Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan haggisballen
Vegan haggisballen met whiskysaus is zo’n speciaal gerecht. Ze zijn krokant van buiten en lekker vlezig van binnen. De combinatie met de romige en lichtzoete whiskysaus is gewoon hemels! Je kunt de vegan haggisballen prima eerder maken en bewaren in de koelkast. Je hoeft ze dan alleen nog maar te frituren. Wij eten dit graag met een heerlijke zachte aardappelpuree en rode kool. Maar deze vegan haggisballen kun je eindeloos combineren met verschillende bijgerechten. Dus, of je nu op zoek bent naar een geweldig vegan hoofdgerecht, waarvan niemand zal raden dat het vegan is of gewoon eens heerlijk wilt eten en iets nieuws wilt proberen, dan is dit het gerecht voor jou.
Wil je weten wat vegan haggisballen zijn en hoe we tot dit recept zijn gekomen? Lees dan na het recept verder.
Vegan haggisballen
(sojavrij met glutenvrije optie)
Aantal
24 ballen
Voorbereidingstijd
45 minuten
Totale tijd
55 minuten
Vegan haggisballen
(sojavrij met glutenvrije optie)
Aantal: 24 ballen
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Ingrediënten
Voor de vegan haggisballen
- 125 gram Peas Maker Stukjes
- 600 ml water
- 2 el appelazijn
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl zout
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- ½ tl nootmuskaat
- ½ tl korianderpoeder
- 1 (80 g) witte ui
- 50 g havermout (glutenvrij)
- 1 el bloem (glutenvrij)
- Paneermeel (glutenvrij)
- Zonnebloemolie, om in te bakken
Voor de whiskysaus
- 25 g plantaardige boter
- 20 g tomatenpuree
- 2 el Schotse whisky
- 200 ml haverroom (of andere plantaardige room)
- ¼ tl suiker
- ¼ tl zout
- Snuf versgemalen zwarte peper
Eet lekker met: aardappelpuree en rode kool of andere groenten.
Zo maak je het
1.
Voor de vegan haggisballen: doe de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een pan en voeg het water, de appelazijn, uienpoeder, het zout, de zwarte peper, nootmuskaatpoeder en korianderpoeder toe. Doe de deksel op de pan, breng het geheel aan de kook, zet het vuur weer lager en laat voor 5 minuten pruttelen.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Wat zijn vegan haggisballen?
Jaren geleden waren wij uit eten in Edinburgh in Schotland. Hier serveerde ze haggis maar dan niet op een traditionele wijze. Zij maakte er krokante balletjes van in een whiskysaus. En, jeetje wat vonden wij dat toen lekker. Dit is ons altijd bijgebleven en heeft ons geïnspireerd tot het bedenken en maken van dit gerecht. Aangezien we al jaren plantaardig eten, was dit een leuke uitdaging om helemaal vegan te maken. Na meerdere keren testen kunnen we dan eindelijk zeggen dat we het winnende recept hebben!
Haggis uit Schotland
Haggis is een traditioneel Schots gerecht dat meestal gegeten wordt met neeps en tatties (koolraap en aardappel). Van de koolraap en de aardappel wordt los van elkaar een puree gemaakt. Haggis wordt gezien als een kruimelige pudding gemaakt van de lever, het hart en de longen van een schaap. Dit wordt gemalen in combinatie met rundvlees of schapenvlees tot een kruimig gehakt. Hier wordt ook havermout, verschillende kruiden en specerijen aan toegevoegd. Dit alles wordt vervolgens gekookt in het vel van de maag van een schaap. En, je berijpt het al, dit is natuurlijk allesbehalve vegan!
Wij durven met zekerheid te zeggen dat deze vegan haggisballen met whiskysaus in de smaak gaat vallen bij iedereen. Of je nu graag vlees eet of niet. Wil je weten hoe wij op een vrij makkelijke manier dit gerecht maken? Lees dan snel hieronder verder.
Hoe maak je vegan haggisballen?
We doen de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een pan samen met het water, de appelazijn, uienpoeder, het zout, de zwarte peper, nootmuskaatpoeder en korianderpoeder. We doen een deksel op de pan en brengen het geheel aan de kook. Dan laten we het zachtjes pruttelen voor 5 minuten. Dan halen we de deksel van de pan en duwen we met een houten lepel in de stukjes om deze te verkleinen. We gaan door tot de meeste stukjes verkleind zijn en alles eruit begint te zien als een gehaktmengsel. Zodra het meeste vocht is verdampt voegen we de gesnipperde ui toe samen met de havermout en de bloem. We roeren alles goed tot alles goed aan elkaar blijft kleven.
Dan draaien we 24 ballen. Alle ballen gaan eerst door het paneermeel dan door het water en dan weer door het paneermeel. Nu kun je de ballen frituren in zonnebloemolie voor een paar minuten tot de vegan haggisballen rondom mooi bruin zijn.
Wat eet je lekker bij vegan haggisballen?
Deze vegan haggisballen zijn een perfecte basis in een hoofdgerecht. Zoals we eerder zeiden kun je het heerlijk eten met een aardappelpuree en rode kool. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook lekker eten met rijst en een salade of wat dacht je van gebakken aardappeltjes en broccoli (of een andere groenten). Je begrijpt het al, de combinaties zijn eindeloos.
Als borrelhapje
We moeten eerlijk toegeven dat we deze heerlijke krokante vegan haggisballen ook wel eens hebben geserveerd als een vegan borrelhapje. Serveer lekker met de whiskysaus of meng wat vegan mayonaise met wat grove mosterd. Dit is ook zo lekker.