Meteen naar de content

Taco salade

Taco salade

Wist je dat je van taco’s ook een taco salade kunt maken? Heerlijk voor tijdens de lunch maar ook zeker als maaltijdsalade voor het avondeten.


De Peas Maker Stukjes kruiden we makkelijk met een taco kruidenmix en bakken we vervolgens, simpelweg, in de oven. Dan doen we lekker ijsbergsla, tomaat, komkommer, mais, zwarte bonen, avocado en verse koriander in een kom. Hier gaan dan de heerlijke gekruide Peas Maker Stukjes bij. En we kruimelen wat tortilla chips erover om het vervolgens af te garneren met een heerlijke zelfgemaakte dressing.


Deze taco salade is uiteraard helemaal vegan en ook soja- en glutenvrij. Onweerstaanbaar lekker voor iedereen en ook nog eens supermakkelijk om te maken.

Geen vlees eten

Taco salade

(soja- en glutenvrij)

Aantal: 2 personen

Totale tijd: 25 minuten

Taco salade

(soja- en glutenvrij)

Aantal

2 personen

Totale tijd

25 minuten

Ingrediënten

Voor het vegan taco vlees

Voor de salade

Voor de dressing

  • 100 g plantaardige yoghurt (wij hebben kokosyoghurt gebruikt)
  • 2 el vegan mayonaise
  • 2 el citroensap
  • ½ el agave siroop
  • ½ el mosterd
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl zout
  • Versgemalen zwarte peper, naar smaak

Zo maak je het


1.

Voor het vegan taco vlees: doe de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een steelpan en voeg 200 ml water toe samen met de appelazijn en de taco seasoning. Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur lager en laat pruttelen tot al het vocht is opgenomen in de Peas Maker Stukjes. Vergeet niet af en toe te roeren. 

2.

Haal de pan van het vuur en voeg de zonnebloemolie toe. Hussel goed zodat alle stukjes goed bedekt zijn. Leg op een bakplaat met aluminiumfolie of bakpapier en bak in het midden, van een voorverwarmde oven, op 190 graden Celsius voor 15-20 minuten.

3.

Voor de dressing: doe de plantaardige yoghurt in een kom en voeg de vegan mayonaise, het citroensap, de agave siroop, mosterd, gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, zout en versgemalen zwarte peper toe. Meng alles goed en leg opzij.

4.

Voor de salade: verdeel wat gesneden ijsbergsla, blokjes tomaat, blokjes komkommer, blokjes avocado, mais, zwarte bonen en verse koriander over twee kommen. Doe het gebakken vegan taco vlees erbij, verkruimel wat taco chips in je handen en strooi eroverheen. Garneer dan royaal met de dressing.

Wil je weten of je deze salade van tevoren kunt maken en hoe lang je dit kunt bewaren? Lees dan verder in de tekst voor onze tips.

Ben jij ook zo dol op Mexicaanse gerechten? Probeer dan ook echt eens een van de volgende vegan recepten met de Peas Maker Stukjes:


Vegan burrito 

Vegan fajita

Vegan tacos

taco salade

Wat is een taco salade?

De naam zegt het eigenlijk al. Een taco maar dan in de vorm van een salade. En, dit is toch lekker, kunnen we je zeggen. Los van dat het erg lekker is, eet het misschien ook nog wel lekkerder en zeker makkelijker dan gewone taco’s. 

Tex-Mex keuken

De taco salade is net als de taco ontstaan vanuit de Tex-Mex keuken. Rond 1960 hadden ze deze nieuwe manier, van taco’s eten, bedacht. De tortilla wrap werd gefrituurd in de vorm van een bakje. Hier ging dan van alles in. Denk aan sla, tomaat, bonen, vlees, kaas en bijvoorbeeld ook rijst.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel variaties op de taco salade. Het komt er eigenlijk op neer dat je er je eigen draai aan kan geven. Daarom delen we graag onze vegan versie van de taco salade met je.
maaltijdsalade

Hoe maak je een taco salade?

Een taco salade maken is echt heel makkelijk en gewoon altijd lekker. We beginnen eerst met het voorbereiden van het vegan taco vlees. We doen de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een steelpan samen met water en de taco seasoning. Dit laten we pruttelen op middelmatig vuur tot al het vocht en de smaken goed zijn opgenomen in de Peas Maker Stukjes. Dan halen we de steelpan van het vuur en voegen we wat zonnebloemolie toe. Dan bakken we het vegan taco vlees, op een bakplaat met bakpapier, in de oven voor 15-20 minuten. 
vegan vleesvervanger

Terwijl het vegan taco vlees in de oven zit maken we de dressing. We mengen in een kom wat plantaardige yoghurt, vegan mayonaise, citroensap, agavesiroop, mosterd, gerookte paprikapoeder, zout en versgemalen zwarte peper.


Dan verdelen we wat ijsbergsla, blokjes tomaat, blokjes komkommer, blokjes avocado, mais en zwarte bonen over twee kommen. Hier verkruimelen we dan nog lekker de tortilla chips over en als laatste garneren we met de dressing.


Leuke tip: Je kunt in plaats van het verkruimelen van de tortilla chips, de tortilla chips ook handig gebruiken als een soort van lepel. Met een tortilla chip schep je makkelijk de taco salade uit de kom. En, het eet ook nog eens heel leuk.

gezond eten

Wat is allemaal lekker in een taco salade?

In onze vegan versie hebben wij gekozen om de Peas Maker Stukjes te gebruiken als vervanger voor het tacovlees. Dit werkt perfect omdat de Peas Maker Stukjes goed de smaak opnemen van de taco kruidenmix. En, als je de stukjes bakt in de oven dan krijgen ze een heerlijke stevige bite.

Verschillende groentes

Wij hebben voor ijsbergsla, tomaat, komkommer en avocado gekozen. Maar je kunt ook prima kiezen voor andere slasoorten. Denk bijvoorbeeld aan botersla. Ook kun je andere groentes toevoegen zoals aubergine, paprika, koolrabi en bijvoorbeeld wortel. Net wat jij lekker vindt. 

Rijst, bonen en mais

Wij hebben zwarte bonen toegevoegd aan de taco salade maar ook hier kun je weer voor andere bonen kiezen. Bruine bonen of kidneybonen zijn ook onwijs lekker.

Soms zie je ook dat er rijst wordt gegeten in een taco salade. Dus heb je nog een restje rijst over dan kun je dit perfect toevoegen.

Om een klein zoetje te geven voor de balans, vinden wij het ook altijd lekker, om mais toe te voegen aan de taco salade. Maar ook hier geldt weer, doe wat jij het lekkerst vindt en geef er je eigen draai aan.
Vegan taco salade

Dressing

Je kun kant-en-klare taco saus kopen. Alleen dit is op basis van tomaat en wij vinden het juist lekker om een frisse en romige saus te gebruiken als dressing. Daarom hebben we de dressing zelfgemaakt en jeetje wat is dit lekker geworden. Kans is groot dat je de meeste ingrediënten voor deze dressing al in huis hebt. Dat maakt het extra makkelijk.  

Tortilla chips

Wij vinden het lekker om tortilla chips te gebruiken in de taco salade. Dit geeft een extra crunch aan de salade. Tegenwoordig heb je heel veel verschillende soorten tortilla chips in de winkel liggen. Zowel in vorm als in smaak. Wij zijn dol op de sweet chilli pepper tortilla chips maar naturel is ook altijd erg lekker. Wij zijn heel benieuwd welke tortilla chips jij zou kiezen voor in deze taco salade?
salade

Kun je de salade van tevoren maken?

Je kunt de taco salade zeker van tevoren maken. We raden dan wel aan dat je alles apart van elkaar bewaard in de koelkast. 

Het vegan taco vlees

Je kunt de Peas Maker Stukjes mengen in de kruiden en dan bewaren in de koelkast. De stukjes kun je dan later afbakken in de oven. Ook kun je ervoor kiezen om de stukjes te bewaren nadat je deze hebt afgebakken in de oven. Bewaar dan afgesloten in de koelkast voor maximaal 3 dagen. Deze kun je dan weer kort opwarmen in de magnetron.

Je hoeft de stukjes trouwens niet per se op te warmen. Je kunt ze namelijk, na bereiding, ook gewoon koud eten.

De dressing

Als je de dressing hebt gemaakt kun je deze voor 5 dagen, afgedekt, bewaren in de koelkast. Garneer dit pas over de salade als je de taco salade gaat eten.

De salade

Was en snij alles en doe dit in een bak en bewaar afgesloten in de koelkast voor maximaal 3 dagen. Mocht je avocado willen toevoegen aan de salade snij deze dan pas op het moment dat je de salade gaat eten.

Wat je ook kunt doen is de avocado al snijden in blokjes en dan goed besprenkelen met limoen- of citroensap en dan afgedekt bewaren in de koelkast. Op deze manier zal de avocado niet bruin kleuren.
vegan lunch

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Gratis e-book

Ontvang meteen 4 heerlijke recepten zonder vlees.