Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Vegan shepherd’s pie
Vegan shepherd’s pie is eten waar wij nu echt naar verlangen. Een comforting ovenschotel dat perfect werkt tijdens de koudere dagen. Heb je veel eters of wil je graag een voorraadje eten overhouden? Dan zijn ovenschotels de perfecte oplossing. Vegan lasagne blijft dan ook echt een favoriet van ons. Maar wat dacht je van een heerlijke vegan moussaka?
Normaal gesproken wordt shepherd’s pie gemaakt met lamsgehakt wat weer gekookt wordt in runderbouillon. Hierdoor krijgt de vulling een donkere kleur. Om dit recept vegan te maken, konden we ervoor kiezen, om sojasaus toe te voegen voor de kleur. Maar we wilde dit recept graag sojavrij houden. De kleur van de vulling komt dus niet overeen met het originele gerecht, maar hé, het is wel helemaal vegan, sojavrij met glutenvrije optie en onwijs lekker! Lees snel verder dan laten we je graag zien hoe wij deze vegan shepherd’s pie maken in een paar simpele stappen!
Vegan shepherd's pie
(sojavrij met glutenvrije optie)
Aantal: 4-5 personen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Vegan shepherd’s pie
(sojavrij met glutenvrije optie)
Aantal
4-5 personen
Voorbereidingstijd
30 minuten
Totale tijd
50 minuten
Ingrediënten
- 1 el zonnebloemolie
- 1 (150 g) ui
- 2 (135 g) stengels bleekselderij
- 2 (150 g) wortels
- ¼ tl zout
- ¼ tl zwarte peper
- 2 el HP saus*
- 600 ml groentebouillon
- 100 g Peas Maker Stukjes
- 1 tl maïzena (+ 2 tl koud water)
- 1 kg kruimige aardappelen
- 50 g plantaardige boter
- 50 ml warme amandelmelk (of andere plantaardige melk)
- 50 g geraspte vegan Parmezaan
- ½ tl zout
*Glutenvrije optie: vervang de HP saus met 4 theelepels vegan worcestershire saus.
Zo maak je het
1.
Schil de aardappels en kook in ruim water voor ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.
2.
3.
4.
5.
6.
Wat is vegan Shepherd’s pie?
De naam shepherd’s pie betekent letterlijk “herderstaart”. Deze taart kun je meer zien als een ovenschotel. Dit gerecht wordt oorspronkelijk gemaakt van restjes vlees met groenten. Hierop gaat een smeuïge aardappelpuree. Alles wordt in de oven verder verwarmd en hierdoor wordt aardappelpuree, aan de bovenkant, wat krokant.
Waar komt het vandaan?
Shepherd’s pie is een traditioneel gerecht dat is ontstaan in Schotland en Noord Engeland. Het vlees dat in een klassieke shepherd’s pie zit is lamsvlees. Erg voor de hand liggend natuurlijk aangezien Schotland echt een schapenland is. En, dit is een strikte regel. Want wordt shepherd’s pie gemaakt met rundergehakt dan heet het een cottage pie. En, de cottage pie is weer een traditioneel gerecht in Ierland.
Ach ja, een ingewikkeld verhaal maar wil je weten hoe je dit klassieke gerecht omtovert tot een heerlijke vegan versie? Lees dan snel verder.
Hoe maak je een vegan shepherd’s pie?
We koken eerst de aardappels in water. Terwijl de aardappels aan het koken zijn fruiten we de ui, bleekselderij en wortel voor ongeveer 5 minuten, in wat zonnebloemolie, in de pan. Hier voegen we het zout, de zwarte peper, HP saus en groentebouillon aan toe. We brengen dan het geheel aan de kook en voegen de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe. Dit laten we kort mee pruttelen. De maïzena mengen we dan met het water en dit voegen we toe aan de pan. Dan laten we alles voor 1 minuut pruttelen, terwijl we blijven roeren. Hierna gaat het hele mengsel in een ovenschaal.
Als de aardappels gaar zijn, gieten we het af en leggen we het weer terug in de pan. Hierin stampen we de aardappels zo fijn mogelijk met een aardappelstamper. Dan voegen we de plantaardige boter, warme amandelmelk, vegan geraspte Parmezaan en het zout toe. Dit alles roeren we goed door elkaar tot een smeuïge massa. We verdelen de aardappelpuree gelijkmatig over het mengsel in de ovenschaal. Tot slot schrapen we met een vork over de aardappelpuree (zie video hierboven voor methode) voordat het in de oven gaat. Na ongeveer 20 minuten is de shepherd’s pie klaar.
Kun je de vegan shepherd’s pie invriezen?
Ja, je kunt de vegan shepherd’s pie prima voorbereiden en hierna invriezen. Zodra de shepherd’s pie uit de oven komt laat je het volledig afkoelen op kamertemperatuur. Dek dan af met folie en bewaar in de vriezer. Wil je een deel invriezen? Dat kan natuurlijk ook. Bewaar dan in een afgesloten bakje in de vriezer.
Bakken vanuit de vriezer
Zodra de vegan shepherd’s pie uit de vriezer komt, haal de folie eraf en dek af met aluminiumfolie. Laat de ovenschotel warm worden voor ongeveer 1 uur in de oven op 180 graden Celsius. Haal de aluminiumfolie eraf en leg de vegan shepherd’s pie nog voor een paar minuten onder de gril tot er een mooi krokant korstje ontstaat.
Tip: Als je de vegan shepherd’s pie de avond ervoor in de koelkast ontdooit, kun je de baktijd halveren.