Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan zoetzure kip
Deze heerlijke vegan zoetzure kip is het perfecte gerecht voor zowel in de zomer als in de winter. Eet jij wel eens fruit in je avondeten? Hoe dan ook, in dit recept combineren wij groenten met ananas en de Peas Maker Stukjes en jeetje wat is dat toch lekker.
De combinatie met de zoetzure saus is een match made in heaven. Echt waar, geloof ons, jong en oud smult hiervan. Je kunt deze vegan zoetzure kip heerlijk eten met basmati rijst. En, hoogstwaarschijnlijk heb je meer dan de helft van alle ingrediënten al in je voorraadkast staan. Ohja, en je maakt dit gerecht in maar 30 minuten! We zijn heel benieuwd of dit recept ook jouw nieuwe favoriet gaat worden.
Vegan zoetzure kip
(soja- en glutenvrij)
Aantal: 4 personen
Totale tijd: 30 minuten
Vegan zoetzure kip
(soja- en glutenvrij)
Aantal
4 personen
Totale tijd
30 minuten
Ingrediënten
Voor de zoetzure saus
- 2 el zoete chilisaus
- 2 el ketchup
- 2 el tomatenpuree
- 1 el natuurazijn
- 1 ½ el sojasaus (of tamari (glutenvrij) of coconut aminos (soja- en glutenvrij))
- 1 tl agavesiroop
- ½ tl sesamolie
- ¼ tl witte peper
Voor de Peas Maker Stukjes
- 80 g Peas Maker Stukjes
- 1 ½ el sojasaus (of tamari (glutenvrij) of coconut aminos (soja- en glutenvrij))
- ¼ tl witte peper
- 1 el maïzena
Voor de roerbak
- 2 el plantaardige olie
- 2 teentjes knoflook
- 1 (100 g) witte ui
- 1 (200 g) gele paprika
- 160 g ananas (vers of uit blik)
- ½ (195 g) courgette
- 13 (150 g) snoeptomaatjes
- 2 stengels bosui
Eet lekker met: basmati rijst en verse koriander.
Zo maak je het
1.
Voor de zoetzure saus: doe de zoete chilisaus, ketchup, tomatenpuree, natuurzijn, sojasaus, agavesiroop, sesamolie, witte peper in een kom. Roer alles goed door elkaar en leg voor nu opzij.
2.
3.
4.
Chinees gerecht
Als je bij de chinees op de kaart kijkt dan is de kans heel groot dat er verschillende gerechten op staan, waar als basis een zoetzure saus, wordt gebruikt. Misschien ken je dit gerecht al heel goed. Maar voor degene die het niet kent, zoetzure kip wordt koe loe yuk of koe loe kai genoemd. De kip gaat dan door een beslag en wordt in de olie krokant gebakken. Vervolgens roerbakken ze paprika (en eventueel andere groenten) en ananas in een wok. De krokante kip en zoetzure saus gaat erbij. Vervolgens wordt het gegeten met rijst.
Dit gerecht is niet meer uniek maar wel héél populair. Het wordt dan ook over de hele wereld gegeten en tegenwoordig heeft elk land weer zijn eigen variatie. Helemaal in de Aziatische keuken maken ze verschil in de soort groenten en vlees maar ook de saus kan enorm variëren. Waar het bij de een meer pittig is, is het bij de ander weer meer zuur of zoet. Je begrijpt het dus al de variaties zijn dus eindeloos.
Hoe maak je vegan zoetzure kip?
Na meerdere keren dit recept getest te hebben kunnen we eindelijk, vol trots, zeggen dat we de lekkerste vegan versie hebben van vegan zoetzure kip. Omdat wij dichtbij de structuur en het mondgevoel van kip willen blijven gebruiken we de Peas Maker Stukjes in dit gerecht.
We beginnen met de zoetzure saus. We mengen de zoete chilisaus, ketchup, tomatenpuree, natuurazijn, sojasaus, agavesiroop, sesamolie en witte peper in een kom. Dit leggen we voorlopig opzij.
Dan laten we de Peas Maker Stukjes wellen in een kom, in gekookt water, voor 5 minuten. Vervolgens zeven we de stukjes en leggen we het terug in de kom. Hier voegen we sojasaus, witte peper en maïzena aan toe (de maïzena zorgt ervoor dat de stukjes wat krokanter worden tijdens het bakken). Ook dit leggen we dan opzij. Zo kunnen de smaken dus goed worden opgenomen in de Peas Maker Stukjes.
Vervolgens snijden we alle groenten. We bakken de knoflook in wat plantaardige olie op middelhoog vuur. Dan voegen we de Peas Maker Stukjes toe en bakken we al roerend bruin voor een paar minuten. De witte ui, gele paprika, ananas, courgette en snoeptomaatjes kunnen dan toegevoegd worden aan de wok en dit bakken we ook voor een paar minuten. De zoetzure saus kan erbij even goed door elkaar roeren en als laatste gaat de bosui erbij. Serveer direct met warme basmati rijst.