Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan sloppy joes
Vegan sloppy joes zijn zó lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. Dit Amerikaanse broodje, gevuld met een vegan gehaktsaus, is echte comfort food. Toen wij dit broodje aten met alleen een vegan gehaktsaus was het al superlekker maar we miste toch een frisse tegenhanger. Daarom delen we ook een lekkere vegan witte koolsalade die perfect werkt als topping voor op de vegan sloppy joes. Garneer eventueel nog af met gebakken uitjes en je hebt het lekkerste broodje van de hele wereld! Geloof ons, dit wil je proeven!
Vegan sloppy joes
(soja- en glutenvrij)
Aantal: 5 broodjes
Totale tijd: 30 minuten
Vegan sloppy joes
(soja- en glutenvrij)
Aantal
5 broodjes
Totale tijd
30 minuten
Ingrediënten
Vegan gehaktsaus
- 80 g Peas Maker Stukjes
- 1 groene paprika
- 1 (100 g) witte ui
- 1 el plantaardige olie
- 2 teentjes knoflook
- 70 g tomatenpuree
- 250 ml water
- ½ el bruine suiker
- ½ el appelazijn
- ½ el mosterd
- ¾ tl zout, naar smaak
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- ½ tl chilivlokken (optioneel)
- ¼ tl zwarte peper
Vegan witte koolsalade
- 350 g witte kool
- 1 appel
- 100 g plantaardig yoghurt (wij gebruiken kokosyoghurt maar gebruik wat je lekker vindt)
- 50 g vegan mayonaise
- 2 el appelazijn
- 1 el ahornsiroop
- ½ tl zout
- ¼ tl zwarte peper
- 5 witte hamburgerbroodjes of glutenvrij brood
- Plantaardige boter, om te smeren op het brood (optioneel)
Eet lekker met: gebakken uitjes als extra topping.
Zo maak je het
1.
Voor de vegan gehaktsaus: doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat wellen voor minstens 5 minuten. Giet de stukjes af en hak vervolgens in kleinere stukjes.
2.
3.
4.
5.
Wat is een sloppy joe?
Sloppy joes zijn witte zachte broodjes die oorspronkelijk gevuld worden met een runder- of varkensgehakt mengsel. Aan het vlees wordt ook nog wat ui, paprika, tomatensaus, ketchup en kruiden toegevoegd.
Er wordt gezegd dat de sloppy joes zijn uitgevonden door een Amerikaanse kok genaamd Joe. Hij werkte in een eetzaak in Sioux City in de Amerikaanse staat Iowa. Hij maakt in 1930 al broodjes gevuld met gehakt. En, omdat hij aan het gehakt, tomatensaus toevoegde, werden de broodjes sloppy joe genoemd. Omdat gehaktsaus op een zacht wit broodje wat slordig (sloppy op z’n Engels) eet. Maar zoals bijna altijd, zijn er nog meer verhalen over de oorsprong van dit gerecht.
Amerikaanse lunch op school
Dat de sloppy joe echt een Amerikaanse trots is, is een feit. Waar je in Nederland je eigen broodtrommel meeneemt naar school, krijgen de kinderen in Amerika juist hun lunch geserveerd op school. Vele kinderen zijn dan ook opgevoed met sloppy joe omdat dit broodje op vele scholen op het menu stond, en nog steeds.
Hoe maak je vegan sloppy joes?
Vegan sloppy joes maken is helemaal niet moeilijk. Door het gebruik van de Peas Maker Stukjes krijg je een lekker structuur in de vegan gehaktsaus.
Vegan gehaktsaus
Vegan witte koolsalade
Tips en variaties
Gebruik de vegan gehaktsaus in andere gerechten
Deze simpele vegan gehaktsaus werkt natuurlijk ook perfect voor andere gerechten. Je kunt het gebruiken in bijvoorbeeld een tosti, wrap of pasta. Maar je kunt het in combinatie met rijst ook als een lekkere vulling gebruiken voor gevulde paprika’s uit de oven. Maar wat dacht je van nacho todos uit de oven? Verdeel de vegan gehaktsaus over de tortilla chips en maak af met wat vegan geraspte kaas. Grill voor een paar minuten in de oven en je hebt een heerlijke vegan snack! Nou je ziet het al, de opties en combinaties zijn eindeloos.
Serveer opties
Je kunt deze vegan sloppy joes eten zoals jij dat wilt. Denk bijvoorbeeld aan een topping van gesmolten vegan kaas of een lekker augurkje. Wij vinden het lekker met een frisse vegan witte koolsalade maar in verschillende eetzaken wordt het ook nog geserveerd met patat of naturel chips. Ook hier zijn de opties dus eindeloos!
Glutenvrije optie
Deze vegan sloppy joes zijn helemaal soja- en glutenvrij behalve het broodje waar we het in serveren. Maar wil je het ook eten in een broodje maar dan liever glutenvrij? Dan kun je de hamburgerbroodjes simpelweg vervangen door glutenvrij brood.
Bewaaradvies
Mocht je nog wat overhouden dan kun je de vegan gehaktsaus en de vegan witte koolsalade prima, afgedekt, voor een paar dagen in de koelkast bewaren.
Invriezen
Daarentegen kun je de vegan gehaktsaus ook heel goed invriezen. Zorg dat de saus helemaal is afgekoeld voordat je het gaat invriezen. In de vriezer kun je het voor 3 maanden bewaren. Laat altijd eerst helemaal ontdooien voor gebruik.
Opwarmen
Ten slotte kun je de vegan gehaktsaus prima opwarmen in de magnetron of in een pannetje op het vuur. Het kan zijn dat je hier wat water aan moet toevoegen om weer de juiste dikte van de saus te krijgen.