Meteen naar de content

Vegan sloppy joes

Vegan sloppy joes zijn zó lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. Dit Amerikaanse broodje gevuld met een vegan gehaktsaus is echte comfort food. Toen wij dit broodje aten met alleen een vegan gehaktsaus was het al superlekker maar we miste toch een frisse tegenhanger. Daarom delen we ook een lekkere vegan witte koolsalade die perfect werkt als topping voor op de vegan sloppy joes. Garneer eventueel nog af met gebakken uitjes en je hebt het lekkerste broodje van de hele wereld! Geloof ons, dit wil je proeven!

Vegan sloppy joes

(soja- en glutenvrij)

Aantal

5 broodjes

Totale tijd

30 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Vegan gehaktsaus

  • 80 g Peas Maker Stukjes 
  • 1 groene paprika
  • 1 (100 g) witte ui
  • 1 el plantaardige olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 70 g tomatenpuree
  • 250 ml water
  • ½ el bruine suiker
  • ½ el appelazijn
  • ½ el mosterd
  • ¾ tl zout, naar smaak
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • ½ tl chilivlokken (optioneel)
  • ¼ tl zwarte peper

Vegan witte koolsalade

  • 350 g witte kool
  • 1 appel
  • 100 g plantaardig yoghurt (wij gebruiken kokosyoghurt maar gebruik wat je lekker vindt)
  • 50 g vegan mayonaise
  • 2 el appelazijn
  • 1 el ahornsiroop
  • ½ tl zout
  • ¼ tl zwarte peper


  • 5 witte hamburgerbroodjes of glutenvrij brood
  • Plantaardige boter, om te smeren op het brood (optioneel)

Zo maak je het


1.

Voor de vegan gehaktsaus: doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat 5 minuten wellen. Giet de stukjes af en hak vervolgens in kleinere stukjes.

2.

Snij de witte ui en groene paprika in fijne blokjes. Verhit de plantaardige olie in de pan op middelhoog vuur en voeg de fijngehakte Peas Maker Stukjes, witte ui en groene paprika toe. Bak alles ongeveer 5 minuten.

3.

Pers de knoflook en voeg toe aan de pan samen met de tomatenpuree. Bak 1 minuut mee. Voeg vervolgens het water, de bruine suiker, appelazijn, mosterd, het zout, gerookte paprikapoeder, chilivlokken en zwarte peper toe. Roer alles goed en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet het vuur wat lager en laat 15 minuten pruttelen. Vergeet niet om af en toe te roeren.

4.

Voor de vegan witte koolsalade: snij de witte kool en de appel in gelijke dunne reepjes. Doe alles in een kom samen met de plantaardige yoghurt, vegan mayonaise, appelazijn, ahornsiroop, het zout en de zwarte peper. Meng alles goed en leg voor nu opzij*

5.

Snij de hamburgerbroodjes open en smeer wat plantaardige boter aan de binnenkant. Leg de hamburgerbroodjes met de besmeerde kant in een hete pan en bak een paar minuten tot het goudbruin kleurt. Dit maken de broodjes nog lekkerder. Verdeel de vegan gehaktsaus over de hamburgerbroodjes, dan wat vegan witte koolsalade erop en garneer af met gebakken uitjes. Leg het kapje erop en smullen maar!

*Je kunt de vegan witte koolsalade prima een dag eerder maken. Bewaar vervolgens afgedekt in de koelkast. Zo wordt deze salade nog lekkerder.

Wat is een sloppy joe?

Sloppy joes zijn witte zachte broodjes die oorspronkelijk gevuld worden met een runder- of varkensgehakt mengsel. Aan het vlees wordt ook nog wat ui, paprika, tomatensaus, ketchup en kruiden toegevoegd.


Er wordt gezegd dat de sloppy joes zijn uitgevonden door een Amerikaanse kok genaamd Joe. Hij werkte in een eetzaak in Sioux City in de Amerikaanse staat Iowa. Hij maakt in 1930 al broodjes gevuld met gehakt. En, omdat hij aan het gehakt, tomatensaus toevoegde, werden de broodjes sloppy joe genoemd. Omdat gehaktsaus op een zacht wit broodje wat slordig (sloppy op z’n Engels) eet. Maar zoals bijna altijd, zijn er nog meer verhalen over de oorsprong van dit gerecht.

Amerikaanse lunch op school

Dat de sloppy joe echt een Amerikaanse trots is, is een feit. Waar je in Nederland je eigen broodtrommel meeneemt naar school, krijgen de kinderen in Amerika juist hun lunch geserveerd op school. Vele kinderen zijn dan ook opgevoed met sloppy joe omdat dit broodje op vele scholen op het menu stond, en nog steeds.

Hoe maak je vegan sloppy joes?

Vegan sloppy joes maken is helemaal niet moeilijk. Door het gebruik van de Peas Maker Stukjes krijg je een lekker structuur in de vegan gehaktsaus.

Vegan gehaktsaus

Laat de Peas Maker Stukjes eerst wellen in kokend water. Giet de stukjes af en snij in wat kleinere stukken. Verhit een pan met wat plantaardige olie en voeg de gehakte Peas Maker Stukjes toe samen met de witte ui en groene paprika. Dit bak je even een paar minuten aan. Vervolgens voeg je de knoflook, tomatenpuree, het water, de bruine suiker, appelazijn, mosterd, het zout, de gerookte paprikapoeder, chilivlokken en zwarte peper toe. Roer alles goed en laat ongeveer 15 minuten pruttelen op een laag vuurtje.

Vegan witte koolsalade

Als je ervoor kiest om de vegan sloppy joes te eten met de vegan witte koolsalade (wat een absolute aanrader is) dan raden wij aan om dit een dag eerder te maken. Een feit is, hoe langer het staat hoe lekkerder deze salade wordt.

Snij de witte kool en de appel in hele dunne reepjes. Doe alles in een kom en voeg hier de plantaardige yoghurt, vegan mayonaise, appelazijn, ahornsiroop, het zout en de zwarte peper aan toe. Meng alles goed door elkaar.

Verdeel vervolgens de vegan gehaktsaus over de zachte hamburgerbroodjes, dan wat vegan witte koolsalade en sluit af met de gebakken uitjes.

Tips en variaties

Gebruik de vegan gehaktsaus in andere gerechten

Deze simpele vegan gehaktsaus werkt natuurlijk ook perfect voor andere gerechten. Je kunt het gebruiken in bijvoorbeeld een tosti, wrap of pasta. Maar je kunt het in combinatie met rijst ook als een lekkere vulling gebruiken voor gevulde paprika’s uit de oven. Maar wat dacht je van nacho todos uit de oven? Verdeel de vegan gehaktsaus over de tortilla chips en maak af met wat vegan geraspte kaas. Grill voor een paar minuten in de oven en je hebt een heerlijke vegan snack! Nou je leest het al, de opties en combinaties zijn eindeloos.

Serveer opties

Je kunt deze vegan sloppy joes eten zoals jij dat wilt. Denk bijvoorbeeld aan een topping van gesmolten vegan kaas of een lekker augurkje. Wij vinden het lekker met een frisse vegan witte koolsalade maar in verschillende eetzaken wordt het ook nog geserveerd met patat of naturel chips. Ook hier zijn de opties dus eindeloos!

Glutenvrije optie

Deze vegan sloppy joes zijn helemaal soja- en glutenvrij behalve het broodje waar we het in serveren. Maar wil je het ook eten in een broodje maar dan liever glutenvrij? Dan kun je de hamburgerbroodjes simpelweg vervangen door glutenvrij brood.

Bewaaradvies

Mocht je nog wat overhouden dan kun je de vegan gehaktsaus en de vegan witte koolsalade prima afgedekt, voor een paar dagen, in de koelkast bewaren.

Invriezen

Daarentegen kun je de vegan gehaktsaus ook heel goed invriezen. Zorg dat de saus helemaal is afgekoeld voordat je het gaat invriezen. In de vriezer kun je het voor 3 maanden bewaren. Laat altijd eerst helemaal ontdooien voor gebruik.

Opwarmen

Ten slotte kun je de vegan gehaktsaus prima opwarmen in de magnetron of in een pannetje op het vuur. Het kan zijn dat je hier wat water aan moet toevoegen om weer de juiste dikte van de saus te krijgen.