Meteen naar de content

Quinoa salade

Een quinoa salade maken met de Peas Maker Stukjes stond al lang op de lijst want dit is niet alleen lekker en makkelijk maar je kunt het ook perfect eten als voedzame lunch, evenwichtig diner, of zelfs als lichte snack tussendoor.


Quinoa is een machtige graankorrel vol eiwitten, vezels, en mineralen. We mengen het met knapperige groenten, verse kruiden, een handvol noten en cranberries, een heerlijke frisse dressing, en voilà! We hebben een quinoa salade. 


Het is een culinair kameleon die past bij elk seizoen en elke smaak. Of je nu van zoet of hartig houdt, deze salade staat klaar om je smaakpapillen te veroveren. Perfect voor de gezondheidsbewuste fijnproever die iets lekkers en voedzaams wil, zonder in te leveren op smaak. Probeer het eens; deze vegan quinoa salade wacht op je, klaar om je dag op te fleuren en je energie te geven!

Quinoa salade

(soja- en glutenvrij)

Aantal

3-4 personen

Totale tijd

25 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de Peas Maker Stukjes

  • 80 g Peas Maker Stukjes 
  • 250 ml water
  • 1 ½ el appelazijn
  • 1 tl uienpoeder
  • ½ tl zout
  • ½ tl korianderpoeder
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl komijnpoeder

Voor de salade

  • 150 g quinoa (ongekookt)
  • ½ komkommer
  • 5 (115 g) radijsjes
  • 2 stengels bosui
  • 80 g gedroogde cranberries
  • 50 g geroosterde walnoten (of andere noten)
  • 30 g geroosterde pompoenpitten
  • 50 g verse peterselie
  • 40 g verse koriander
  • 10 g muntblaadjes
  • ½ blok vegan feta


Voor de dressing

  • 3 el olijfolie
  • 3 el citroensap
  • ½ tl zout
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ tl komijnpoeder

Zo maak je het


1.

Voor de Peas Maker Stukjes: doe de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een steelpan samen met het water, de appelazijn, uienpoeder, het zout, de korianderpoeder, knoflookpoeder en komijnpoeder. Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur lager en laat pruttelen tot al het vocht is opgenomen in de Peas Maker Stukjes. Hak de stukjes grof in wat kleinere stukken.

2.

Voor de salade: kook ondertussen de quinoa volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat daarna wat afkoelen tot het lauwwarm is. Doe dan in een kom. Snij de komkommer in blokjes, de radijsjes in dunne halve plakjes en de bosui in dunne ringen. Hak de walnoten grof en hak de peterselie, koriander en muntblaadjes fijn. Voeg alles toe aan de kom samen met de gedroogde cranberries en geroosterde pompoenpitten. Hussel alles goed en verkruimel dan de vegan feta in de kom. 

3.

Voor de dressing: meng de olijfolie, het citroensap, het zout, de korianderpoeder en komijnpoeder in een kom. Voeg toe aan de quinoa salade en hussel alles goed door elkaar. Serveer direct en verkruimel eventueel nog wat vegan feta als garnering. 

Tip: Voeg vooral naar eigen smaak andere groenten, noten en zaden toe. Dit recept is een perfecte basis waarin je lekker kan variëren met allerlei verschillende ingrediënten.

Ben jij ook zo dol op salade gerechten? Dan denken we dat je de volgende recepten ook erg lekker gaat vinden:


Wat is een vegan quinoa salade?

Quinoa heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot meer dan 5000 jaar geleden. Dit voedzame gewas werd eerst gecultiveerd door de Inca's in de Andes-regio van Zuid-Amerika, waar het een heilig en essentieel onderdeel was van hun dieet.


Met de komst van de Spaanse veroveraars in de 16e eeuw raakte quinoa in de vergetelheid, overschaduwd door andere granen die de Europeanen meebrachten. Eeuwenlang bleef quinoa een lokaal geheim.


Pas in de late 20e en vroege 21e eeuw werd quinoa herontdekt door de rest van de wereld. Zijn populariteit schoot omhoog als een gezonde en glutenvrije optie, en tegenwoordig wordt het geteeld en genoten over de hele wereld. Daarom dat het hoog tijd werd om een lekkere en voedzame quinoa salade met je te delen. 

Hoe maak je een quinoasalade?

Het is helemaal niet moeilijk om deze quinoa salade te maken. We beginnen eerst met het op smaak maken van de Peas Maker Stukjes. We doen de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een steelpan met wat water, appelazijn, uienpoeder, zout, korianderpoeder, knoflookpoeder en komijnpoeder. Dit brengen we dan aan de kook. Zodra het kookt zetten we het vuur wat lager en laten we alles pruttelen tot al het vocht is opgenomen in de stukjes. Dan hakken we de stukjes in wat kleinere stukken. Dit leggen we dan even opzij. 


Vervolgens koken we de quinoa zoals de bereidingswijze op de verpakking. Dit doen we in een kom samen met de blokjes komkommer, plakjes radijs en gesneden bosui. Hier voegen we ook de gedroogde cranberries, gehakte walnoten, verse peterselie, verse koriander, muntblaadjes, geroosterde pompoenpitten en verkruimelde vegan feta aan toe samen met de op smaak gemaakte Peas Maker Stukjes. Dit husselen we goed door elkaar. 


Dan mengen we de olijfolie, het citroensap, het zout, de korianderpoeder en komijnpoeder in een kleine kom. Dit voegen we toe aan de quinoa salade. Alles husselen we nog eens goed. Dan serveren we het direct en garneren eventueel nog wat af met wat verkruimelde vegan feta. 

Wanneer eet je een quinoa salade?

Deze quinoa salade is buitengewoon veelzijdig en kan op elk moment van de dag worden gegeten. Of het nu gaat om een voedzame lunch, een evenwichtig diner, of zelfs als lichte snack tussendoor, deze quinoa salade past perfect in elke maaltijdschema.

Als lunch

Voor de lunch kan dit gerecht dienen als een lichte, maar vullende maaltijd. Deze quinoa salade, gemengd met groenten, verse kruiden, vegan kaas, noten, zaden en eiwitrijke Peas Maker Stukjes creëert een voedzame salade die je door de middag helpt zonder je zwaar te voelen. Het is ook een uitstekende optie om mee te nemen naar het werk of voor onderweg, omdat het goed blijft, zelfs na enkele uren buiten de koelkast.

Als avondmaaltijd

Deze quinoa salade vormt de perfecte basis voor een gezond en evenwichtig gerecht. Je kunt dit dus heerlijk eten als avondmaaltijd maar deze salade is ook perfect als bijgerecht. Denk bijvoorbeeld voor bij een barbecue of lopend buffet. 

Als tussendoortje

Als snack tussendoor kunnen kleinere porties van deze quinoa salade dienen als een energieke en voedzame optie. Het is ideaal om te voorkomen dat je naar ongezonde tussendoortjes grijpt, en het zorgt ervoor dat je hongergevoel in toom blijft.


Deze quinoa salade is niet alleen heel veelzijdig qua wanneer je het kunt eten, maar ook in hoe je het kunt bereiden. Je kunt bijvoorbeeld experimenteren met een breed scala aan ingrediënten, waaronder verschillende soorten groenten, noten en zaden. Kies vooral waar jij dol op bent. 

Kun je deze quinoa salade voorbereiden?

Ja, je kunt deze quinoa salade perfect voorbereiden. Je kunt de Peas Maker Stukjes alvast koken en in kleinere stukjes hakken. De quinoa kun je ook alvast koken en de dressing kun je alvast mengen. Bewaar alles apart van elkaar in de koelkast. Zodra je de salade wilt eten hoef je alleen nog maar de groenten te snijden en toe te voegen aan de salade samen met de overige ingrediënten.

Warm en koud

Deze quinoa salade is heel lekker om koud uit de koelkast te eten maar deze salade is lauwwarm ook erg lekker. Haal je de salade uit de koelkast. Verwarm dan eventueel kort voor 30 seconde in de magnetron.