Meteen naar de content

Vegan haggisballen

Vegan haggisballenĀ met whiskysausĀ is zoā€™n speciaal gerecht. Ze zijnĀ krokant vanbuiten en lekker vlezig vanbinnen. De combinatie met de romige en lichtzoete whiskysaus is gewoon hemels! Je kunt de vegan haggisballen prima eerder maken en bewaren in de koelkast. Je hoeft ze dan alleen nog maar te frituren. Wij eten dit graag met een heerlijke zachte aardappelpuree en rode kool. Maar deze vegan haggisballen kun je eindeloos combineren met verschillende bijgerechten. Dus, of je nu op zoek bent naar een geweldig vegan hoofdgerecht, waarvan niemand zal raden dat het vegan is of gewoon eens heerlijk wilt eten en iets nieuws wilt proberen, dan is dit het gerecht voor jou.


Wil je weten wat vegan haggisballen zijn en hoe we tot dit recept zijn gekomen? Lees dan na het recept verder.

Vegan haggisballen

(sojavrij met glutenvrije optie)

Aantal

24 ballen

Voorbereidingstijd

45 minuten

Totale tijd

55 minuten

Recept afdrukken

Ingrediƫnten

Voor de vegan haggisballen

  • 125 gramĀ Peas Maker Stukjes
  • 600 ml water
  • 2 el appelazijn
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl zout
  • Ā½ tl versgemalen zwarte peper
  • Ā½ tl nootmuskaat
  • Ā½ tl korianderpoeder
  • 1 (80 g) witte ui
  • 50 g havermoutĀ (glutenvrij)
  • 1 el bloemĀ (glutenvrij)

  • PaneermeelĀ (glutenvrij)
  • Plantaardige olie, om in te bakken

Voor de whiskysaus

  • 25 g plantaardige boter
  • 20 g tomatenpuree
  • 2 el Schotse whisky
  • 200 ml haverroomĀ (of andere plantaardige room)
  • Ā¼ tl suiker
  • Ā¼ tl zout
  • Snuf versgemalen zwarte peper

Zo maak je het


1.

Voor de vegan haggisballen:Ā doe de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een pan en voeg het water, de appelazijn, uienpoeder, het zout, de zwarte peper, nootmuskaatpoeder en korianderpoeder toe. Doe de deksel op de pan, breng het geheel aan de kook, zet het vuur weer lager en laat 5 minuten pruttelen.

2.

Pel ondertussen de witte ui en snipper zo fijn mogelijk.

3.

Haal de deksel van de pan en duw met een houten lepel in de Peas Maker Stukjes om ze kleiner te maken. Dit is belangrijk want anders zijn de stukjes te groot om er ballen van te draaien. Zodra alle stukjes kleiner zijn gemaakt en al het vocht is opgenomen voeg je de ui, havermout en bloem toe. Roer alles goed en haal de pan van het vuur. Laat het geheel wat afkoelen.

4.

Draai nu 24 ballen van ongeveer 26 gram per bal (wij gebruiken hier een 40 mm ijsknijper voor). Maak je handen af en toe nat tijdens het draaien van de ballen, mocht het mengsel gaan kleven aan je handen.

5.

Leg een kom met koud water en een diep bord met paneermeel klaar. Rol per bal eerst door het paneermeel, dan door het water en als laatste weer door het paneermeel (samengevat: paneermeel ā€“ water ā€“ paneermeel).

6.

Giet een laagje plantaardige olie in de pan van ongeveer 6 cm diep. Zodra de olie heet genoeg is voeg je de ballen toe aan de pan (doe dit in porties van ca. 8-9 ballen, afhankelijk van de grootte van je pan). Zet het vuur wat lager zodat de olie niet te heet wordt. Bak de ballen in ca. 3 minuten rondom bruin. Haal voorzichtig uit de hete olie en leg op wat keukenpapier.

7.

Voor de whiskysaus: smelt de plantaardige boter in een steelpannetje en voeg de tomatenpuree toe. Roer alles goed ca. 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg nu de whisky toe. Kook dit 1 minuut mee. Roer dan de haverroom, suiker, het zout en de versgemalen zwarte peper erdoor. Zodra het begint te bubbelen kun je de whiskysaus van het vuur halen.

Tip voor de vegan haggisballen: Je kunt de ballen ook prima voorbereiden. Leg de balletjes afgedekt na stap 4 in de koelkast. Bak de haggisballen dan ca. 5 minuten.

Tip voor de whiskysaus: Ben je dol op saus? Verdubbel dan zeker het recept.

Wat zijn vegan haggisballen?

Jaren geleden waren wij uit eten in Edinburgh in Schotland. Hier serveerde ze haggis maar dan niet op een traditionele wijze. Zij maakte er krokante balletjes van in een whiskysaus. En, jeetje wat vonden wij dat toen lekker. Dit is ons altijd bijgebleven en heeft ons geĆÆnspireerd tot het bedenken en maken van dit gerecht. Aangezien we al jaren plantaardig eten, was dit een leuke uitdaging om helemaal vegan te maken. Na meerdere keren testen kunnen we dan eindelijk zeggen dat we het winnende recept hebben!

Haggis uit Schotland

HaggisĀ is een traditioneel Schots gerecht dat meestal gegeten wordt met neeps en tatties (koolraap en aardappel). Van de koolraap en de aardappel wordt los van elkaar een puree gemaakt. Haggis wordt gezien als een kruimelige pudding gemaakt van de lever, het hart en de longen van een schaap. Dit wordt gemalen in combinatie met rundvlees of schapenvlees tot een kruimig gehakt. Hier wordt ook havermout, verschillende kruiden en specerijen aan toegevoegd. Dit alles wordt vervolgens gekookt in het vel van de maag van een schaap. Je berijpt het al, dit is natuurlijk allesbehalve vegan!


Wij durven met zekerheid te zeggen dat deze vegan haggisballen met whiskysaus in de smaak gaat vallen bij iedereen. Of je nu graag vlees eet of niet. Wil je weten hoe wij op een vrij makkelijke manier dit gerecht maken? Lees dan snel hieronder verder.

Hoe maak je vegan haggisballen?

We doen de drogeĀ Peas Maker StukjesĀ (direct vanuit de verpakking) in een pan samen met hetĀ water, deĀ appelazijn,Ā uienpoeder, hetĀ zout, deĀ zwarte peper,Ā nootmuskaatpoederĀ enĀ korianderpoeder. We doen een deksel op de pan en brengen het geheel aan de kook. Dan laten we het zachtjes pruttelen. Vervolgens halen we de deksel van de pan en duwen we met een houten lepel in de stukjes om deze te verkleinen. We gaan door tot de meeste stukjes verkleind zijn en alles eruit begint te zien als een gehaktmengsel. Zodra het meeste vocht is verdampt voegen we de gesnipperdeĀ uiĀ toe samen met deĀ havermoutĀ en deĀ bloem. We roeren alles goed tot alles goed aan elkaar blijft kleven.

Dan draaien we 24 ballen. Alle ballen gaan eerst door hetĀ paneermeelĀ dan door het water en dan weer door het paneermeel. Dan frituren we de ballen inĀ plantaardige olieĀ tot de vegan haggisballen rondom mooi bruin worden.

Wat eet je lekker bij vegan haggisballen?

Deze vegan haggisballen zijn een perfecte basis in een hoofdgerecht. Zoals we eerder zeiden kun je het heerlijk eten met een aardappelpuree en rode kool. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook lekker eten met rijst en een salade of wat dacht je van gebakken aardappeltjes en broccoli (of andere groenten). Je begrijpt het al, de combinaties zijn eindeloos.

Als borrelhapje

We moeten eerlijk toegeven dat we deze heerlijke krokante vegan haggisballen ook wel eens hebben geserveerd als een vegan borrelhapje. Serveer lekker met de whiskysaus of meng wat vegan mayonaise met wat grove mosterd. Dit is ook zo lekker.

Hoe maak je dit gerecht glutenvrij?

Er zijn een paar ingrediƫnten in dit recept die niet helemaal 100% glutenvrij zijn. Daarom geven we graag alternatieven en tips hoe je dit makkelijk kunt vervangen en helemaal glutenvrij kunt maken.

Havermout

Pure havermout bevat geen gluten en is dus gewoon glutenvrij. Maar producten op basis van haver worden vaak verpakt, bereid en verwerkt in een omgeving waar ook glutenbevattende producten worden geproduceerd. Haver wordt meestal ook verbouwd naast andere gewassen die niet glutenvrij zijn. Alles wordt dan tijden het oogsten door dezelfde middelen gebruikt. Hierdoor ontstaat er dan kruisbestuiving.

Wil je echt zeker zijn dat je havermout glutenvrij is dan moet je goed kijken op de verpakking of dit wordt aangegeven.

Bloem

Een glutenvrije bloem die wij graag gebruiken is van Doves farm. Deze kun je gewoon kopen bij de Albert Heijn. Dit hebben we ook getest in dit recept en dat werkte perfect. Maar mocht jij graag iets anders gebruiken wat ook goed werkt dan zijn we heel benieuwd.

Paneermeel

Verschillende webshops verkopen glutenvrije paneermeel. We weten ook dat de Jumbo glutenvrije paneermeel verkoopt van het merk Peaks. Dit hebben we nog niet getest maar we gaan ervan uit dat dit prima zal werken.