Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan pizza
Een vegan pizza maar dan zoals bij de Italiaan, dat wil toch iedereen! Tegenwoordig zijn er steeds meer vegan pizza’s te koop in de supermarkt en kun je ook steeds vaker een vegan pizza bestellen. Maar helaas doet ons dit niet echt denken aan de pizza van vroeger die je bij de Italiaan bestelde. En een pizza met alleen groenten kan lekker zijn maar dat bedoelen we dus niet. Nee, we bedoelen zo’n echte comfort food pizza met een dunne bodem en een krokante korst die bedekt is met tomatensaus, gesmolten vegan kaas, oregano, basilicum en vegan pepperoni.
Daarom delen wij graag het aller, ja écht het állerlekkerste recept voor vegan pizza inclusief een vegan pepperoni topping. We weten een ding heel zeker. Als je dit hebt geproefd wil je nooit meer anders!
Vegan pizza
(sojavrij)
Aantal: 4 pizza's
Voorbereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur 50 minuten
Vegan pizza
(sojavrij)
Aantal
4 pizza's
Voorbereidingstijd
40 minuten
Totale tijd
1 uur 50 minuten
Ingrediënten
Pizzadeeg
- 350 ml lauwwarm water
- 1 zakje (7 g) instant droge gist
- 500 g bloem, plus extra voor het bestuiven van je werkblad en het deeg
- 1 tl zout
- Olijfolie, om het deeg mee in te vetten
Pepperoni topping
- 50 g Peas Maker Stukjes
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- ½ tl gekneusde venkelzaad
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl uienpoeder
- ½ tl zout
- ¼ tl suiker
- Snufje versgemalen zwarte peper
- 1 tl appelazijn
- 2 el zonnebloemolie
Verder nodig voor deze vegan pizza: passata (tomatensaus), gedroogde oregano, vegan geraspte kaas en verse basilicum.
Zo maak je het
1.
Voor het pizzadeeg: doe het lauwwarme water, gist, bloem en zout in een kom. Kneed voor ongeveer 10 minuten tot je een zacht deeg hebt. (Wij gebruiken hiervoor een handmixer met deeghaak. Maar je kunt het deeg natuurlijk ook kneden met je handen). Dek af met een schone theedoek en laat het deeg voor 30 minuten rijzen op een warme plek.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Hoe is de pizza ontstaan?
De pizza stamt af van de ronde gebakken broden die duizenden jaren geleden werden gemaakt in verschillende landen rond de Middellandse Zee. Kun je raden waar deze ronde broden voor werden gebruikt? Nou geloof het of niet maar ze schijnen toentertijd te werden gebruikt als bord. Wij vinden dat dit weer terug mag komen, borden zijn toch zo uit de tijd 😉
Er wordt gezegd, dat de pizza zoals we die nu kennen, is ontstaan rond de 17e eeuw in Napels. De pizza was toentertijd een boerengerecht dat in de arme delen van de stad werd gegeten. De mensen die de pizza’s maakte werden pizzaioli genoemd.
Hoe maak je de lekkerste vegan pizza?
Het is toch echt waar, een pizza helemaal zelf maken, is toch echt het allerlekkerst. En, heel eerlijk, het is helemaal niet moeilijk, je moet alleen ietsje meer geduld hebben. Maar geloof ons, als je dit zelf hebt gemaakt zul je dit willen blijven doen.
Pizzadeeg
We maken eerst het pizzadeeg door water, gist, bloem en zout te kneden tot een samenhangend deeg. Hier gebruiken wij gewoon een handmixer voor met kneedhaak, net zo makkelijk. Dan laten we het deeg in de kom, afgedekt, voor een half uur rijzen, onder een schone theedoek. Vervolgens verdelen we het deeg in vieren en hier vormen we vier deegballen van. Dit laten we ook weer voor 30 minuten rusten.
Vegan pepperoni topping
Voor de vegan pepperoni topping wellen de Peas Maker Stukjes in gekookt water voor ongeveer 5 minuten. Hierna zeven we de stukjes, dan hakken we de stukjes grof en leggen dit terug in de kom. Hier voegen de gerookte paprikapoeder, gekneusde venkelzaad, knoflookpoeder, uienpoeder, zout, suiker, versgemalen zwarte peper, appelazijn en zonnebloemolie aan toe. We mengen alles goed.
Pizza opbouwen
Terwijl de oven heet wordt, gaan we de vegan pizza opbouwen. Eerst rollen we een deegbal uit tot een mooie ronde pizza. Dit leggen we op bakpapier. Dan verdelen we de passata, gedroogde oregano, vegan kaas en vegan pepperoni over de pizza. Dan bakken we de pizza voor ongeveer 10 minuten in de oven. Als laatste garneren wij de pizza nog af met wat verse basilicum.
Pizzadeeg zelf maken of kant-en-klaar kopen?
Heb je geen zin om pizzadeeg zelf te maken? Dan kun je natuurlijk heel makkelijk in elke supermarkt, kant-en-klare pizzadeeg kopen. Je hebt ze tegenwoordig ook in allerlei vormen van rond tot rechthoekig en gemaakt van tarwebloem tot bloemkool.
Wel moeten we meteen eerlijk toegeven dat zelf pizzadeeg maken natuurlijk het allerlekkerste is. En eerlijk, zo moeilijk is het écht niet en je zult nog meer van je pizza genieten.
Vegan pizza topping
Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om allerlei verschillende toppingen op je vegan pizza te doen. Maar deze vegan pizza heeft niet veel nodig. De eenvoud maakt deze pizza echt meer dan lekker. Heb jij een favoriete vegan topping dat je altijd op je vegan pizza wilt hebben? Deel het met ons en anderen in een reactie hieronder.
Hou je van gerechten uit de oven? Probeer dan ook eens de Griekse ovenschotel of de Vegan saté bladerdeeghapjes.