Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan tonijnsalade
Deze vegan tonijnsalade is echt speciaal. Waarom? Omdat het niet alleen makkelijk is om te maken en óh zo lekker maar het is ook nog eens soja- en glutenvrij. Ook kun je er alle kanten mee op. Of je het nu lekker op een vers broodje eet of smeert als hapje op een toastje, beiden zijn lekker. Maar wil je nog een stapje verder dan kun je er ook een tuna melt tosti mee maken of wat dacht je ervan om het te eten met een salade? Je leest het, de ideeën zijn eindeloos. Alles is gewoon lekker. Was jij altijd fan van tonijnsalade maar wil je het nu graag eten zonder tonijn? Dan hebben wij voor jou een waanzinnig lekker recept.
Ook bij dit recept geldt dat je waarschijnlijk alle ingrediënten al op voorraad hebt liggen in huis. Maar hoe maak je nou een verrukkelijke tonijnsalade zonder tonijn en helemaal vegan? Laten we maar snel beginnen want je weet niet wat je proeft… ja vegan tonijnsalade natuurlijk!
Vegan tonijnsalade
(soja- en glutenvrij)
Totale tijd
10 minuten
Vegan tonijnsalade
(soja- en glutenvrij)
Totale tijd: 10 minuten
Ingrediënten
- ½ vel nori
- 40 g Peas Maker stukjes
- 150 ml water
- 1 tl azijn
- ½ tl zout
- 3-4 el (60 g) vegan mayonaise
- 1 tl mosterd, fijn
- 1 ½ el (10 g) witte ui
- 1 el augurk
- Versgemalen zwarte peper, naar smaak
Zo maak je het
1.
Knip of scheur de nori vel in een paar stukken en voeg toe aan een steelpannetje samen met de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking), water, azijn en zout. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat koken tot al het vocht is verdampt. Verwijder de stukjes nori en maal de stukjes Peas Maker helemaal fijn in een keukenmachine. (Heb je geen keukenmachine hak dan zo fijn mogelijk). Doe alles in een kom.
2.
Hoe maak je een vegan tonijnsalade?
In vele recepten voor vegan tonijnsalade worden vaak kikkererwten en tofu gebruikt als vervanger voor tonijn. Dit is ook zeker lekker alleen wij missen toch echt die structuur van tonijn.
Het voordeel van de Peas Maker stukjes zijn dat ze qua structuur meer lijken op tonijn uit blik. En omdat de Peas Maker stukjes niet echt een smaak hebben kun je hier een vissmaak aan toevoegen door de stukjes te koken in water, azijn, zout en een paar snippers van een norivel. Norivellen ken je vast, deze zitten vaak om de sushi. De norivel is gemaakt van zeewier en als je dit laat meekoken met de Peas Maker stukjes smaakt het echt een beetje naar vis. Vervolgens malen we de stukjes Peas Maker in een keukenmachine en dan mengen wij het vervolgens met vegan mayonaise, mosterd, ui, augurk en zwarte peper.
Misschien ken je de verschillende vegan mayonaise opties al maar mocht je het nog niet weten er zijn tegenwoordig heerlijke verschillende vegan mayonaise soorten in de supermarkt te verkrijgen. Onze favoriet is echt de Like Mayo. Het gevaarlijke is alleen dat het potje bij ons altijd zo op is! Als je de tonijnsalade wat smeuïger wilt maken voeg dan een klein beetje water toe en meng goed.
Tips voor lekkere combinaties
Je kunt de vegan tonijnsalade eventueel nog prima aanvullen met bijvoorbeeld kappertjes, paprikablokjes of stukjes appel. Als jij tonijnsalade met appel lekker vindt, misschien vind je het dan ook lekker hoe onze zuiderburen tonijnsalade eten! Zij vullen de tonijnsalade in een opengesneden perzik uit blik. De naam voor dit gerecht is pêche au thon. De combinatie van zoet en zout past helemaal in ons straatje maar om eerlijk te zijn hebben wij deze combinatie nóg niet geprobeerd. Mocht jij het gaan proberen zijn we heel erg benieuwd of dit een winnaar is.
Vegan tonijnsalade in een tosti
Heb je wel eens van een tuna melt sandwich gehoord? Of beter nog, heb je het wel eens gegeten? Zo, ja dan weet je waarschijnlijk al hoe lekker het is. Met dit recept kun je dus ook een heerlijke vegan tuna melt tosti maken. Supersimpel en onweerstaanbaar lekker. Dit is gewoon ultieme comfort food. Je smeert wat vegan tonijnsalade op een wit sneetje brood, hier leg je plakjes tomaat op en vervolgens een plakje vegan kaas en eindig weer met een wit sneetje brood. Doe in de tosti ijzer of bak aan beide kanten bruin in een koekenpan. Tegenwoordig heb je ook steeds meer keuzes in vegan plakjes kaas. Mocht je graag zelf vegan kaassaus willen maken dan hebben we op Groenteboertje een heerlijk recept die ook nog eens glutenvrij, olievrij en notenvrij is!
Er wordt gezegd dat de tuna melt sandwich is ontstaan in Amerika in South Carolina waar in een broodjeszaak per ongeluk wat tonijnsalade werd gemorst op een broodje gesmolten kaas. Lekker ongelukje! Het is wel een heel machtig broodje dus je kunt het ook prima eten als avondmaaltijd met een soepje of een lekkere salade. Echt een aanrader!
Bewaartips
Je kunt de vegan tonijnsalade prima een paar dagen in de koelkast bewaren. Zorg wel dat je het afgedekt bewaard. Naarmate de vegan tonijnsalade kouder wordt zal het ook steviger worden in structuur. Voeg simpelweg een beetje water toe en meng goed door elkaar tot de gewenste dikte.