Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Nasi goreng
Nasi goreng kun je dus al in maar 15 minuten maken! Dit recept is het toppunt van makkelijk, snel en 100% comfort food. Elke hap is gewoon een smaakexplosie. Eet het lekker met wat plakken komkommer, partjes tomaat, sambal en gebakken uitjes.
De Peas Maker Stukjes zijn dan ook de perfecte toevoeging in dit gerecht. Doordat ze lang houdbaar zijn, heb je namelijk altijd wat in huis.
Handig om te weten: Heb je rijst over van een andere dag of wil je de groenten opmaken die nog in je koelkast liggen? Dan is dit het perfecte basisrecept. Deze vegan nasi goreng is dan ook een topgerecht voor op die drukke doordeweekse dagen. Je bent sneller klaar als je dit kookt dan dat je boodschappen doet of eten gaat bestellen😉
Nasi goreng
Aantal: 2-3 personen
Totale tijd: 15 minuten
Nasi goreng
(met soja- en glutenvrije optie)
Aantal
2-3 personen
Totale tijd
15 minuten
Ingrediënten
Voor de Peas Maker Stukjes
- 60 g Peas Maker Stukjes
- 1 el sojasaus
- 1 el ketjap manis
Voor de nasi goreng
- 1 (90) g witte ui, gesnipperd
- 3 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 el zonnebloemolie
- 1 rode peper (verwijder eventueel de zaadlijst als je het niet pittig wilt)
- 475 g (175 g ongekookt) gekookte en afgekoelde basmati rijst
- 1 el sojasaus
- 1 el ketjap manis
- ½ groentebouillonblokje
Eet lekker met: partjes tomaat, plakken komkommer, sambal badjak en gebakken uitjes.
Voor soja- en glutenvrij: vervang alle eetlepels sojasaus en ketjap manis voor coconut aminos.
Zo maak je het
1.
Doe de droge Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat wellen voor minstens 5 minuten. Zeef de stukjes en leg terug in de kom. Voeg nu de sojasaus en ketjap manis toe. Roer alles goed en leg opzij.
2.
3.
4.
Wat is nasi goreng?
Nasi goreng is gekookte rijst dat is afgekoeld, wat daarna wordt gebakken in een hete wok. Het woord “nasi” betekent dan ook in Indonesië gekookte rijst en “goreng” betekent letterlijk gebakken. Nasi goreng is dan ook echt een basisgerecht waar weer allerlei verschillende ingrediënten aan toegevoegd kan worden. In Indonesië wordt het gegeten met groenten maar ook met vis, vlees en ei. En, dat is nog niet alles. Het wordt bijvoorbeeld ook nog geserveerd met wat gebakken uitjes, sambal, kroepoek of emping, atjar en soms ook satésaus.
Waar komt het vandaan?
Nasi goreng komt uit Indonesië en wordt daar ook gezien als het nationale gerecht. Het zal je misschien dan ook niet verbazen dat zij dit zelfs eten als ontbijt. Rijst is namelijk het basisvoedingsmiddel in Indonesië. Als er restjes eten over zijn van de avond ervoor, wordt het de volgende ochtend, gewoon weer gebakken met rijst en gegeten als ontbijt.
Door de emigratie van de Javanen uit Indonesië naar Suriname is nasi goreng ook daar bekend geworden. De Surinaamse bevolking hebben er wel hun eigen draai aan gegeven.
Hoe maak je vegan nasi goreng?
Wij wilden graag een goed basisrecept delen zodat je hier eventueel zelf nog het een en ander aan kan toevoegen. De basis bestaat normaal gesproken uit koude rijst (dat al eerder is gekookt), olie, ketjap manis en/of sojasaus, rode peper, ui en knoflook. Dit wordt allemaal gebakken in een pan of wok. Aan deze basis vinden wij het lekker om de Peas Maker Stukjes toe te voegen. Dit is niet alleen lekker en gezond maar hierdoor heb je ook eiwitten toegevoegd aan de nasi goreng. Op deze manier kun je het vlees, de vis en het ei achterwege laten. Daarnaast geeft het een heerlijke bite aan de nasi goreng.
Eerst wellen we de droge Peas Maker Stukjes in gekookt water. Hierna zeven we de stukjes en maken we ze op smaak met wat sojasaus en ketjap manis. Dit leggen we dan even opzij. Dan voegen we zonnebloemolie toe aan een hete wok en bakken we de knoflook, witte ui en de rode peper op hoog vuur. De Peas Maker Stukjes bakken we vervolgens mee voor een paar minuten. Tot slot mag de koude rijst erbij samen met de sojasaus, ketjap manis en de helft van het groentebouillonblokje. Bak alles goed, terwijl je blijft roeren en omscheppen, voor ongeveer 5 minuten. Eet lekker met wat partjes tomaat, plakken komkommer, sambal badjak en garneer met gebakken uitjes.
Wat eet je lekker bij vegan nasi goreng?
Handige tips
Kook de rijst een dag eerder!
Wij raden aan om de rijst een dag eerder te koken of kook op de momenten, dat je al rijst zou gaan koken, gewoon wat extra. De rijst kun je dan bewaren in de koelkast om de volgende dag nasi goreng mee te maken.
Wil je de volgende dag geen nasi goreng maken? Dan kun je de rijst ook prima invriezen. Laat de rijst eerst goed afkoelen voordat je het in de vriezer legt. Nu hoef je de rijst er alleen nog maar uit te halen zodra je nasi goreng gaat maken. Laat eerst de rijst ontdooien voordat je het verder gaat verwerken in het recept.
Kan je nasi goreng invriezen?
Ja, dat kan zeker. Als je de nasi goreng hebt gemaakt en je hebt nog over, zorg dan dat alles eerst goed afgekoeld is voordat je het invriest. Laat vervolgens weer ontdooien als je het uit de vriezer haalt. Verhit een kleine beetje zonnebloemolie in de pan en bak de nasi goreng op hoog vuur voor een paar minuten of tot het goed warm is.