Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan sushi
Vegan sushi in Nederland wordt steeds populairder. De sushi-restaurants in Nederland groeien dan ook als paddenstoelen uit de grond. Op elke hoek van de straat is er wel een sushi afhaalservice. Dit is misschien wat overdreven maar laten we zeggen dat het er héél veel zijn. We zijn er dus duidelijk gek op in Nederland. Maar waar kun je nou echt lekkere vegan sushi krijgen? Dat is nog niet zo makkelijk. Want een sushi alleen gevuld met bijvoorbeeld komkommer of avocado vinden wij wat saai. Daarom delen wij twee versies die je thuis kunt maken. De vulling is zo lekker, je weet niet wat je proeft.
We delen het recept voor twee sushivullingen. De eerste versie noemen we een vegan California rol. Deze is gevuld met vegan “krab”, avocado en komkommer en dan opgerold in zeewier (nori) met de rijst aan de buitenkant.
De tweede versie noemen we de vegan maki rol. Hier is de rijst opgerold in zeewier (nori) met een vulling van op smaak gemaakte Peas Maker Stukjes, komkommer, wortel en vegan roomkaas.
Deze sushi kun je natuurlijk heerlijk dippen in wat sojasaus en wasabi maar dit is geen must. Wil je graag zien hoe wij deze vegan sushi maken? Bekijk dan de video onder het recept.
Aantal: 5 rollen (40 stuks)
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Vegan sushi
Aantal
5 rollen (40 stuks)
Voorbereidingstijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur
Ingrediënten
Vegan California rol
(vegan “krab”, genoeg voor 2 sushi rollen)
- 25 g Peas Maker Stukjes
- 2 el vegan mayonaise
- 1 tl sriracha saus
- 1 tl rijstazijn
- witte sesamzaadjes
- zwarte sesamzaadjes
- Avocado
- Komkommer
Vegan maki rol
(genoeg voor 3 sushi rollen)
- 25 g Peas Maker Stukjes
- 1 ½ el sojasaus
- ½ el agavesiroop
- Zonnebloemolie, om in te bakken
- Vegan roomkaas
- Komkommer
- Wortel
Wat heb je nog meer nodig om sushi te maken:
- 350 g sushirijst (dit is voor het maken van alle vijf de rollen. Dit hebben wij gekookt in 420 ml water)
- 5 el sushi rijstazijn
- 5 zeewiervellen (nori)
Zo maak je het
Voor de vegan California rol
1.
Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat voor minstens 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en maal alles fijn in een keukenmachine samen met de vegan mayonaise, sriracha saus en rijstazijn. (Heb je geen keukenmachine hak de Peas Maker Stukjes dan zo fijn mogelijk). Doe alles in een kom en leg voor nu opzij.
2.
3.
4.
Voor de vegan maki rol
1.
Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat voor minstens 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en leg terug in een kom. Doe de sojasaus en de agavesiroop erbij en roer alles goed. Leg voorlopig opzij zodat de stukjes de smaak goed kunnen opnemen.
2.
3.
4.
5.
Hoe is sushi ontstaan?
China
De sushi zoals wij die nu kennen in Nederland is ontstaan in Japan. Maar het idee van verse vis verwikkelen in rijst komt uit China. Ergens rond de vierde eeuw v. Chr. gebruikte China de methode om verse vis in te pakken in rijst. Hierdoor ging het vis fermenteren en bleef het dus veel langer goed. De rijst werd uiteindelijk weggegooid en het vis werd alleen opgegeten. Het was dus niet de bedoeling om het te eten met de rijst.
Japan
Door de jaren heen kwam deze techniek uiteindelijk in Japan terecht. In Japan werd de rijst niet weggegooid maar dit werd juist een onderdeel van het gerecht. Omdat de verse vis in de rijst fermenteerde ontstond er een zurige smaak in de rijst maar de geur van de gefermenteerde vis was niet bepaald smakelijk. En omdat ze in Japan de zure rijst lekker vonden hebben ze uiteindelijk besloten om azijn aan de rijst toe te voegen en dit te serveren met verse vis.
Verspreiding naar andere landen
In Japan werd er fanatiek verder geëxperimenteerd met deze technieken en hierdoor is de sushi ontstaan zoals wij die allemaal kennen. De sushi was alleen te krijgen in de hoofdstad Tokio. Maar door de aardbeving in 1923 waren vele restaurant verwoest waardoor vele eigenaren van de sushi-restaurants zich gingen verspreiden over heel Japan.
Ten slotte werd de sushi steeds populairder in de Westerse wereld door de immigratie van Japanners.