Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan mac & cheese
Deze vegan mac & cheese is Amerikaanse comfort food maar dan een stuk gezonder en onwijs lekker. Dit recept is volgens het klassieke gerecht maar dan hebben wij er nog vegan spekjes aan toegevoegd, gemaakt van de Peas Maker Stukjes.
Dit recept is dan ook helemaal niet moeilijk om te maken. En, alle ingrediënten haal je gewoon uit je voorraadkast. Superhandig dus als je geen tijd hebt om boodschappen te doen.
De vegan kaassaus is supersmeuïg, stretchy en echt magisch. Je weet niet wat je proeft. Laat jezelf en anderen verrassen met dit populaire gerecht. We zijn dan ook heel benieuwd wat je van deze vegan mac & cheese gaat vinden. Veel kookplezier en geniet ervan.
Vegan mac & cheese
(soja- en glutenvrije optie)
Aantal: 5-6 personen
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Vegan mac & cheese
(soja- en glutenvrije optie)
Aantal
5-6 personen
Voorbereidingstijd
25 minuten
Totale tijd
45 minuten
Ingrediënten
Voor de vegan spekjes
- 80 g Peas Maker Stukjes
- 3 el sojasaus (soja- en glutenvrij*)
- 2 tl ahornsiroop
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- 1 el plantaardige olie, om in te bakken
Voor de vegan kaassaus
- 500 ml plantaardige melk
- 50 g edelgistvlokken
- 4 el (32 g) tapioca meel**
- 1 tl zout, of meer
- 1 tl uienpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
Verder nodig
- 500 g Maccheroni pasta(of macaroni)
- Zakje plantaardige geraspte kaas
- Versgemalen zwarte peper (optioneel)
Eet lekker met: een salade of geroosterde groenten. Of voeg eventueel groenten naar wens toe. Het kan zijn dat je de vegan kaassaus dan misschien moet verdubbelen.
Zo maak je het
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
*Soja- en glutenvrij maken
Deze vegan mac & cheese maak je heel makkelijk soja- en glutenvrij. Vervang de sojasaus door 3 eetlepels coconut aminos. De 2 theelepels ahornsiroop kun je nu ook overslaan aangezien coconut aminos al wat zoet is.
Maak eventueel nog meer op smaak met zout, aangezien spekjes altijd erg zout zijn. Vervang de macaroni voor glutenvrije macaroni of kies een andere glutenvrije pastasoort.
** Tapioca meel is meel gemaakt van gedroogde cassave. Je kunt dit kopen bij een Toko maar ook bijvoorbeeld bij de Holland & Barret. https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/holland-barrett-tapiocazetmeel-60009790. Dit ingrediënt is een must om op voorraad te hebben. Het is namelijk een perfecte glutenvrije binder. En, wat tapioca meel zo uniek maakt is dat tijdens het verwarmen, de saus enorm stretchy wordt, zoals bij een kaassaus. Zeker een aanrader om te kopen.
Tip: Ga je de Tapioca meel kopen bij Holland & Barret? Dan, is het misschien ook handig en leuk om te weten dat zij ook edelgistvlokken verkopen. Vaak hebben ze hier ook een leuke actie voor. Dit maakt het weer een stuk voordeliger.
Heb je geen oven?
Geen probleem. Lees verder in de tekst hieronder hoe je de stappen je dan het beste kunt volgen.
Groenten toevoegen?
Dat kan uiteraard. Verder in de tekst hieronder geven we nog wat tips en ook wat voor groenten lekker zijn om te combineren met deze vegan mac & cheese.
Ben jij ook zo dol op ovenschotels? Dan denken we dat je de volgende recepten ook erg lekker gaat vinden:
Wat is mac & cheese?
Mac & cheese is een Amerikaans gerecht waar pasta wordt gecombineerd met een kaassaus. Het woord ‘mac’ is een afkorting van het woord ‘macaroni’. Deze pastasoort is ook ontstaan in Amerika. Leuk weetje is dan ook dat ze in Italië geen macaroni kennen. Wel kennen ze maccheroni. Maar het ligt er dan wel weer aan waar je dit besteld in Italië aangezien elke streek weer zijn eigen soort maccheroni maakt.
Dit gerecht is tegenwoordig niet alleen superpopulair in Amerika maar ook in de UK. En, vele andere landen kennen dit gerecht ook. Iedereen maakt het weer op zijn eigen manier. Een echte klassieke mac & cheese wordt alleen gemaakt met macaroni en een kaassaus maar soms worden er ook andere ingrediënten aan toegevoegd zoals; krab, kreeft en truffels. Wij hebben ervoor gekozen om de Peas Maker Stukjes als spekjes toe te voegen. Dat maakt deze vegan mac & cheese extra speciaal en bijzonder. We leggen je graag hieronder uit hoe wij onze favoriete vegan mac & cheese maken.
Hoe maak je vegan mac & cheese?
We doen dan de plantaardige melk, edelgistvlokken, het tapioca meel, zout, de uienpoeder en knoflookpoeder in een steelpan. Dit alles roeren we goed en brengen dan het geheel aan de kook. We blijven continu goed roeren met een garde. Zodra de saus dik en stretchy wordt halen we de vegan kaassaus van het vuur. Dit voegen we toe aan de pan met de gekookte pasta. We roeren alles goed en dan voegen we de vegan spekjes toe.
Nadat alles goed gemengd is, verdelen we de helft van de pasta in een ovenschaal. Hier strooien we wat versgemalen zwarte peper en wat vegan geraspte kaas over. Vervolgens kan de rest van de pasta erbij. Dit drukken we stevig aan in de ovenschaal. Tot slot garneren we weer met wat versgemalen zwarte peper en vegan geraspte kaas. Dan bakken we alles in de oven tot de bovenkant wat krokant en bruin wordt.