Meteen naar de content

Vegan kipstukjes

Vegan kipstukjes maken gaat heel makkelijk met de Peas Maker Stukjes. Dit doen we door de stukjes, na het wellen in gekookt water, op smaak te maken met appelazijn, uienpoeder, knoflookpoeder en zout. Maar je kunt er natuurlijk ook andere kruiden aan toevoegen. In dit recept laten we je zien hoe je deze vegan kipstukjes heel makkelijk kunt gebruiken in de Airfryer.


Je kunt deze vegan kipstukjes als basis gebruiken voor in bijna elk gerecht. Wij kiezen ervoor om deze vegan kipstukjes te eten in een Thaise salade. De combinatie tussen krokant, fris, zuur, zoet en zout maakt deze vegan kipstukjes in een Thaise salade echt speciaal. Het is een echte smaakexplosie en de verschillende structuren maken dit gerecht echt uniek.

Vegan kipstukjes

(soja- en glutenvrij)

Aantal

4 personen (als bijgerecht)

Totale tijd

20 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vegan kipstukjes

  • 60 g Peas Maker Stukjes
  • 1 el appelazijn
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl zout

Voor de dressing en salade

  • 2 el limoensap
  • 1 el glutenvrije sojasaus (liever geen soja en geen gluten? Probeer dan eens coconut aminos)
  • 1 tl agavesiroop
  • 1 sjalot
  • ½ (225 g) komkommer
  • Flinke hand verse korianderblaadjes
  • Flinke hand verse muntblaadjes

Zo maak je het


1.

Begin met het maken van de vegan kipstukjes. Doe de Peas Maker Stukjes in een kom. Giet hier gekookt water op en laat 10 minuten wellen. Zeef de stukjes en leg terug in de kom. Voeg de appelazijn, plantaardige olie, uienpoeder, knoflookpoeder en het zout toe. Roer alles goed zodat elk stukje bedekt is met de kruiden. Leg voor nu opzij.*

2.

Roer voor de dressing het limoensap, de sojasaus en agavesiroop in een kommetje. Leg voor nu opzij.

3.

Snij de sjalot in dunnen ringen en doe in een kom. Schil de komkommer en snij in halve maantjes. Voeg toe aan de kom samen met de korianderblaadjes en de muntblaadjes.

4.

Verwarm de Airfryer** voor op 180 graden Celsius. Bak vervolgens de Peas Maker Stukjes krokant in 5-8 minuten. Doe de warme en krokante Peas Maker Stukjes in de kom bij de salade en voeg ook de dressing hieraan toe. Hussel alles goed door elkaar. Eet direct en serveer eventueel met stukjes avocado en stukjes mango. Dit is een absolute aanrader.

*Wil je alleen de vegan kipstukjes maken zonder de salade? Ga dan na stap 1 verder met stap 4.

**Heb je geen Airfryer? Geen probleem. Je kunt de vegan kipstukjes ook prima in de pan of in de oven bakken. Lees hier meer over in de tekst hieronder.

Wat zijn vegan kipstukjes?

Misschien trek je, je wenkbrauwen op bij het horen van vegan kipstukjes of je bent er al helemaal bekend mee. Hoe dan ook, tegenwoordig kun je in alle grote supermarkten vegan kipstukjes vinden in het versvak. Hier worden wij heel blij van. Mooi om te zien dat er steeds meer vleesvervangers, ook wel vleesopvolgers genoemd, in de supermarkten te vinden zijn.

Waar worden vegan kipstukjes van gemaakt?

Misschien denk je, waar wordt dit dan van gemaakt? De meeste vleesvervangers voor vegan kipstukjes worden gemaakt op basis van soja-eiwit en tarwe-eiwit. Helaas zijn deze opties dus dan niet gluten- en/of sojavrij.

Liever geen gluten en geen soja!

Wat de Peas Maker Stukjes uniek maakt, is dat ze gemaakt worden vanuit gele erwten en tuinbonen. Hiermee sluit je meteen soja en gluten uit. En, eigenlijk alle voedselallergieën. Bijkomend voordeel is dat de Peas Maker Stukjes gedroogd zijn waardoor je ze, heel lang maar dan ook écht heel lang kunt bewaren in je voorraadkast. Zo heb je dus altijd wat in huis. En je kunt ze in allerlei recepten gebruiken op vele verschillende manieren. Voor gebruik hoef je de stukjes alleen te wellen in gekookt water en vervolgens kun je ermee doen wat je wilt. Je kunt ze als kipstukjes gebruiken in een vegan caesar salad maar je kunt er bijvoorbeeld ook heerlijke vegan burgers van maken. Of wat dacht je van een vegan tonijnsalade? De opties zijn dus eindeloos!

Hoe maak je vegan kipstukjes?

Om vegan kipstukjes te maken gebruiken wij de Peas Maker Stukjes. Net zo makkelijk en superlekker. We wellen de stukjes eerst in gekookt water. Hierna zeven we de stukjes en brengen we het op smaak met appelazijn, uienpoeder, knoflookpoeder, zout en plantaardige olie. De plantaardige olie zorgt voor het krokante laagje aan de buitenkant en tegelijkertijd blijven de stukjes aan de binnenkant lekker sappig en vlezig van structuur.

In dit recept kiezen we ervoor om de vegan kipstukjes te bakken in de Airfryer. Dit gaat namelijk supersnel. (En, we kregen al vaker de vraag of we een recept wilde delen met de Peas Maker Stukjes in de Airfryer, vandaar.) We verwarmen de Airfryer voor op 180 graden Celsius. Vervolgens bakken we de stukjes in ongeveer 8 minuten goudbruin en krokant.

Nu kun je de vegan kipstukjes overal voor gebruiken. In dit recept delen we nog de optie om het te eten in een Thaise salade. Lekker, simpel en een echte smaakexplosie!

Ik heb geen Airfryer

Heb je geen Airfryer? Geen probleem! Je kunt de vegan kipstukjes ook in de pan bakken tot de stukjes aan alle kanten bruin kleuren. Ook kun je ervoor kiezen om de stukjes af te bakken in de oven. Aangezien elke oven anders is in sterkte raden wij aan om dit even te testen en uit te proberen wat het beste werkt. Ook hebben we recepten waarin we de Peas Maker Stukjes bakken in de oven. Denk bijvoorbeeld aan vegan shoarma, Amerikaanse salade, taco salade en Griekse ovenschotel.

Glutenvrij en sojavrij

De kipstukjes in dit recept zijn helemaal gluten- en sojavrij. Dit komt omdat we de Peas Maker Stukjes gebruiken en op smaak maken met kruiden en smaakmakers. Het voordeel hierin is ook dat je het helemaal naar je eigen smaak en wens kunt aanpassen.