Meteen naar de content

Vegan hartige taart

Deze vegan hartige taart ziet er niet alleen heel leuk uit maar is ook nog eens superlekker en makkelijk om te maken. De Peas Maker Stukjes krijgen een stevige bite en de vulling is heerlijk op smaak gebracht met o.a. rode port, verse tijm, kruidnagelpoeder en HP saus. Een ware smaaksensatie, waar je je vingers bij gaat aflikken.


Dit in combinatie met het krokant gebakken deeg is zo lekker. Eet lekker met bijvoorbeeld vegan aardappelgratin, spruitjes en stoofpeertjes. De vulling van deze vegan hartige taart kun je ook perfect voorbereiden. Dat maakt dit gerecht juist extra handig.

Vegan hartige taart

(sojavrij)

Aantal

6 personen

Voorbereidingstijd

35 minuten

Totale tijd

1 uur 15 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 (100 g) witte ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 (100 g) wortel
  • 3 teentjes knoflook
  • 200 g oesterzwammen
  • 2 takjes tijm
  • ¼ tl gerookte paprika
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • 2 el (36 g) tomatenpuree
  • 2 el (30 g) HP saus (of 1 el vegan worcestershire saus)
  • 125 ml vegan rode wijn
  • 125 ml vegan rode port*
  • 500 ml groentebouillon (1 blokje groentebouillon + 500 ml water)
  • 125 g Peas Maker Stukjes
  • 1 el bloem
  • Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 1 rol kant-en-klare bladerdeeg
  • 1 rol kant-en-klare quiche & taartdeeg

Zo maak je het


1.

Verhit de olijfolie in een pan op middelmatig vuur. Snij de ui, bleekselderij en wortel in gelijke kleine blokjes. Voeg toe aan de pan. Hak de teentjes knoflook fijn en snij de oesterzwammen in grove stukken. Voeg ook toe aan de pan en bak 5 minuten mee.

2.

Voeg de takjes tijm toe samen met de gerookte paprikapoeder, kruidnagelpoeder, tomatenpuree, HP saus, rode wijn en rode port. Kook een paar minuten mee tot de alcohol is verdampt.

3.

Voeg de groentebouillon toe samen met de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking). Breng het geheel aan de kook, zet het vuur dan zachter en laat 5 minuten pruttelen, tot het meeste vocht is opgenomen in de stukjes. Roer dan de bloem erdoor en bak nog 1 minuut mee. Maak eventueel nog op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Leg de vulling voor nu opzij.

4.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Haal het taartdeeg uit de verpakking en verwijder het bakpapier. Plaats het deeg in de ronde ovenschaal (ø 22 cm) en zorg dat je alles goed aanduwt zodat het wat blijft plakken. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg nu het bakpapier over het taartdeeg en vul met bakbonen (of gedroogde bonen). Op deze manier gaar je eerst de bodem (blind bakken). Bak 15-20 minuten in de oven.

5.

Haal de taartbodem uit de oven (zet de oven nog niet uit) en haal de bakbonen met het bakpapier er ook uit. Snij eventueel het overtollige deeg op de rand van de ovenschaal weg. Doe nu de vulling erin. Rol het bladerdeeg uit en verwijder het bakpapier. Bedek er de bovenkant van de ovenschaal mee. Knip of snij het overtollige bladerdeeg weg en duw stevig tegen de rand (eventueel met behulp van een vork) van het gebakken taartdeeg. Maak een opening, met een scherp mes, in het midden van de taart (zo kan het lucht en het vocht wat ontsnappen). Bak nu de vegan hartige taart ca 20. minuten in het midden van de oven op 200 graden Celsius of tot de bovenkant gaar en goudbruin is.

Haal de vegan hartige taart uit de oven en laat 10 minuten rusten, voordat je dit gaat aansnijden.

Tip: Je kunt de hartige taart ook voorbereiden. Dit lees je verder in de tekst hieronder.

Wat is een vegan hartige taart?

Misschien denk je sneller bij een vegan hartige taart aan een quiche, wat normaal gesproken met ei, melk en kaas als basis gemaakt wordt. Maar deze vegan hartige taart kun je meer vergelijken met een Engelse beef pie. Dit is eigenlijk een vleestaart maar dan niet gemaakt met vlees en uiteraard helemaal vegan.

Peas Maker Stukjes i.p.v. vlees

Door de Peas Maker Stukjes droog toe te voegen aan de pan en gelijk mee te koken (zonder eerst te wellen), krijgen de stukjes een heerlijke smaak en een wat stevigere bite.

Smaakmakers

Er gaan in deze vegan hartige taart heel veel lekkere smaakmakers. Echt een winterse vegan hartige taart, al zeggen we het zelf. Wij gebruiken verse tijm, gerookte paprikapoeder, kruinagelpoeder, tomatenpuree, HP saus, rode wijn en rode port. Dit alles in combinatie met groentebouillon geeft een waanzinnige smaak aan de Peas Maker Stukjes en de groenten die wij gebruiken in deze vegan hartige taart.

Taart- en bladerdeeg

Wij gebruiken een combinatie van twee kant-en-klare deegsoorten. De bodem bestaat uit taartdeeg. Dit is namelijk steviger en bladerdeeg is wat kruimelig. Daarom dat we deze niet als bodem gebruiken. Het taartdeeg bakken we ook eerst blind omdat als je dat niet doet, de kans groot is dat het deeg niet gaar wordt. 


Het bladerdeeg gebruiken voor de bovenkant van de vegan hartige taart. Dit geeft een heerlijke smaak en ook een heerlijke kruimelige bovenkant. Dit is juist een heerlijke combinatie met de rest van de taart.

Hoe maak je een vegan hartige taart?

We beginnen met het maken van de heerlijke vulling. We verhitten de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Dan voegen we de gesneden ui, bleekselderij en wortel toe. Dit bakken we een paar minuten. Dan voegen we de fijngesneden knoflook en de grof gesneden oesterzwammen toe aan de pan. Dit bakken we lekker mee. Dan gaan de takjes tijm, gerookte paprikapoeder, kruidnagelpoeder, tomatenpuree, HP saus, rode wijn en rode port erbij. We koken dit een paar minuten tot de alcohol verdampt is. Dan gaat de groentebouillon erbij samen met de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking). Dit laten we pruttelen tot het meeste vocht is opgenomen in de stukjes. Dan als laatste voegen we wat bloem toe en dit roeren we er goed doorheen. De pan halen we dan van het vuur en leggen dit voorlopig opzij. Vervolgens bedekken we de ronde ovenschaal met het taartdeeg. Dit bakken we eerst blind in de oven. Dan doen we de vulling erin en als laatste dekken we de taart af met het bladerdeeg. Dit bakken we vervolgens weer in de oven tot de bovenkant gaar en goudbruin is.

Wat eet je lekker bij een vegan hartige taart?

Deze vegan hartige taart kun je echt met ontzettend veel verschillende bijgerechten combineren. Denk bijvoorbeeld aan een vegan aardappelgratin of bijvoorbeeld een zachte aardappelpuree. Groenten die je hierbij lekker kunt eten zijn bijvoorbeeld: spruitjes, haricot vert en broccoli. Wij hebben het ook nog gegeten met stoofpeertjes en dat was ook een heerlijke combinatie. We zijn benieuwd waar jij dit lekker mee gaat eten.

Kun je de vegan hartige taart voorbereiden?

Ja, je kunt deze hartige taart prima voorbereiden. Wel raden we aan om alleen de vulling voor te bereiden. De reden hiervoor is, dat het toch wel het lekkerste is, als het deeg van de vegan hartige taart wordt afgebakken op het moment dat je de vegan hartige taart gaat eten.

De vulling kun je dus makkelijk 1-2 dagen eerder maken. Laat de vulling compleet afkoelen op kamertemperatuur en bewaar dan afgedekt in de koelkast. Zodra je de hartige taart wilt eten, haal je de vulling uit de koelkast. Dan kan het wat op kamertemperatuur komen of verwarm even kort in de magnetron of in een pannetje op het vuur, zodat de kou eraf is. Vervolgens bak je eerst de taartbodem blind. Daarna kan de vulling erin en hoef je alleen nog af te dekken met het bladerdeeg. Dan kan de vegan hartige taart weer terug in de oven om verder te bakken, tot het bladerdeeg gaar is en goudbruin.