Meteen naar de content

Vegan risotto

Een vegan risotto maken is helemaal niet moeilijk. En deze vegan risotto garneren wij af met heerlijke krokante vegan gehakt gemaakt van Peas Maker Stukjes. De combinatie van de zachte en romige structuur van de risotto met het knapperige vegan gehakt maakt deze vegan risotto heel speciaal


Door heerlijke ingrediënten te gebruiken zoals vegan Parmezaan, verse peterselie, venkelzaad en kastanjechampignons maakt deze versie van risotto heel uniek en een gerecht dat je niet snel zult vergeten. Absoluut een winnaar en heerlijk om op elk moment van het jaar te eten.

Vegan risotto

(soja- en glutenvrij)

Aantal

2-3 personen

Totale tijd

35 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het vegan gehakt

Voor de risotto

  • 1 el olijfolie
  • 1 (90 g) rode ui
  • 125 g kastanje champignons
  • 140 g risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 20 g vegan Parmezaan

Zo maak je het


1.

Voor het vegan gehakt: doe de Peas Maker Stukjes in een kom en schenk hier gekookt water op. Laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en hak ze zo fijn mogelijk. Doe in een kom en voeg het venkelzaad, de knoflookpoeder, arrowrootpoeder, het zout en de versgemalen zwarte peper toe. Hak de peterselie fijn en rasp de vegan Parmezaan. Voeg toe aan de kom samen met de droge witte wijn. Meng alles goed en leg voor nu opzij.

2.

Voor de risotto: snij de rode ui in halve ringen. Verhit de olijfolie in een pan en bak de rode ui op laag vuur tot de uien zacht worden. Snij ondertussen de kastanjechampignons in plakjes. Voeg toe aan de pan en zet het vuur hoger. Bak een paar minuten en voeg dan de risottorijst toe. Roer alles goed door elkaar. Blus af met de droge witte wijn. Laat koken tot het meeste vocht is verdampt en voeg dan 125 ml van de groentebouillon toe. Ga zo verder tot al de bouillon is opgenomen. Rasp de vegan Parmezaan en roer voorzichtig door de risotto.

3.

Terwijl de risotto aan het koken is kun je tegelijkertijd ook het vegan gehaktmengsel bakken. Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak het vegan gehaktmengsel krokant in de pan.

Serveer de risotto en garneer met het vegan gehakt, aceto balsamico en eventueel nog wat vegan Parmezaan.

Risottorijst uit Italië

Bij risotto denken de meeste mensen meteen aan Italië. En dat klopt want de risotto zoals we die nu kennen komt daar inderdaad vandaan. De geschiedenis van rijst is nogal complex maar het schijnt dat de Arabieren de rijst hebben geïntroduceerd in Italië. En als je dacht dat er alleen rijstvelden in Azië zijn dan heb je het mis want in Pavia (wordt ook wel de rijsthoofdstad van Italië genoemd) zijn 78.000 hectare aan rijstvelden. Op deze velden wordt al eeuwenlang rijst verbouwd.

Verschillende soorten rijstkorrels

Tegenwoordig worden op de rijstvelden in Pavia, drie verschillende soorten rijst verbouwd, voor risotto. Hoe meer zetmeel er in een rijstkorrel rijst zit hoe romiger de risotto wordt. En de beste rijstkorrel hiervoor is de Carnaroli en tevens ook de grootste rijstkorrel. Zeker waard om hiermee te koken. De op één na beste rijstkorrel is de Arboria rijst en de kleinste rijstkorrel voor risotto is de Vialone Nano.

Italiaanse smaken

Typische Italiaanse smaken zijn natuurlijk oregano, basilicum, Parmezaanse kaas, aceto balsamico en olijfolie. Maar heb je ooit gedacht aan venkelzaad? In de Italiaanse worstjes Salsiccia Al Finocchio wordt bijvoorbeeld venkelzaad toegevoegd aan het gehakt om er een heerlijke smaak aan te geven. Venkelzaad in combinatie met droge witte wijn, vegan Parmezaanse kaas en verse peterselie vonden wij dan ook heerlijke smaakmakers voor deze hemelse vegan risotto.

Vegan Parmezaan

Dat er tegenwoordig steeds meer vegan producten in een supermarkt te vinden zijn maakt het ook tegelijkertijd makkelijker om verschillende gerechten nóg lekkerder te maken. Wij zijn zo blij dat je de vegan variant van Parmezaanse kaas kunt kopen bij de Albert Heijn en de Jumbo. Dit product werkt perfect in deze vegan risotto maar natuurlijk ook in heel veel andere gerechten.

Hoe maak je een vegan risotto?

Deze vegan risotto maak je in maar 35 minuten en is echt niet moeilijk om te maken. Eerst wellen we de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Hierna zeven we de stukjes en hakken we ze vervolgens helemaal fijn. Dan mengen we het in een kom samen met venkelzaadknoflookpoederarrowrootpoedervegan parmezaanpeterselie, vegan droge witte wijnzout en wat versgemalen zwarte peper. Vervolgens leggen we het gehaktmengsel even opzij. Zo kunnen de smaken nog even goed intrekken.

Ten slotte bakken we in wat olijfolie, stukjes rode ui en kastanjechampignons. Hier voegen we de risottorijst aan toe samen met wat vegan droge witte wijn. Zodra het meeste vocht is verdampt schenken we beetje bij beetje groentebouillon op de risottorijst tot dit helemaal is opgenomen. Dan voegen we nog wat vegan Parmezaan toe om het extra op smaak te maken.


Terwijl de risotto aan het koken is bakken we alvast het gehaktmengsel in wat olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Door dit goed te bakken wordt het lekker krokant en krijgt het vegan gehakt een heerlijke bite.


Voor het serveren van de risotto garneren we dus af met wat krokante vegan gehakt en een scheutje aceto balsamico.

Is wijn vegan?

Heb je er ooit wel eens bij stilgestaan dat niet alle wijnen automatisch vegan zijn? Maar hoe zit dat nou precies, zul je je misschien afvragen. Want er worden toch helemaal geen dierlijke producten gebruikt voor het maken van wijn? Helaas is het toch wel zo. Het heeft namelijk alles te maken met het filter proces. Wanneer de wijn gaat gisten ontstaan er veel losse deeltjes en eiwitmoleculen. De wijn wordt eigenlijk troebel. Dit verdwijnt vanzelf naarmate de wijn lang staat. De meeste wijnhandelaren hebben hier niet de tijd of geduld voor en gebruiken dan toevoegingen om het proces te versnellen. Eiwitten van eieren of eiwitten uit melk worden dan toegevoegd. De losse deeltjes gaan zich hechten aan deze eiwitten en worden vervolgens zwaarder waardoor ze naar de bodem zakken. Daarna wordt de wijn gefilterd en tijdens dit proces wordt vaak gebruik gemaakt van visslijm, varkensvet en gelatine.


Gelukkig wordt er steeds meer op het etiket aangegeven of de wijn vegan is. En wil je het zeker weten dan geven ook steeds meer wijnhandelaren op een hun website aan welke vegan zijn. Dat is natuurlijk superfijn.


Tip: Op deze website worden alleen maar vegan wijnen verkocht dus je hoeft niet meer op onderzoek uit. Net zo makkelijk!