Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan huzarensalade
Vegan huzarensalade zelf maken is helemaal niet moeilijk en óh zó lekker. Wij vinden het belangrijk dat de vegan huzarensalade rijkelijk gevuld is. Voor het ‘vlees’ in de huzarensalade koken wij de Peas Maker Stukjes in een heerlijke marinade. Hierdoor krijgen ze een lekker smaak en bij het afkoelen een extra lekkere bite in de salade. Jeetje wat is dit recept lekker geworden, al zeggen we het zelf 😉
Deze vegan huzarensalade werkt dan ook perfect als bijgerecht voor bij de barbecue of lekker voor op een stokbroodje. En, je kunt dit recept heel goed een dag van tevoren maken. De volgende dag smaakt deze vegan huzarensalade namelijk nog lekkerder!
Vegan huzarensalade
(soja- en glutenvrij)
Maakt: 850 gram
Totale tijd: 30 minuten
Vegan huzarensalade
(soja- en glutenvrij)
Maakt
850 gram
Totale tijd
30 minuten
Ingrediënten
Voor de vegan ‘hamblokjes’
- 30 g Peas Maker Stukjes
- 2 el ketchup
- 1 el appelazijn
- ¼ tl uienpoeder
- ¼ tl knoflookpoeder
- ¼ tl gerookte paprikapoeder
- ¼ tl zout
Voor de huzarensalade
- 500 g aardappelen
- 50 g augurk
- ½ (20 g) kleine rode ui
- ½ appel
- 50 g doperwten, diepvries
- 100 g vegan mayonaise
- 1 el grove mosterd
Serveer tip: Verdeel de vegan huzarensalade over een schaal en versier bijvoorbeeld met tomaat, komkommer, zilvervliesuitjes en augurkjes.
Zo maak je het
1.
Voor de vegan ‘hamblokjes’: doe de droge Peas Maker Stukjes in een kleine steelpan en voeg 150 ml water toe samen met de ketchup, appelazijn, uienpoeder, knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder en zout. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager. Maar zorg dat het blijft koken en vergeet niet af en toe te roeren zodat alles goed wordt opgenomen in de Peas Maker Stukjes. Leg opzij zodra al het vocht is verdampt en opgenomen in de stukjes.
2.
3.
4.
Wat is huzarensalade?
In de 18e eeuw streden Hongaarse ruiters, ook wel huzaren genoemd, in het Keizerlijke Oostenrijkse leger tegen de Turken. De huzaren waren er om het gebied te verkennen van de vijand. Omdat zij natuurlijk niet mochten opvallen tussen de vijandelijke troepen, was het ook niet mogelijk, om een vuurtje te stoken, om het eten op te bereiden. Tja, wat doe je dan? Precies, je gaat opzoek naar een oplossing. De oplossing was om vooraf bereid voedsel mee te nemen. En, ja ze mengde dan ook alles door elkaar waardoor er een koude salade ontstond. Zo schijnt de naam voor de huzarensalade te zijn ontstaan.
Maar dit verhaal is natuurlijk niet de enige. Er doen namelijk, meerdere verhalen de ronde, over het ontstaan van de huzarensalade. Maar dit verhaal vonden wij wel het leukst klinken en ook wel logisch, toch? Maar goed, de waarheid blijft, zoals vaak met de geschiedenis van gerechten, wederom in het midden.
Hoe maak je vegan huzarensalade?
In de supermarkt liggen heel veel verschillende bakjes, van groot tot klein, met allerlei verschillende huzarensalades. Maar een vegan versie ligt er nóg niet. Dus, dan maken we het gewoon zelf. En, om heel eerlijk te zijn is zelf maken toch wel het allerlekkerste, althans dat vinden wij.
We beginnen eerst met het maken van de vegan ‘hamblokjes’. Dit doen we door de Peas Maker Stukjes te koken in een pannetje met water, ketchup, appelazijn, uienpoeder, knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder en zout. Zodra alles is opgenomen in de stukjes halen we het van het vuur en leggen we het voor nu opzij. Dan koken we ondertussen de aardappelblokjes tot ze gaar zijn. Dan doen we de aardappelblokjes in een kom samen met, de in blokjes gesneden augurk, rode ui en appel. Hier voegen we nog doperwten aan toe met vegan mayonaise en grove mosterd. Dan mengen we alles heel goed. Vervolgens hakken we de afgekoelde vegan ‘hamblokjes’ in wat kleinere stukken en voegen dit ook toe aan de huzarensalade. Meng nog even goed door elkaar en maak dan eventueel op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.