Meteen naar de content

Vegan enchiladas

Maak je deze vegan enchiladas, dan eet je ze volgens de Mexicaanse keuken. Een waanzinnig lekker recept dat je makkelijk thuis kunt maken. De geuren, de smaken de textuur… Dit is echt ultieme vegan comfort food. Met simpele ingrediënten tover je een heerlijk gerecht op tafel waar iedereen van zal gaan smullen.

Wij garneren deze vegan enchiladas met wat verse koriander, fijngehakte ijsbergsla, bosui en vegan feta en eten het met wat rijst en bonen. Echt een heerlijke maaltijd dat ook nog eens helemaal soja- en glutenvrij is. Wij zijn benieuwd of dit recept ook een nieuwe favoriet van jou gaat worden. Alvast eet smakelijk.

Vegan enchiladas

(soja- en glutenvrij)

Aantal

4 personen

Voorbereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

1 uur

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de saus

  • 2 el plantaardige olie
  • 2 el zoete paprikapoeder
  • 1 el milde paprikapoeder*
  • 500 ml water
  • 120 g passata
  • 1 ½ tl korianderpoeder
  • 1 tl zout

Voor de Peas Maker vulling

Zo maak je het


1.

Voor de saus: verwarm de plantaardige olie in de koekenpan op laag vuur. Voeg de zoete paprikapoeder en de milde paprikapoeder toe en bak 1 minuut. Voeg dan het water toe en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet het vuur weer helemaal laag en voeg de passata, de korianderpoeder en het zout toe. Roer alles goed en laat nu zachtjes 10-15 minuten pruttelen.

2.

Voor de vulling: doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op en laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en hak vervolgens in kleinere stukken. Leg alles terug in de kom en voeg de appelazijn, uienpoeder, knoflookpoeder en het zout toe. Roer alles goed, zodat elk stukje bedekt is met de kruiden. Snipper de witte ui en voeg toe aan de kom. Roer alles nog eens goed door elkaar en leg opzij.

3.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

4.

Bedek de ovenschaal eerst met een beetje saus. Verwarm dan de maistortilla’s volgens de bereidingswijze op de verpakking. Vul elke tortilla eerst met wat vegan geraspte kaas, dan de Peas Maker vulling (ongeveer 2 volle eetlepels) en rol alles op net als bij een pannenkoek**. Leg alle gevulde tortilla wraps in de ovenschaal. Heb je nog wat vulling over verdeel dit dan over de tortilla wraps in de ovenschaal.

5.

Giet nu de rest van de saus erover en eindig met vegan geraspte kaas. Dek af met aluminiumfolie en bak ca. 20 minuten in de oven. Haal dan de folie eraf en bak nog 10 minuten.

*Wij gebruiken in dit recept 2 eetlepels zoete paprikapoeder en 1 eetlepel milde paprikapoeder. Maar wil je heel pittig dan kun je ook gewoon 3 eetlepels milde paprikapoeder gebruiken. En, wil je helemaal niet pittig dan raden we aan om 3 eetlepels zoete paprikapoeder te gebruiken.


Niet pittig = 3 eetlepels zoet paprikapoeder

Pittig = 2 eetlepels zoete paprikapoeder en 1 eetlepel milde paprikapoeder

Heel pittig = 3 eetlepels milde paprikapoeder.


**Omdat deze maistortilla’s wat klein zijn en gemaakt zijn van mais gaat oprollen niet erg goed maar dat geeft niet. Zolang je het maar een beetje dicht kan vouwen. Dan kun je alles in de ovenschaal leggen en tegen elkaar aan duwen. Het is dus niet erg als de vulling er een beetje uitvalt of als een tortilla wrap wat stuk scheurt.

Ben jij ook zo dol op Mexicaanse gerechten? Probeer dan eens een van deze recepten:


• Taco salade

• Vegan burrito 

• Vegan fajita

• Vegan tacos

Wat zijn enchiladas?

Het gerecht voor enchiladas komt van oorsprong uit Mexico. Maistortilla’s worden gevuld en in een ovenschotel overgegoten met een rode pikante saus dat gemaakt is van tomaat en rode peper. De vulling kan bestaan uit vlees, aardappelen en groenten maar er wordt ook gevuld met bonen en kaas. Vaak wordt het gegeten met rijst en verschillende toppings.

Maistortilla’s

Vaak wordt er in Nederland gebruik gemaakt van de tortilla wraps gemaakt uit tarwe (ook omdat dit vroeger alleen de enige optie was) maar tegenwoordig kun je ook 100% maistortilla’s kopen bij sommige grote supermarkten. Zo kun je iets makkelijker de tortilla’s maken volgens de klassieke recepten. 

De rode en pikante saus

De rode en pikante saus wordt vaak gemaakt van gedroogde rode chilipepers (vaak wordt er gekozen voor de guajillo chili in de Mexicaanse keuken). Deze worden eerst geweld in water om vervolgens te malen in een blender met tomaten en andere smaakmakers. Maar de guajillo chili kun je ook in poedervorm kopen. Helaas is dit niet verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. Maar dat mag de pret niet drukken want wij gebruiken een mix van zoete paprikapoeder en milde paprikapoeder. Werkt even goed en net zo lekker.

De vulling

Omdat wij uiteraard vegan enchiladas maken, hebben wij de maistortilla’s natuurlijk gevuld met de Peas Maker Stukjes. Dit gaat supermakkelijk en is ook erg lekker. Geloof ons, je mist totaal geen vlees!

Hoe maak je een vegan enchiladas?

Vegan enchiladas maken is helemaal niet moeilijk en zo onwijs lekker. Eerst maken we de saus. Dit doen we door de zoete paprikapoeder en de milde paprikapoeder even kort te bakken in wat plantaardige olie in een koekenpan. Daarna voegen we de passata, de korianderpoeder en het zout toe. We brengen het geheel dan aan de kook, zetten het vuur weer lager en laten de saus pruttelen tot het wat ingekookt is.

Terwijl de saus aan het koken is wellen we de Peas Maker Stukjes in kokend water. Vervolgens zeven we de stukjes en hakken deze weer in wat kleinere stukken. Dit doen we in een kom samen met de appelazijn, uienpoeder, knoflookpoeder en het zout. Dan roeren we alles goed door elkaar en voegen we nog een gesnipperde witte ui toe.

Dan bereiden we de maistortilla’s zoals het op de verpakking staat aangegeven. We scheppen een beetje rode saus op de bodem van een ovenschaal (33 x 21 x 6 cm) en verdelen dit. Dan vullen we alle maistortilla’s met wat vegan geraspte kaas en wat Peas Maker vulling. Deze rollen we op en leggen allemaal in de ovenschaal. Dan gieten we langzaam, de rest van de rode saus, over de opgerolde maistortilla’s, tot alles is bedekt. Als laatste garneren we af met vegan geraspte kaas en bakken we de vegan enchiladas in de oven.

Verschil enchiladas en burritos

Er zijn eigenlijk 3 grote verschillen tussen enchiladas en burritos.

Verschil 1

Enchiladas horen eigenlijk altijd gemaakt te worden met maistortilla’s en een burrito wordt altijd gemaakt met een tarwe tortilla.

Verschil 2

Daarnaast eet je enchiladas altijd met een vork want deze opgerolde maistortilla’s komen uit de oven en zijn doordrenkt in de saus. Waarbij een burrito weer makkelijk gegeten kan worden met je handen.

Verschil 3

Een burrito staat in hoeveelheid ongeveer gelijk aan twee tot drie enchiladas.

Dat zijn toch eigenlijk wel de voornaamste verschillen. Ben je ook dol op burritos dan raden we je aan om dit vegan recept eens te proberen.

Wat eet je lekker bij vegan enchiladas?

Je kunt de vegan enchiladas gewoon zo eten met een topping van fijngesneden ijsbergsla, verkruimelde vegan feta, fijngesneden bosui en verse koriander. Maar je kunt er ook voor kiezen om er wat bij te eten.

In de Mexicaanse keuken serveren ze er vaak ook Mexicaanse rijst bij met een zelfgemaakte bonenpuree en wat rauwkost. Maar ook hier geldt weer, niks moet en alles mag. Kies lekker zelf hoe jij deze vegan enchiladas het liefste eet.