Meteen naar de content

Vegan saté

Vegan saté

Vegan saté maken kan heel makkelijk maar natuurlijk ook heel uitgebreid. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, dit recept is de simpele versie en superlekker. Omdat de Peas Maker Stukjes heel goed en makkelijk smaak opnemen hoeven ze niet lang te marineren. En, door gebruik te maken van ingrediënten uit je voorraadkast heb je in maar 25 minuten een heerlijke vegan saté met satésaus op tafel getoverd. Boodschappen doen is waarschijnlijk niet meer nodig. En, geloof ons, deze vegan saté is zó smaakvol! Je kunt ze heerlijk in de koekenpan bakken maar natuurlijk ook lekker voor op de barbecue.

Allergeenvrije vleesvervanger

Vegan saté

(soja- en glutenvrije optie)

Aantal: 17 spiesjes

Totale tijd: 25 minuten

Vegan saté

(soja- en glutenvrije optie)

Aantal

17 spiesjes

Totale tijd

25 minuten

Ingrediënten

Voor de Saté

  • 60 g Peas Maker Stukjes
  • 3 el sojasaus(*Soja- en glutenvrije optie)
  • 1 el ketjap manis
  • 2 el plantaardige olie, om in te bakken

Voor de Satésaus

  • 125 g pindakaas (gebruik hiervoor 100% pinda pindakaas)
  • 200 ml water
  • 2 el palmsuiker (is hetzelfde als kokosbloesemsuiker)
  • 1 el azijn
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl srirachasaus
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl zout, naar smaak

Wat heb je verder nodig: houten dunne spiesjes.

Zo maak je het


1.

Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat wellen voor 5 minuten. Zeef de stukjes en leg terug in een kom. Voeg de sojasaus en ketjap manis toe. Roer alles goed door, zodat alles stukjes bedekt zijn in de marinade. Laat marineren voor 10 minuten of langer.

2.

Maak ondertussen de satésaus. Doe de pindakaas, het water, de palmsuiker, het azijn, de ketjap manis, srirachasaus, uienpoeder, knoflookpoeder en zout in een steelpannetje. Breng het geheel aan de kook, terwijl je blijft roeren. Verwarm tot de gewenste dikte. Wil je de satésaus wat dunner? Voeg dan simpelweg wat meer water toe.

3.

Nu kun je ervoor kiezen om de gemarineerde Peas Maker Stukjes gewoon te bakken in de pan maar je kunt ze ook rijgen aan dunne houten spiesjes. Op een spiesje rijgen wij ongeveer 4 tot 5 stukjes, afhankelijk van hoe groot de stukjes zijn.

4.

Verhit de plantaardige olie in de pan op middelhoog vuur.** Bak de satéspiesjes aan beide kanten bruin voor ongeveer 5 minuten. Vergeet niet om de stokjes af en toe om te keren. Serveer met warme satésaus, basmati rijst en groente of salade naar keuze. Je kunt ook nog lekker garneren met bijvoorbeeld seroendeng, gehakte pinda’s en emping.

* Soja- en glutenvrije optie:

Voor de saté: vervang 3 eetlepels sojasaus + 1 eetlepel ketjap manis voor 4 eetlepels coconut aminos. Voeg naar smaak wat zout toe. Coconut aminos is namelijk minder zout dan sojasaus.


Voor de satésaus: vervang 1 eetlepe ketjap manis voor 1 eetlepel coconut aminos. De satésaus zal wel wat lichter kleuren omdat ketjap manis veel donkerder is van kleur.


**Wil je de satéspiesjes bakken op de BBQ? Zorg dan dat je de stukjes wat insmeert met plantaardige olie voordat je ze gaat bakken op de BBQ . En laat de houten spiesjes, van tevoren, voor 30 minuten wellen in water. Hierdoor verbranden ze niet tijdens het grillen.


Tip: Wil je deze vegan saté lekker eten met zoetzure komkommer? Dan hebben wij hier ook een heerlijk en makkelijk recept voor. Dit recept staat bij de vegan rendang.

Gratis e-book vegan recepten
Vegan saté

Wat is saté en waar komt het vandaan?

Saté is een gerecht dat van oorsprong uit Indonesië en Maleisië komt. Als je in Nederland saté besteld in een eetcafé dan kan krijg je vaak hompen vlees met een donkere pindasaus. Maar in Indonesië en Maleisië zijn het hele kleine stukjes vlees die op dunne houten spiesjes worden geregen. Vervolgens wordt het vlees gebakken op een houtskool barbecue/grill. De saté kan gegeten worden met allerlei verschillende sausjes. Soms wordt er ketjap manis gebruikt of een pittige sambal in plaats van pindasaus. Maar in Nederland is pindasaus, ook wel satésaus genoemd, zo populair dat dit toch echt wel dé saus is om bij saté te eten.

Satésaus maken van pindakaas

Verschillende soorten saté

Je hebt zoveel verschillende soorten saté. Het vlees wat hier meestal voor wordt gebruikt is kip, varken of rund. Maar tegenwoordig kun je natuurlijk ook lekker met allerlei groenten variëren, zoals oesterzwammen.
Vegan BBQ

Marineren

Het vlees wordt vaak gemarineerd in een boemboe oftewel een kruidenpasta. Denk aan limoengras, sjalot, laos en kruiden. Nu is er gelukkig veel te krijgen in de grote supermarkten maar voor bijvoorbeeld laos zou je al snel naar een toko moeten. Er zijn niet echt regels voor de ingrediënten aangezien iedereen weer zijn eigen versie heeft.

Satésaus

Als je ooit satésaus hebt geproefd in Azië, dan weet je waarschijnlijk dat het heel anders smaakt dan de satésaus die je kant-en-klaar in de winkel kan kopen. Deze satésaus wordt meestal gemaakt van hele pinda’s die ze fijnmalen in een vijzel. Vaak wordt hier ook nog limoengras, gedroogde chilipepers, palmsuiker, specerijen en limoensap aan toegevoegd. De saus is vaak ook heel dun en helemaal niet zo dik, zoals wij dat kennen in Nederland. De structuur van de pinda is ook duidelijk aanwezig en vaak is de satésaus ook een stuk lichter van kleur. Maar we moeten wel eerlijk zijn, als je satésaus op deze manier thuis maakt dan weet je gewoon niet wat je proeft. Zo lekker is het! Maar omdat wij in Nederland een pindakaas land zijn en je tegenwoordig 100% pindakaas kan kopen, zonder andere toevoegingen, kun je echt heel makkelijk met de ingrediënten uit je voorraadkast, supersnel en ook erg lekker een satésaus maken. Deze lijkt op de satésaus die we allemaal kennen. Voordeel met dit recept is dat je echt zo klaar bent.

En ja, wij vinden het heerlijk om satésaus te maken van hele pinda’s maar voor deze versie van vegan saté delen we graag de wat makkelijkere versie. We gaan vast meer vegan saté recepten delen met de Peas Maker Stukjes.
Rijsttafel

Hoe maak je vegan saté?

Voor het maken van deze versie (de makkelijkste) van vegan saté wellen we eerst de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Vervolgens gieten we dit af en laten we de stukjes marineren in sojasaus en ketjap manis.

Terwijl de stukjes aan het marineren zijn maken we alvast de satésaus. We doen pindakaas, water, palmsuiker, azijn, ketjap manis, sriracha saus, uienpoeder, knoflookpoeder en zout in een steelpannetje. Dit brengen we aan de kook terwijl we met een garde blijven roeren.
Dan rijgen we de Peas Maker Stukjes aan houten spiesjes. Op een spiesje passen ongeveer 4 à 5 stukjes. Dan bakken we de satéspiesjes in wat plantaardige olie, tot ze rondom bruin kleuren.

Ben jij dol op Aziatische gerechten? Probeer dan ook eens de Vegan Bapao, Vegan Bulgogi of Aziatisch Wokgerecht.
Indonesische rijsttafel

Wat eet je lekker bij vegan saté?

Deze vegan saté eet je lekker met basmati rijst of lontong (kleefrijst). Je kunt hier natuurlijk allerlei verschillende groenten en salades bij eten. De keuze is aan jou. Wat bijvoorbeeld ook vaak wordt gegeten naast saté is zoetzure komkommer of atjar. En wil je er echt een feest van maken, eet dan lekker met wat emping, gehakte pinda’s en seroendeng. Met al deze ingrediënten tover je zo een feestmaaltijd op je bord.
Vegan saté

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Gratis e-book

Ontvang meteen 4 heerlijke recepten zonder vlees.