Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan makreelrillette
Vegan makreelrillette maken doe je makkelijk met de Peas Maker Stukjes en het is zo lekker. Of je nu eters over de vloer krijgt of je dat je een feestje gaat vieren: een ding weten we zeker, dit gerecht is een absolute winnaar. Je kunt deze vegan makreelrillette namelijk heerlijk smeren op een toastje als een hapje voor bij de borrel maar je kunt het ook heerlijk serveren als een voorgerecht. De combinatie met de zoetzure venkel en de frisse komkommer maakt de vegan makreelrillette extra speciaal. Je weet niet wat je proeft, zo lekker. En, wil je iemand die dol is op vis, een beetje voor de gek houden? Dan moet je dit gerecht helemaal maken😉
Vegan makreelrillette
(soja- en glutenvrij)
Aantal: 6 personen
Totale tijd: 30 minuten
Vegan makreelrillette
(soja- en glutenvrij)
Aantal
6 personen
Totale tijd
30 minuten
Ingrediënten
Voor de zoetzure venkel
- 1 venkel
- 250 ml water
- 125 ml natuurazijn
- 95 g suiker
Voor de vegan makreelrillette
- ½ vel nori
- 60 g Peas Maker Stukjes
- 225 ml water
- 1 ½ tl natuurazijn
- ¾ tl zout
- 1 (22 g) kleine sjalot
- 3 el vegan mayonaise
Voor de frisse komkommer
- 4 tl fijne mosterd
- 2 tl olijfolie
- Snufje zout, naar smaak
- Snufje versgemalen zwarte peper
- 1 komkommer
- Handje verse dille
Voor garnering: groentechips (optioneel)
Serveer eventueel lekker met: verse gebakken brood (naar keuze) en plantaardige boter.
Zo maak je het
1.
Voor de zoetzure venkel: was de venkel en snij door de helft in de lengte, verwijder de kern en de groene uiteinden. Snij dan flinterdun met een scherp mes en leg in een kom.
2.
3.
4.
5.
6.
Wat is rillette?
Rillette komt uit Frankrijk en wordt normaal gesproken gemaakt van vlees. Het is een romig en draderige smeersel dat je op een toastje kunt serveren of als voorgerecht. Een rillette bestaat dan ook twee derde uit vlees en een derde uit reuzel en vet. Veelvoorkomende rillettes worden gemaakt van varkensvlees, konijn, gans en eend. Ook worden er rillettes gemaakt van verschillende soorten vis zoals: zalm en makreel.
Maar nu kun je heel gemakkelijk een rillette van makreel maken maar dan geheel op vegan wijze. We leggen je graag hieronder uit hoe wij dit doen en waar wij dit lekker mee eten.
Hoe maak vegan makreelrillette?
Het maken van deze vegan makreelrillette is helemaal niet moeilijk. We koken de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een steelpan. Hier voegen we de nori, het water, de natuurazijn en het zout aan toe. Dan brengen we het geheel aan de kook en laten alles zachtjes pruttelen tot alle smaken zijn opgenomen in de Peas Maker Stukjes en al het vocht is verdampt. Dan laten we het even afkoelen en daarna malen we het fijn in een keukenmachine. Dan doen we alles in een kom en hier voegen we gesnipperde sjalot aan toe samen met wat vegan mayonaise. Dit roeren we goed tot alles gemengd is.
Wij hebben deze vegan makreelrillette zowel als voorgerecht geserveerd als gesmeerd op een toastje. Deze rillette is op zichzelf erg lekker maar wij eten het ook graag met zoetzure venkel en frisse komkommer. Deze smaakcombinaties en structuren passen namelijk heel goed bij elkaar en maken dit gerecht extra lekker.
Kun je dit gerecht voorbereiden?
Vegan makreelrillette
Je kunt de vegan makreelrillette zeker voorbereiden. Je kunt het dan, goed afgesloten, bewaren voor ongeveer 2-3 dagen in de koelkast. Dit scheelt weer tijd op het moment dat je het wilt gaan serveren.
Zoetzure venkel
We raden aan om de zoetzure venkel als eerste te maken. Dit wordt namelijk alleen maar lekkerder nadat het een dag in de koelkast heeft gestaan. Dus, maak de zoetzure venkel zeker een dag eerder. En, als je dit goed afgesloten bewaard in de koelkast blijft het zeker 4-5 dagen goed.
Frisse komkommer
De frisse komkommer maak je gemakkelijk in ongeveer 5 minuten. Daarom raden wij aan om dit te maken net voordat je het gerecht gaat serveren. Aangezien komkommer voor een groot deel uit water bestaat wordt de frisse komkommer erg waterig en slap naarmate dit langere tijd staat.
Borden opmaken
Soms bij het serveren van voorgerechten kun je de borden ook eerder opmaken en dan afgedekt bewaren in de koelkast. Dan hoef je het alleen maar uit de koelkast te halen en kun je het meteen serveren. Maar bij dit voorgerecht raden we dit niet aan. Dit in verband met de komkommer (wat we hierboven uitleggen).