Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan saté
Vegan saté maken kan heel makkelijk maar natuurlijk ook heel uitgebreid. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, dit recept is de simpele versie en superlekker. Omdat de Peas Maker Stukjes heel goed en makkelijk smaak opnemen hoeven ze niet lang te marineren. En, door gebruik te maken van ingrediënten uit je voorraadkast heb je in maar 25 minuten een heerlijke vegan saté met satésaus op tafel getoverd. Boodschappen doen is waarschijnlijk niet meer nodig. En, geloof ons, deze vegan saté is zó smaakvol! Je kunt ze heerlijk in de koekenpan bakken maar natuurlijk ook lekker voor op de barbecue.
Vegan saté
(soja- en glutenvrije optie)
Aantal: 17 spiesjes
Totale tijd: 25 minuten
Vegan saté
(soja- en glutenvrije optie)
Aantal
17 spiesjes
Totale tijd
25 minuten
Ingrediënten
Voor de Saté
- 60 g Peas Maker Stukjes
- 3 el sojasaus(*Soja- en glutenvrije optie)
- 1 el ketjap manis
- 2 el plantaardige olie, om in te bakken
Voor de Satésaus
- 125 g pindakaas (gebruik hiervoor 100% pinda pindakaas)
- 200 ml water
- 2 el palmsuiker (is hetzelfde als kokosbloesemsuiker)
- 1 el azijn
- 1 el ketjap manis
- 1 tl srirachasaus
- ½ tl uienpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl zout, naar smaak
Wat heb je verder nodig: houten dunne spiesjes.
Zo maak je het
1.
Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat wellen voor 5 minuten. Zeef de stukjes en leg terug in een kom. Voeg de sojasaus en ketjap manis toe. Roer alles goed door, zodat alles stukjes bedekt zijn in de marinade. Laat marineren voor 10 minuten of langer.
2.
3.
4.
* Soja- en glutenvrije optie:
Voor de saté: vervang 3 eetlepels sojasaus + 1 eetlepel ketjap manis voor 4 eetlepels coconut aminos. Voeg naar smaak wat zout toe. Coconut aminos is namelijk minder zout dan sojasaus.
Voor de satésaus: vervang 1 eetlepe ketjap manis voor 1 eetlepel coconut aminos. De satésaus zal wel wat lichter kleuren omdat ketjap manis veel donkerder is van kleur.
**Wil je de satéspiesjes bakken op de BBQ? Zorg dan dat je de stukjes wat insmeert met plantaardige olie voordat je ze gaat bakken op de BBQ . En laat de houten spiesjes, van tevoren, voor 30 minuten wellen in water. Hierdoor verbranden ze niet tijdens het grillen.
Tip: Wil je deze vegan saté lekker eten met zoetzure komkommer? Dan hebben wij hier ook een heerlijk en makkelijk recept voor. Dit recept staat bij de vegan rendang.
Wat is saté en waar komt het vandaan?
Saté is een gerecht dat van oorsprong uit Indonesië en Maleisië komt. Als je in Nederland saté besteld in een eetcafé dan kan krijg je vaak hompen vlees met een donkere pindasaus. Maar in Indonesië en Maleisië zijn het hele kleine stukjes vlees die op dunne houten spiesjes worden geregen. Vervolgens wordt het vlees gebakken op een houtskool barbecue/grill. De saté kan gegeten worden met allerlei verschillende sausjes. Soms wordt er ketjap manis gebruikt of een pittige sambal in plaats van pindasaus. Maar in Nederland is pindasaus, ook wel satésaus genoemd, zo populair dat dit toch echt wel dé saus is om bij saté te eten.