Meteen naar de content

Vegan huzarensalade

Vegan huzarensaladeĀ zelf maken is helemaal niet moeilijk enĀ Ć³h zĆ³ lekker. Wij vinden het belangrijk dat de vegan huzarensalade rijkelijk gevuld is. Voor het ā€˜vleesā€™ in de huzarensalade koken wij deĀ Peas Maker StukjesĀ in een heerlijke marinade. Hierdoor krijgen ze een lekker smaak en bij het afkoelen een extra lekkere bite in de salade. Jeetje wat is dit recept lekker geworden, al zeggen we het zelf. šŸ˜‰


Deze vegan huzarensalade werkt dan ook perfect als bijgerecht voor bij deĀ barbecueĀ of lekker voor op eenĀ stokbroodje. En, je kunt dit recept heel goed een dag van tevoren maken. De volgende dag smaakt deze vegan huzarensalade namelijk nog lekkerder!

Vegan huzarensalade

(soja- en glutenvrij)

Maakt

850 gram

Totale tijd

30 minuten

Recept afdrukken

Ingrediƫnten

Voor de vegan ā€˜hamblokjesā€™

  • 30 gĀ Peas Maker Stukjes
  • 2 el ketchup
  • 1 el appelazijn
  • Ā¼ tl uienpoeder
  • Ā¼ tl knoflookpoeder
  • Ā¼ tl gerookte paprikapoeder
  • Ā¼ tl zout

Voor de huzarensalade

  • 500 g aardappelen
  • 50 g augurk
  • Ā½ (20 g) kleine rode ui
  • Ā½ appel
  • 50 g doperwten, diepvries
  • 100 g vegan mayonaise
  • 1 el grove mosterd

Zo maak je het


1.

Voor de vegan ā€˜hamblokjesā€™:Ā doe de droge Peas Maker Stukjes in een kleine steelpan en voeg 150 ml water toe samen met de ketchup, appelazijn, uienpoeder, knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder en het zout. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager. Maar zorg dat het blijft koken en vergeet niet af en toe te roeren zodat alles goed wordt opgenomen in de Peas Maker Stukjes. Leg opzij zodra al het vocht is verdampt en opgenomen in de stukjes.

2.

Voor de huzarensalade: schil ondertussen de aardappelen en snij in kleine blokjes. Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe en kook dit gaar in ongeveer 10-15 minuten. Giet af en laat wat afkoelen.

3.

Snij ondertussen de augurk, rode ui en appel (zonder schil) in kleine blokjes. Doe nu alles in een kom samen met de aardappelblokjes, doperwten, vegan mayonaise en grove mosterd. Roer alles goed door elkaar.

4.

Hak de afgekoelde vegan ā€˜hamblokjesā€™ in wat kleinere stukjes. Voeg toe aan de vegan huzarensalade. Roer alles nog eens goed door elkaar. Maak naar eigen wens op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Wat is huzarensalade?

In de 18e eeuw streden Hongaarse ruiters, ook wel huzaren genoemd, in het Keizerlijke Oostenrijkse leger tegen de Turken. De huzaren waren er om het gebied te verkennen van de vijand. Omdat zij natuurlijk niet mochten opvallen tussen de vijandelijke troepen, was het ook niet mogelijk, om een vuurtje te stoken, om het eten op te bereiden. Tja, wat doe je dan? Precies, je gaat op zoek naar een oplossing. De oplossing was om vooraf bereid voedsel mee te nemen. Ze mengde dan ook alles door elkaar waardoor er een koude salade ontstond. ZoĀ schijntĀ de naam voor de huzarensalade te zijn ontstaan.


Maar dit verhaal is natuurlijk niet de enige. Er doen namelijk, meerdere verhalen de ronde, over het ontstaan van de huzarensalade. Maar dit verhaal vonden wij wel het leukst klinken en ook wel logisch, toch? Maar goed, de waarheid blijft, zoals vaak met de geschiedenis van gerechten, wederom in het midden.

Hoe maak je vegan huzarensalade?

In de supermarkt liggen heel veel verschillende bakjes, van groot tot klein, met allerlei soorten huzarensalades. Maar een vegan versie ligt er nĆ³g niet. Dus, dan maken we het gewoon zelf. En, om heel eerlijk te zijn is zelf maken toch wel het allerlekkerste, althans dat vinden wij.

We beginnen eerst met het maken van de vegan ā€˜hamblokjesā€™. Dit doen we door de Peas Maker Stukjes te koken in een pannetje met water, ketchup, appelazijn, uienpoeder, knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder en zout. Zodra alles is opgenomen in de stukjes halen we het van het vuur en leggen we het opzij. Dan koken we ondertussen de aardappelblokjes tot ze gaar zijn. Dan doen we de aardappelblokjes in een kom samen met, de in blokjes gesneden augurk, rode ui en appel. Hier voegen we nog doperwten aan toe met vegan mayonaise en grove mosterd. Dan mengen we alles heel goed. Vervolgens hakken we de afgekoelde vegan ā€˜hamblokjesā€™ in wat kleinere stukken en voegen dit ook toe aan de huzarensalade. Meng nog even goed door elkaar en maak dan eventueel op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Perfect voor bij de BBQ!

Deze vegan huzarensalade kun je ook perfect serveren bij een barbecue. Of je kunt het natuurlijk ook meenemen naar een barbecue. We durven te zeggen dat het bij iedereen in de smaak zal vallen, zelfs vleeseters! En mensen die graag soja en gluten willen vermijden kunnen deze vegan huzarensalade ook eten. Ben je nog op zoek naar andere vegan gerechten die perfect werken voor tijdens een barbecue, bekijk dan hieronder.

7 populaire recepten voor bij de BBQ:


1.
Vegan satƩ

2. Vegan caesar salad

3. Vegan kip kerrie salade

4. VeganĀ burger

5. Vegan tonijnsalade

6. Vegan kipstukjes (in een Aziatische salade)

7. Vegan pasta pestoĀ (kun je ook heerlijk koud eten)

Wij zijn heel benieuwd welke van de zeven bovengenoemde gerechten jij zou kiezen om te serveren bij een barbecue? Laat het ons vooral weten. En, mocht je nog lekkere tips hebben voor op een vegan barbecue dan horen we dat natuurlijk ook graag.

Hoe bewaar je de vegan huzarensalade?

Het voordeel van deze vegan huzarensalade is dat het de volgende dag zelfs nog lekkerder smaakt. Dus, het is zeker een aanrader om de salade een dag eerder te maken. Als de huzarensalade goed is afgekoeld op kamertemperatuur kun je de salade het beste in een bak bewaren en dan goed afgedekt in de koelkast. Zo blijft de vegan huzarensalade zeker 3-4 dagen goed.