft aan de vegan burrito.
- Vulling: Voor de vulling maken we een simpele tomatensalsa van tomaat en ui. Verder gebruiken wij vegan geraspte mozzarella, verse koriander en gebakken uitjes. De gebakken uitjes dienen voor de extra crunch. In Mexico wordt ook wel knabbelspek toegevoegd voor de extra crunch maar die slaan we natuurlijk over.
- Saus: Wij kiezen ervoor om een heerlijke avocadosaus te maken. Je kunt het vergelijken met een guacamole maar deze is veel dunner, dus meer als een saus.
- Tortilla wrap: Je kunt ze tegenwoordig in alle supermarkten kopen en ook in allerlei maten. Maar wij hebben de tortilla wraps zelfgemaakt. Een absolute aanrader aangezien wij het simpelweg lekkerder vinden.