Meteen naar de content

Vegan caesar salad

Huh, een vegan caesar salad, dat kan toch helemaal niet, zullen sommige mensen denken. En die gedachte snappen we want een caesar salad is allesbehalve vegan. In het originele recept wordt ansjovis, ei en Parmezaanse kaas gebruikt. Maar daar zien wij natuurlijk de uitdaging in! En, mogen we zeggen dat het eindresultaat meer dan lekker is geworden. Wij hebben er zeker een nieuwe favoriet bij.


Dit is zo’n salade die je kunt eten als bijgerecht maar om eerlijk te zijn eten wij dit als een volwaardige lunch. Het is heerlijk romig door de vegan mayonaise en hummus, krokant door de croutons, fris door de sla en eiwitrijk door de Peas Maker Stukjes. Deze vegan caesar salad is een absolute winnaar! Het is zo gevaarlijk lekker want je blijft maar opscheppen.

Vegan caesar salad

(sojavrij met glutenvrije optie)

Aantal

4 personen (als bijgerecht)

Totale tijd

30 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de croutons

  • ½ (75 g) volkoren baguette (gebruik glutenvrij brood om deze salade glutenvrij te houden)
  • Scheutje olijfolie
  • Snufje versgemalen zwarte peper en zout

Voor de dressing

  • 80 g vegan mayonaise
  • 50 g hummus
  • 1 tl mosterd, fijn
  • 1 tl citroensap
  • 1 el kappertjes, fijngehakt
  • 40 g vegan Parmezaan, geraspt
  • Versgemalen zwarte peper

Voor de vegan “kipstukjes"

  • 50 g Peas Maker Stukjes
  • 1 el appelazijn
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • ¼ tl zout
  • 1 el plantaardige olie

  • 2 (300 g) kropjes baby romaine sla

Zo maak je het


1.

Voor de croutons: verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Snij de volkoren baguette in kleine blokjes. Verdeel over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met wat olijfolie, zout en zwarte peper. Hussel alles goed door elkaar met je handen. Bak ongeveer 10 minuten in het midden van de oven of tot ze lekker krokant en bruin zijn.

2.

Voor de dressing: hak de kappertjes fijn en rasp de vegan Parmezaan. Doe in een kom samen met de vegan mayonaise, hummus, mosterd, het citroensap en de zwarte peper. Leg voorlopig opzij.

3.

Voor de vegan "kipstukjes": doe Peas Maker Stukjes in een kom en schenk hier gekookt water op. Laat de stukjes wellen voor 5 minuten. Zeef de stukjes en leg terug in de kom. Voeg de appelazijn, knoflookpoeder, uienpoeder en het zout toe. Roer alles goed zodat alle stukjes op smaak zijn gemaakt. Verhit de plantaardige olie in de koekenpan op middelhoog vuur en bak de stukjes in een paar minuten tot ze bruin worden.

4.

Was de baby romaine sla en leg in een kom. Voeg de dressing toe en meng goed door elkaar zodat al de sla bedekt is met de dressing. Voeg de vegan “kipstukjes” en croutons toe. Hussel alles nog eens goed door elkaar en serveer direct. Garneer eventueel nog af met wat extra vegan geraspte Parmezaan.

Waar komt de caesar salad oorspronkelijk vandaan?

Velen zullen vast weten wat een caesar salad is en de kans is ook groot dat je het vast al eens hebt gegeten. Maar waar komt deze salade toch oorspronkelijk vandaan? Als je dacht dat de salade vernoemd is naar Julias Caesar, de Romeinse politicus, generaal en schrijver dan heb je het helemaal mis! Want dit klassieke gerecht is bedacht door een Mexicaanse chef, Caesar Cardini die uit noodzaak deze salade bedacht. 


Het verhaal gaat dat Caesar op 4 juli 1924 een probleem had. Het was een heerlijke warme zomerse dag en alle Amerikaanse toeristen besloten om op hun nationale feestdag buiten de deur te gaan eten. Hierdoor kreeg hij meer gasten in zijn zaak waardoor hij niet genoeg in huis had om voor iedereen te kunnen koken. Caesar besloot om met de ingrediënten die hij nog op voorraad had, één gerecht te maken voor iedereen. De salade werd uiteraard gemaakt van sla, waaraan knoflook, Parmezaanse kaas, croutons, zachtgekookte eieren, olijfolie en Worcestershire sauce werd toegevoegd.


Later in 1929 voegde Caesars broer Alex, ansjovis aan de salade toe. Dit werd meteen een hit en zo wordt de salade nog steeds gemaakt. Maar er zijn tegenwoordig talloze variaties en verschillende ingrediënten en smaken aan de salade toegevoegd. Daarom laten we jou graag onze vegan versie zien.

Hoe maak je een vegan caesar salad?

Deze vegan caesar salad maken is zeker niet moeilijk maar je kunt het eigenlijk in drie stappen verdelen. Je maakt de croutons, dressing en vegan “kipstukjes”.

Croutons

Eerst snij je een volkoren baguette in blokjes. Hier kun je natuurlijk ook ander soort brood voor gebruiken. Deze maak je op smaak met wat olijfoliezout en versgemalen zwarte peper. Dit bak je in de oven tot ze lekker krokant worden.

Dressing

Vervolgens maak je de dressing. Je mengt de vegan mayonaise, hummus, mosterd, het citroensap, de fijngehakte kappertjes en geraspte vegan Parmezaan in een kom. Dit leg je even opzij voor later.

Vegan “kipstukjes”

Om de vegan “kipstukjes” te maken wellen we eerste de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Dit zeven we en maken we op smaak met appelazijnknoflookpoederuienpoeder en zout. Waarna we het vervolgens bakken in wat plantaardige olie.


Ten slotte wassen we de baby romaine sla. Dit leggen we in een grote kom en hier voegen we de dressing aan toe. Omdat het een hele dikke dressing is kun je ook je handen gebruiken om dit goed te verdelen en te masseren in de bladeren. Zo is elk stukje sla goed bedekt met de dressing. Vervolgens voegen we de gebakken vegan “kipstukjes” en de croutons toe.

Lunch, avondeten en bijgerecht

Wanneer eet je nu een vegan caesar salad? Nou, daar kunnen we kort over zijn, wanneer jij het wilt. Hier zijn natuurlijk geen regels voor. Omdat deze salade superromig is, vol van smaak en rijk aan eiwitten en vezels kun je het prima als een maaltijd eten. Dit gerecht kun je dus zeker eten als lunch. Maar natuurlijk ook als avondmaaltijd. Eet het dan eventueel lekker in combinatie met een soepje. Maar deze vegan caesar salad werkt ook perfect als bijgerecht. Maar deze vegan caesar salad werkt ook perfect als bijgerecht. Heerlijk om bijvoorbeeld te eten bij de volgende Italiaanse recepten die we ook delen op de website zoals: vegan cacciatore, pasta ragu, vegan pizza, vegan carbonara of de vegan bolognese.

Is deze salade glutenvrij?

Omdat er in een caesar salad, croutons worden toegevoegd, is dit niet glutenvrij. Maar goed nieuws, dit is het enige ingrediënt waar gluten in zitten in dit recept. Dus, je kunt de croutons prima maken van glutenvrije brood. De croutons geven die extra knapperige bite aan de salade. Maar je kunt dit simpelweg ook weglaten uit deze vegan caesar salad. De salade blijft verrukkelijk.